Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je sa serijom obraćanja javnosti, a za lokaciju današnje konferencije izabrao je Niš. Ponovo je šef naprednjaka iskoristio priliku da govori o opoziciji kao "najvećem zlu koje je zadesilo Srbiju". Prema njegovim rečima, "svi su pljačkaši - od Lutovca do Aleksića", naspram njega koji je pošten čovek koji gradi Srbiju. Ispričao je predsednik okupljenim novinarima da ne veruje u bajke o četvrtastoj zemlji, koliko voli da jede parizer, o Prajdu u Beogradu, broju ljudi na protestima i Jovanjici. Na kraju, kao što i dolikuje, predsednik je samom sebi apludirao, očito zadovoljan onim što je rekao i što je poslato u etar.

Predsednik Srbije je u svega 12 minuta, koliko je trajalo njegovo obraćanje medijima, stigao da pokrije bukvalno sve teme i obradi ih iz svog ugla. Tako smo mogli da čujemo od njega prilično bizaran opis onoga što opozicija želi da mu uradi.

„Oni su četiri meseca pretili da će da nas batinaju, da ćemo da plivamo po Savi i Dunavu, da će na lomači da me spale, da me vešaju, da ne znam šta će sve da urade ukoliko raspišem izbore. A sad traže da raspišem izbore najkasnije do kraja decembra“, rekao je Vučić.

Ali krenimo redom.

Vučić je na početku konferencije Vučić osvrnuo na pisanje dnevnog lista „Nova“ da ne sme ograniči marže.

PROČITAJTE JOŠ...

„Da nešto znaju, ne bi tako pisali. Oni ne znaju kakva je uloga ni predsednika, ni vlade, ni šta vlada sme, može ili ne može. Ne moraju da brinu, ono što je važno za građane je da ćemo mi nastaviti da tražimo rešenja i ubrzano spuštamo inflaciju. Mi ćemo nastaviti koliko sutra, jer meni je normalno , jer sam odrastao uz parizer i majonez, pošto smo rekli da nije dobro kvaliteta…. Ješćmo ga svi zajedno. I ne samo to, već ćemo da poručimo, i verujem da imamo nove rezultate u pronalaženju novih proizvoda kojima ćemo da spuštamo cene. Onda ćemo da tražimo nove instrumente. Kao što su juče bili instrumenti Narodne banke za stambene kredite… Gledaćemo dalje. U nekim zemljama, poput Italije, oni bankama uzimaju mnogo više od profita, a mi to ne radimo, jer ne želimo da šaljemo loše signale prema potencijalnim, bilo finansijskim ili svim drugim investitorima. A oni koji ne razumeju šta je tržište i kako funkcioniše kapitalizam, koji glume modernost, a u stvari bi da nas vrate u doba samoupravljanja u kojem niko ne bi imao ništa – bolje da se ne mešaju u taj posao“, kaže Vučić.

On je rekao da je pročitao pismo opozicije, te da je tu, kako kaže, 95 odsto njih iz bivšeg režima.

„Oni kažu da izbori moraju da budu raspisasni do kraja decembra, što znači da bi izbori morali da budu održani do 2. marta najkasnije, koliko sam ih ja razumeo. Dobro, videću. Možda bude i pre tog roka. Videću, do kraja meseca će dobiti odgovor. To su mogli da kažu pre četri meseca. Oni su četiri meseca pretili da će da nas batinaju, da ćemo da plivamo po Savi i Dunavu, da će na lomači da me spale, da me vešaju, da ne znam šta će sve da urade ukoliko raspišem izbore. A sad traže da raspišem izbore najkasnije do kraja decembra“, navodi Vučić.

Predsednik je potom rekao da on ne veruje u „bajke o četvrtastoj zemlji“.

„E, tako možete da lažete i ulozi moje porodice i mojoj ulozi u Jovanjci. Ili možete da poverujete da je dobro da bude 700.000 manje zaposlenih, da vam katanče fabrike i pljačkaju sve što stignu. Sve pljačkaš do pljačkaša, od Aleksića do Lutovca.. Ovaj u Trsteniku nema šta opljačkao nije. Ja sam siguran da se oni ne plaše povećanja cenzusa, oni kažu da pobeđuju ubedljivo. Mi ćemo izaći u susret šta god hoće. Ali ne baš kao fontana želja, koje izbore i kako, već što se datuma izbora tiče“, dodaje Vučić, a zatim se osvrnuo na Prajd koji je održan u Beogradu.

„Ja sam video, ljudi, procenu ovih što su imali ovu gej paradu… Kažu da ih je bilo između 10 i 15 hiljada… Kažem, okej ljudi, sve razumem, sve vas poštujemo, poslali smo policiju da vas čuva.. Onda shvatim da oni sve rade isto što rade i ovi koji su dan pre njih protestovali. Slažu tako, izmisle broj, baš ih briga. Inače, bilo ih 2.200, što je ogroman broj i mnogo više što je ranije bilo. Ovih je bilo malo manje prethodni dan malo manje nego što je bilo ovih na gej paradi, za nekih 80 ili 90 manje, ali oni isto kažu između 10 i 15 hiljada. Znači, to kod nas nema. Ako ne slažeš puta pet ili podeljeno sa pet, nisi ništa uradio. Tri na karte dodaj onda posebno i to je to. To nije teško izbrojati, to nema da se mučiš mnogo. Ali to kako vole da ga zamaste i slažu, to je čudo“, kaže Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare