Nakon što je svetski poznati medij Njujork Tajms početkom meseca objavio tekst o vezama klana Veljka Belivuka sa režimom Aleksandra Vučića, savetnik Stejt departmenta Derek Šole, koji je iznosio izveštaj o Zapadnom balkanu, govorio je i o kredibilnosti tog teksta. Upitan za istinitost navoda Šole je ocenio da je tekst istinit i da će u narednom periodu biti testirano da li je Srbija kredibilan partner. Za analitičare, poruka je jasna – ovo je" žuti karton" Vučićevom režimu i nešto što apsolutno treba da zabrine vlast u Srbiji, ali dugoročno i građane.

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Senata Bob Mendez, upitao je Šolea na sednici spoljnopolitičkog odbora o „veoma optužujućem“ tekstu Njujork tajmsa o Vučiću u kojem se navodi o povezanosti srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa huliganima i organizovanim kriminalom.

Šole je rekao da administracija veruje da je izveštavanje tog lista „kredibilno“, ali da ne može da govori o detaljima iz članka.

Šole

Mendez je zatim pitao Šolea da li se Srbija može smatrati kredibilnim partnerom, imajući u vidu obelodanjene podatke.

„To moramo da testiramo. Oči su nam otvorene, pozivamo predsednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti“, odgovorio je Šole.

Kakve posledice može da ima režim i koliko su ovakve kritike opasne?

Nekadašnji zamenik ambasadora Srbije u SAD u čije vreme je osnovan srpski kokus u američkom Kongresu i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović kaže za Novu da smo mogli da čujemo jednu oštru kritiku Senata prema Srbiji i da je to nešto što apsolutno treba da zabrine vlast u Srbiji.

Borko Stefanović gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

“Američka spoljna politika tradicionalno se jako teško menja, što je poznato kao teorija tankera budući da se jako teško zaokreće. Nekada su potrebne i decenije. Da li tu može doći do dramatičnih promena u kursu prema Srbiji, ne bih komentarisao, ali jeste indikativno što je u pitanju Bob Mendez, verovatno jedan od najmoćnijih američkih senatora koji vodi spoljopolitički odbor i u ovom trenutku ima najveću političku težinu. Njegovi komentari i pitanja na tom saslušanju pokazuju da to nikako ne sme da se zanemari. To može i mora da se čita kao snažan uticaj na američku spoljnu politiku na Balkanu, naročito prema Srbiji. Jako greše oni koji to banalizuju“, ističe sagovornik Nove.

Stefanović je napomenuo da ono što se čulo na saslušanju pred spoljopolitičkim odborom u Senatu „dugo nije moglo da se čuje“.

„Senat je mesto gde se otvoreno govori, kritikuje, ljudi imaju pravo da komentarišu i postavljaju pitanja koja žele. Prvi put smo videli jednu oštru kritiku prema vlastima u Srbiji. Ne znam da li će to postati trend, ali apsolutno jeste nešto što treba da brine Srbiju. To se sve prelama ‘preko leđa‘ građana, guraju nas dublje u izolaciju. Nije u pitanju Vučić, već zašto zbog politike aktuelnog režima država ispašta i gubi svoju međunarodnu poziciju“, ističe nekadašnji zamenik ambasadora u SAD.

Sagovornik Nove napominje da je ranije bilo neslaganja među senatorima kada je reč o Srbiji, naročito prema pitanju Kosova, ali da je sada prvi put da se polje nepoklapanja interesa proširuje.

„Srbija se poistovećuje sa režimskim interesom, a ne interesom države što nikako ne može biti od koristi. Dugo se nije čuo ovakav nastup u Senatu, ali isto tako se mora reći da Srbija dugo nije bila tema na način da se pomnije prati naša spoljnopolitička pozicija. Sve ono na šta smo upozoravali se dešava. Ne smemo dozvoliti da izolovana Srbija plaća zbog katastrofalnih poteza ove vlasti. Ne sme država da plaća zbog nesposobnog ili štetnog rukovodstva“, zaključuje Stefanović.

„Žuti karton Vučićevom režimu“

Sa druge strane, za spoljnopolitičkog analitičara Boška Jakšića ovakav nastup u Senatu pokazuje da je Vučić dobio žuti karton od američke administracije zbog povezanosti s organizovanim kriminalom.

Tribina „Godinu dana od pocetka rata u Ukrajini“ Foto:BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

„Potvrdom tačnosti pisanja Njujork tajmsa o kriminalu i korupciji u Srbiji Vučić je od američke administarcije dobio žuti karton. Američke diplomate i senatori su stavili do znanja da njihove službe imaju dovoljno podataka o vezama srpskih vlasti s organizovanim kriminalom“, ocenio je Jakšić za Betu.

Prema njegovim rečima Vučiću je upućena „skrivena poruka“ da američka administracija ima mnogo više saznanja i dokaza o organizovanom kriminalu u Srbiji, nego što je na tu temu objavio Njujork tajms.

Podsetimo, Njujork Tajms objavio je početkom meseca tekst o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vezama kriminalnog klama Veljka Belivuka s državnim rukovodsvom, što se uporedo dešava da dolaskom SNS na vlast.

Osim toga, Njujork Tajms je napisao da je sudski dokumentovano da su Belivuk i njegova grupa dobili u MUP-a podršku u prethodnih 10 godina.

Dodatno, ovaj medij objasnio je da navodi da je sve ovo moglo da se desi bez Vučićevog znanja „izaziva smeh u Beogradu“.

„Vučić ima gotovo u potpunosti kontrolu nad svim aspektima javnog života – od parlamenta, preko sudova, policije,bizniz….Hapšenje Belivuka i njegove grupe možda je jedna od retkih odluka poslednjih godina koju nije kontrolisao“, navodi se u tekstu.

Bonus video:Kristofer Hil: Vučić nije bio fer, CIA nema zaduženja da pomaže Njujork tajmsu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare