Protesti koji se ponavljaju iz nedelje u nedelju, desetine hiljada građana na ulicama Beograda, blokade, preispitivanje podrške iz SAD-a, zahtevi oko Kosova… Sve se to sručilo “na leđa” Aleksandra Vučića negde u isto vreme. Sagovornici “Nove” saglasni su da je ovo nesumnjivo najteži trenutak za Vučićevu vlast.

Vlast na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem više ne prebrojava učesnike na protestu. Od prošlog petka, kada se u Beogradu na skupu “Srbija protiv nasilja” okupilo najviše ljudi za 11 godina Vučićevog režima, a po nekim procenama i više nego Petog oktobra, pripadnici aktuelnog režima nisu ni pokušali da umanje masovnost protesta.

Kao očajnički potez zakazuju kontramiting za petak, na koji će pod pritiscima i ucenama dovoditi građane autobusima iz svih delova Srbije. Snimci sa Vučićevog skupa u Pančevu pokazali su i da pristalice SNS više nisu spremni da bezuslovno daju podršku njegovoj vlasti, pa su uz povike “nismo mi stoka” pokušali da izađu sa mitinga, dok je obezbeđenje pokušavalo da ih zadrži.

Za to vreme o režimu Aleksandra Vučića priča se i u SAD. Pisanje “Njujork tajmsa” o vezama srpskih vlasti sa huliganima i organizovanim kriminalom bilo je tema u američkom Senatu, a savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole izjavio je da veruje da je izveštavanje tog lista kredibilno. On je poručio da će testirati kredibilnost Srbije kao partnera i pozvao “Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Nhac NGUYEN / AFP / Profimedia, Shutterstock

Mada su u senci tragedija i protesta, sve vreme traju i pritisci oko Kosova. Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar očekuje da do kraja leta u potpunosti bude primenjen sporazum koji su u februaru i martu prihvatili Vučić i Aljbin Kurti, a senatori poručuju da konačan sporazum treba da bude postignut do kraja godine.

Dušan Vučićević, profesor na FPN, slaže se da je ovo verovatno najteži trenutak za Aleksandra Vučića otkako je došao na vlast. On smatra da to nije toliko zbog spoljnih pritisaka.

“Bilo ih je u prošlosti, možda ne toliko eksplicitno, ali smo već viđali izveštaje Evropske komisije i evaluatore koji se bave stanjem u medijima, ljudskim pravima, demokratijom… koji nisu bili povoljni po vlast. Mislim da uz podršku koju ima i sa Zapada, vlast nije počivala isključivo na tome, nego na jednoj vrsti izvorne podrške koju uživa u stanovništvu”, navodi Vučićević za “Novu”.

“Mogući ustupci ako se protesti nastave”

Sve ovo što se dešava na ulicama Beograda on poredi sa protestima protiv “Rio Tinta”, jer se tada prvi put desilo da i među biračima SNS postoji otpor nekoj odluci koju vlast pokušava da sprovede.

“Ovo je drugi put da imamo događaje koji su uzdramli tu sliku koju je o sebi stvorila SNS u svom biračkom telu. To je u stvari najveći problem za SNS. Što duže protesti traju i što se više otvara prilika za opozicione partije, da makar priđu biračima vladajućih stranaka, to opasnost po SNS od odlivanja biračkog tela raste”, zaključuje Vučićević.

Dušan Vučićević
Dušan Vučićević Foto: N1

Naš sagovornik dodaje da ako se protesti nastave i ako istraživanje pokažu da agresivan pristup koji SNS gaji u komunikaciji ne daje nikakav rezultat kod njihovih birača otvara se prostor za neku vrstu ustupaka.

“Ne mislim da će to biti previše krupni ustupci. Moguće je da će onaj deo zahteva koji se odnosi na rijaliti programe koji promovišu nasilje imati uticaj, jer verujem da se oni takvim percipiraju čak i kod dela birača SNS. Moguće i da pritisci koji se odnose na smenu ministra policije daju efekat, naročito što se u danima posle velike tragedije gotovo svakodnevno dešavaju neki zločini, koji pokazuju da taj aparat prinude – MUP, tužilaštvo i sudstvo ne funkcioniše baš najbolje i da mi zapravo imamo veliki broj osuđenih kriminalaca koji šetaju ulicama”, kaže Vučićević.

Protest Srbija protiv nasilja Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Da se u ovom trenutku koncentrisalo sve što se tiče unutrašnje i spoljne politike protiv Aleksandra Vučića, smatra i diplomata Srećko Đukić. On za “Novu” navodi da Vučić nije uspeo da relaksira ni unutrašnju scenu u zemlji, niti da uspostavi povoljnije odnose u međunarodnom okruženju.

“Stara igra na novu muziku – ne ide”

“On je nastavio da igra staru igru u promenjenim okolnostima. Prvo, u zemlji više nije idealna, ako je ikad bila idealna, ekonomska situacija. Društvena situacije je svim ovim događajima poslednjih nedelja zategnuta do pucanja, a u spoljnim odnosima ništa nije uspeo da relaksira, ni odnose sa Zapadom, uprkos činjenici da je napravio krupan pomak u regulisanju odnosa sa Prištinom. Međutim, odmah kako je napravljen taj pomak, Beograd se nekako trudio da pokaže da to ne važi”, ističe Đukić.

On navodi da stara igra na novu muziku ne može da se igra i da je sada vlast u velikim problemima, koji svakim danom sve više kulminiraju.

Srećko Đukić, bivši ambasador u Belorusiji
Srećko Đukić Foto: N1

“Mislim da više nije ni u stanju da ih razreši. Zapad je 10 godina vodio izrazito soft politiku prema SNS. Mogli su da rade praktično šta su hteli, a osnovni cilj je bio da se isporuči Kosovo. Sad je to dato. Ono što je postignuto oko Kosova, to se ne može anulirati. Sada nastaju veliki problemi spolja, a Zapad poručuje – mi imamo rezultat, a ti gledaj kako ćeš i šta ćeš”, ocenjuje Đukić.

Upitan može li se Vučić izvući iz ove situacije, on navodi da će vlast nastaviti po starom dok se ne uveri da više tim putem ne može ići.

“Ona ne pokazuje ni želju ni nameru da promeni neko svoje ponašanje. Zna da kada bi promenila svoje ponašanje da bi to za nju bio poraz”, zaključuje Đukić.

BONUS VIDEO Protest i blokada Gazele – snimci dronom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare