Klinički centar Srbije, otvaranje, završena prva faza radova, svečano otvaranje, KCS, zgrada
Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U ovu predizbornu kampanju stalo je mnogo svečanih otvaranja i vrpci koje su presekli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ostali funkcioneri Srpske napredne stranke. Neki od tih objekata završeni su još lane, ali kao da su čekali “pravi trenutak”, dok drugi neće biti završeni još godinama. Neke su rupe kopane, pa brže bolje zatrpavane, a neka su otvaranja nenadano doživela reprizu… Pravilo je da nema drugog pravila, osim da sve bude spremno za kamere i direktan prenos dok predizborna gungula ne prođe. Nekako baš onako kako je ruski knez Grigorije Aleksandrovič Potemkin pored puta dizao kulise lažnih sela sa lažnim seljacima, kako bi zadivio caricu Katarinu Veliku i stvorio privid brze i uspešne obnove.

Baš sa tim Potemkinovim selima može se uporediti ono što se dešava u Srbiji tokom svake predizborne kampanje, pa tako i ove.

U poslednjih mesec dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je mnogo toga. Dan za danom pojavljivao se na događajima sa lopatom ili makazama u ruci – da udari kamen temeljac ili svečano otvori – fabriku, bolnicu, školu…

Tako je 28. februara otvorio rekonstruisanu zgradu Kliničkog centra Srbije, za koji je rekao da je najsavremenija bolnica na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire. Dok se sekla vrpca, pojedini lekari su se čudili ovom otvaranju jer bolnica neće biti završena barem još dve godine, a novinarima je predstavljen samo mali delić onoga što se još uvek radi u KC Srbije. Fotografije izvan „soba za slikanje“ govore tome u prilog.

I nije to jedini slučaj…

Dva ministra jedno prihvatilište

Imuni na ovu vrstu političkog marketinga nisu ni ostali funkcioneri SNS.

Tako je ministarka za rad Darija Kisić, kako je pisao “Danas”, u finišu predizborne kampanje trebalo da otvori Prihvatilište za žrtve trgovine ljudima, računajući možda na to da se niko neće setiti da je isti objekat pre tri godine otvorio njen prethodnik Zoran Đorđević.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Goran Srdanov/Nva.rs

“Razlog zbog kojeg ministarka otvara već otvoreni objekat je taj što je prihvatilište u međuvremenu bilo zatvoreno. A bilo je zatvoreno zato što u trenutku otvaranja nije imalo neophodnu licencu za pružanje usluga prihvatilišta”, pisao je Danas, dok je sve počelo da poprima karakteristike vesti iz rubrike „verovali ili ne“.

Sportska sala bez koševa i golova

Pravila ove igre naučili su i predstavnici lokalnih vlasti.

Tako je usred predizborne kampanje zvanično otvorena i sportska hala u gradskoj opštini Sevojno, gde će se 3. aprila održati lokalni izbori. Interesantno je da su poslednji radovi na ovoj hali završeni pre godinu dana, ali je otvorena tek sad.

Otvaranje sportske hale u Sevojnu Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović rekao je da je to slučajnost.

„Činjenica je da se hala otvara baš u vreme izborne kampanje, što je slučajno, ali je suština da smo čekali Upotrebnu dozolu do prošle nedelje. Papirologija je bila komplikovana, bilo je nekih problema“, rekao je Stojadinović za naš list.

Zanimljivo je i to da je sala otvorena, ali da u njoj nema nijednog koša, gola i ostale opreme neophodne za sportsku aktivnost.

“Oprema, čija je vrednost oko šest miliona dinara nije stigla, ali u toku je njena nabavka. Deca su dobila lopte, mogu da trče, da preskaču kozliće, moga da rade sve ono što nije fudbal, košarka i odbojka”, objasnio je Stojadinović.

Otkopaj, zakopaj, otkopaj…

Prva nagrada, ipak, odlazi gradskim vlastima i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću.

U društvu predsednika GO Sopot Živorada Milosavljevića, Goran Vesić je u nedelju 20. marta obišao naselje Trešnja i svečano otvorio radove na izgradnji vodovoda. Za tu priliku dovezli su dve mašine (bager i traktor za vertikalno bušenje) i četiri radnika iz mesne zajednice Ripanj.

Foto: Beoinfo

„Bager je iskopao mali kanal dužine dva metra, što je Vesić iskoristio da objavi kako su radovi počeli i to sve ispred televizijskih kamera. Odmah po odlasku Vesića i Milosavljevića, kao i okupljenih građana, bager je zatrpao iskopani kanal i mehanizacija je uklonjena“, naveo je za naš list stanovnik ovog naselja.

Marketinški stručnjak Igor Avžner kaže da je dugogodišnja praksa da se u završnici kampanje vlast pohvali onim što faktički nije završeno, često čak ni zaspočeto.

Igor Avžner Foto: N1
Igor Avžner Foto: N1

“Ništa što nije već viđeno. Svaka vlast je to radila. Otvaranje Potemkinovih sela, auto-puteva ili njegovih deonica koje su već otvorene… Da li je ova vlast sad to podigla na 15. stepen i da li to rade u mnogo većoj meri nego njihovi prethodnici. Odgovor je – da”, kaže ovim povodom Avžner za list Nova.

BONUS VIDEO: Vučićeva bezuspešna hapšenja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare