Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je još jednu konferenciju za medije koja može poslužiti hroničarima našeg vremena za ilustraciju bahatosti i besprizornosti vlasti čije je on lice i naličje. Ni ovog puta predsednik Srbije nije mogao da odgovori na novinarska pitanja, a da ne napadne medije koje ne može da kontroliše i uređuje. Od činjenica se branio lažima, od direktnih pitanja zamenom teza, a sve je "začinio" pričom o sebi kao "žrtvi koja ređa uspehe uprkos onima koji bi da nas vrate u prošlost".

Svaka konferencija Aleksandar Vučića liči na onu prethodnu – nakon šetnje u pratnji kamera i „neformalnog“ razgovora sa saradnicima propraćenog pričama o „neverovatnim ulaganjima“ koja on i njegova vlast opredeljuju za građane Srbije, usledila bi bajkovite priče o procvatu države koji je nastupio nakon promene vlasti 2012. godine.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Ovog puta smo čuli kako je sve u Srbiji prestalo da se gradi sredinom osamdesetih godina prošlog veka i da je Srbija čekala upravo Vučića da se pojavi kako bi on zasukao rukave i počeo da gradi. Niko pre njega, a ako izgubi na izborima, sudeći prema njegovim rečima, niko ni posle njega ne bi gradio.

Prosto da opoziciju bude sramota što je na suprotnoj strani.

Sramota bi izgleda trebalo da bude i medije koji bezgrešnog predsednika kritikuju i ukazuju na njegove manipulacije i prevare – to bi se moglo zaključiti na osnovu komentara predsednika Srbije na naslovnu stranu novina „Nova“ i tekst u kom se navodi da on iz očaja na predstojećim izbborima igra na Tomislava Nikolića i Milana Stamatovića.

„Nisam bio na Glavnom odboru SNS, ali koliko su oni mene obavestili, oni su rekli da bi želeli da ja budem nosilac liste. Nisam čuo da će to biti gospodini Nikolić, ni gospodin Stamatović. To su inače moji prijatelji. Ja se radujem ako gospodin Stamatović bude sa nama, to je dobro za zemlju. A što se tiče Tome Nikolića, on je uvek sa nama“, rekao je Vučić, a zatim se osvrnuo na deo koji ga je posebno pogodio.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

„A što se očaja tiče…. Da sačekamo mi pa da vidimo ko će da očajnički da izmišlja nove tužne priče i ponovo da plače“, rekao je Vučić koji je, pošto je prokomentarisao naslovnu stranu „Nove“, ispričao kako on, eto, nije video tu naslovnu stranu, ali je, kako kaže, odgovorio na osnovu pitanja novinarke Pinka koja je, sasvim sigurno, sama došla na ideju da mu postavi baš ovo pitanje.

Pošto je završio sa urednikovanjem i objašnjavanjem šta bi mediji treblao, a šta ne da rade, Vučić je prešao na opoziciju.

„Koliko sam čuo, NATO general Ponoš će da im bude prvi na listi, a Tepić i Aleksić nosioci. Čovek razorio našu vojsku. Na stranu što je državljanin neke druge zemlje i što ta zemlja ima uglavnom negativan odnos prema našoj zemlji i suprotne interese većini interesa građana naše zemlje“, objasnio je svoje viđenje stvari „čistokrvni Srbin“ Aleksandar Vučić.

Ni ova konferencija, naravno, nije prošla bez izjednačavanja opozicije sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

„Oni to rade da bi rekli da je Kurti u pravu, a da je za sve kriva Srbija. To je njihova politika, jer misle da će time dobiti jedan ili dva glasa više.

„Ne zna šta je radio Vučko, ali zna ko ima milijarde“

Vučić je rekao da još uvek nije pročitao tekst portal KRIK o vezama žandarma MUP-a Nenada Vučkovića Vučka i klana Veljka Belivuka.

„Nisam pročitao da budem sasvim iskren. Radio sam mnogo sati dnevno i nisam se odmarao, ali sam nekako znao da i danas, kad dođete ovde, da će vam tema biti nešto drugo. Ne znam uopšte o čemu govorite, ali kad već pričate o korupciji i kriminalu, ja nisam prijavio nijedan račun u inostranstvu. Imam svoj tekući i žiro račun ovde, koji su transparentni i dostupni. Nikada nisam imao miljardu dinara, a kamoli milijardu evra. Nikada nisam ni sa tastom, ni sa tatom, ni sa dedom, ni sa babom pljačkao građane. Nikada se nisam bivio kriminalom“, kaže Vučić.

PROČITAJTE JOŠ...

On dodaje da u Srbiji nikada nije bilo manje teških krivičnih dela, te da je teških ubistava gotovo tri puta manje u vreme njegove vlasti.

„Nisam pročitao tekst, čim pročitam, obavestiću vas. Ja, Aleksandar Vučić, moja porodica, moja deca, moj brat, nemamo račune u inostranstvu. Ne ja, nego svi oni. A neki imaju milijardu evra da su sami prijavili prihoda. Hiljadu žandarma Vučka da nađete, nemaju ni milion evra prihoda, a ne milion evra. Samo obiđite tragove novca i sve će vam biti jasno“, kaže Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare