Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Predsedništvo/Dimitrije Goll/TANJUG/ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa pozicije prvog čoveka Srpske napredne stranke, uveliko je u kampanji za aprilske izbore. Da se predizborna mašinerija vladajuće stranke uveliko zahuktala govore spotovi koje predsednik ove partije, a ujedno i predsednik države, prethodnih dana objavljuje na svom Instagram profilu. U kratkim video snimcima hvale se projekti koji su produkt ove vlasti, poput novih auto-puteva, spomenika, fabrika… Problem je, međutim, u tome što veliki deo njih nije za hvaljenje, već za istragu. S obzirom na to da je mnogo toga u vezi njih i oko njih obavijeno velom tajne. Uglavnom kad je reč o novcu.

“Borićemo se radom”, poručio je predsednik u jednom od spotova objavljenih prethodnih dana. A zatim se, između ostalog, pohvalio auto-putem Miloš Veliki, fabrikom Leoni, spomenikom Stefanu Nemanji, Kulom Beograda na vodi…

O kakvom je radu reč kad se govori o ovim projektima, najbolje govori njihova (ne)transparentnost.

Gradi, ruši, gradi…

Iako je izgradnja autoputa “Miloš Veliki” započeta još 2010. godine, do danas se ne zna koliko je tačno novca država uložila u ovaj projekat. Reč je o deonici Obrenovac – Ljig na koridoru 11, što je deo međudržavnog sporazuma sa Kinom.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Njegova gradnja počela je još 2010, u vreme bivše vlasti, kada su taj projekat radile srpske firme. Međutim, zbog lošeg kvaliteta radovi na jednom delu te deonice, koji su građani već platili 75 miliona evra, krenuli su ispočetka.

Kako je pisao Insajder, posao “popravke” ovog puta dogovoren je s kineskom kompanijom Šandong koja već radi na koridoru 11. Ovaj posao, Šandong je dobio na osnovu međudržavnog sporazuma, odnosno bez javnog tendera, a kineska kompanija za ovu sanaciju angažovala je firmu Energoprojekt – niskogradnja kao podizvođača.

Pet deonica “Miloša Velikog” građani Srbije su platili više od milijardu evra, a najveći deo sredstava država je obezbedila iz zajma kineske banke.

Evo vam sve

Na spisku projekata kojim se predsednik Vučić hvali jeste i fabrika Leoni.

Izgradnju ove fabrike država je svojevremeno proglasila za projekat od nacionalnog značaja. Do sada Leoni je u Srbiji izgradio četiri fabrike u Doljevcu, Nišu, Prokuplju i Kraljevu.

Kraljevo fabrika Leoni Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić na otvaranju fabrike Leoni u Kraljevu Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Na osnovu podataka koje su predsednik Vučić i menadžment Leonija saopštili na otvaranju fabrike u Nišu moglo se zaključiti da je pomenuta kompanija više od 40 odsto svojih tadašnjih investicija “pokrila” novcem iz budžeta Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare saopšteno je da je nemački proizvođač optičkih vlakana i kablova do tog trenutka u fabrikama u Nišu, Malošištu i Prokuplju, investirao oko 75 miliona evra, a da je država za otvaranje novih radnih mesta u tim fabrikama izdvojila oko 30,7 miliona evra. Zvaničnici su saopštili i da je država pomogla otvaranje pogona u Nišu otkupom zemljišta za izgradnju, bez navođenja budžetskog iznosa opredeljenog za ovu namenu. Opština Doljevac je za fabriku Leonija u Malošištu „obezbedila zemljište bez naknade“. Mediji su pisali i da je opština Prokuplje Leoniju obezbedila građevinske i druge dozvole i oslobodila ga svih opštinskih taksi i dažbina, te preuzela obavezu da „sanira hale i zemljište bivšeg FIAZ-a od ostataka azbesta“.

Zauzvrat, dobili smo konstantne pritužbe radnika na uslove rada u ovim fabrikama, koji obuhvata neplaćen prekovremeni rad i rad noću, smanjenje zarade, uvođenje radnog vremena od 12 sati… Zbog nepoštovanja epidemioloških mera fabrika Leoni u Prokuplju u jednom periodu označena je lao “leglo zaraze”…

Koliko košta Nemanja

Kad je reč o spomeniku Stefanu Nemanji, znamo da je to delo ruskog skulptora i vajara Aleksandra Rukavišnjikova. Znamo i da je izgled spomenika odabran na međunarodnom konkursu 2018. godine koji je raspisao Grad Beograd. Misterija je njegova cena.

Foto: Printscreen/Twitter/@Lu__ka____

Iznos namenskog transfera Zaključkom Vlade RS od 18. jula 2018. godine, određen je za tajni podatak, sa stepenom tajnosti „poverljivo“ i rokom čuvanja do 2023. godine“, odgovor je grada Beograda.

Televizija N1 uspela je, međutim, da dođe do podataka sa carine koji kažu da je spomenik vredan oko devet miliona evra.

Milioni zazidani u kulu

U vezi projekta Beograd na vodi, uključujući i kulu koja se nalazi u novom promotivnom spotu SNS, mnogo toga je spornog, kad je reč o vlasništvu i finansiranju. Što se same kule tiče, izgradnja je počela krajem 2018. i tada je bilo reči o tome da će gradnja 168 metara ili 40 spratova visoke zgrade biti gotova do 2021. godine.

Kula Beograd Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kula, međutim, još nije gotova, i neće biti najmanje do kraja jula. Interesantno je istaći da je nedavno u Crnoj Gori uhapšen Antonio Fakineti, jedan od direktora italijanske kompanije Pizzarotti, koja je 2018. godine potpisala ugovor za izgradnju Kule Beograd u Beogradu na vodi.

Ekološke šarene laže

U jednom od najnovijih propagandnih spotova Aleksandar Vučić kaže i da će u ekologiju uložiti više nego ikada. Iz ugla protesta koji se nedeljama unazad odvijaju širom Srbije, a u kojima građani traže da se spreči iskopavanja litijuma u Srbiji, te da se kompaniji Rio Tinto onemogući rad, ovo zvuči vrlo interesantno. Iako iz vlasti stižu najave da je Rio Tinto stvar prošlosti i dalje su na snazi dozvole za iskopavanje što litijuma, što bakra, olova, cinka… Da ne zaboravimo situaciju sa izgradnjom mini hidroelektrana i guranja reka u cevi, zbog čega su takođe građani protestovali…

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić: Vučić će biti kažnjen, jer se građanima Srbije smeje u lice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar