U jednom od amandmana na izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije, u koji je Nova.rs imala uvid, pominje se Aleksandar Vulin. U tom dokumentu izražava se zabrinutost zbog njegovog imenovanja na mesto direktora BIA, navodi se da je on poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici, te da je u prošlosti delio sa ruskim vlastima informacije o sastancima ruske opozicije u egzilu.

Naš portal došao je do amandmana na izveštaj o napretku Evropskog parlamenta o Srbiji, koji je pripremio Vladimir Bilčik. U njima se očekivano skreće pažnja na odnose Srbije i Ruske Federacije, a deo je posvećen radu Aleksandra Vulina, bivšeg ministra policije i aktuelnog direktora BIA.

U jednom od amandmana duboko se izražava žaljenje zbog činjenice da su neke ključne komponente srpske spoljne politike direktno u suprotnosti sa stavovima EU. U tom kontekstu ističe se potpisivanje sporazuma kojim se utvrđuje zajednički Plan konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije, kao i sastanci sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU.

Evropski parlament zabrinut je i zbog zbog imenovanja Aleksandra Vulina na mesto direktora Bezbednosno informativne agencije.

“Aleksandar Vulin je poznat po svojoj anti-EU i prokremljskoj retorici i u prošlosti je delio sa ruskim vlastima informacije o sastancima ruske opozicije u egzilu. (EP) izražava zabrinutost zbog navoda o prisluškivanju pripadnika ruske opozicije u Beogradu od strane srpskih vlasti”, piše između ostalog u jednom od amandmana.

Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev Foto:Tanjug/Serbian Interior Ministry Press Service via AP

Naglašava se i da bi svaka saradnja koja doprinosi autoritarnim i antidemokratskim praksama u Rusiji ili Srbiji bila štetna za budućnost odnosa EU i Srbije, kao i da su međusobno poverenje između Srbije i EU i istinska posvećenost Srbije integraciji u EU “od suštinskog značaja u kontekstu tekuće ruske agresije na Ukrajinu”.

Takođe, ovim amandmanom pozivaju se srpske vlasti da obezbede “više transparentnosti o ulozi i aktivnostima takozvanog Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu (AM 148) i da odmah prekinu svaku saradnju, posebno vojnu, sa Rusijom”.

“(EP) žali zbog angažovanja Srbije sa autoritarnim režimom u Iranu i gostovanja svojih visokih predstavnika u Beogradu u isto vreme dok iranski režim brutalno guši masovne proteste svojih građana. (EP) poziva Srbiju da se kredibilno distancira od antidemokratskih režima”, piše između ostalog u tekstu amandmana.

Amandmani na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji na dnevnom redu Spoljnopolitičkog odbora EP trebalo bi da se nađu 26. Aprila, dok bi glasanje o izveštaju u plenumu trebalo da bude održano u maju mesecu.

BONUS VIDEO Borović: Vulin na čelu BIA – ovo je poraz demokratije u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare