Foto: Nova.rs, Dimitry Zakhvatov, privatna arhiva

Advokat Dimitrij Zahvatov, prijatelj osuđenog ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murze, rekao je za portal Nova.rs da presuda kojom je Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora predstavlja najtežu kaznu u čitavoj istoriji moderne Rusije. Govoreći o praćenju i prisluškivanju ruskih opozicionara u Beogradu, za koju je javnost u Srbiji saznala zahvaljujući Kara-Murzi, Zahvatov je rekao da beogradska epizoda nije bila okidač za hapšenje protivnika Putinovog režima, ali da je uticala na opštu atmosferu netrpeljivosti prema njegovim postupcima.

PROČITAJTE JOŠ...

Ruski opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih sa kritikama rata u Ukrajini. Kara-Murza je uhapšen 11. aprila 2022. godine, a kako je tada rečeno našem portalu, on je pritvoren nakon što je javno kritikovao režim u Kremlju, koji je nazvao “režimom ubica”.

Šira javnost u Srbiji je za Vladimira Kara-Murzu saznala nakon što je portal Nova.rs objavio da su ruski opozicionari prisluškivani u Beogradu, a sam Kara-Murza je u intervjuu za naš portal opisao i kako su ih pratili dok su on i njegove kolege boravili u glavom gradu Srbije. Među učesnicima skupa u Beogradu bio je i naš sagovornik, advokat Dimitrij Zahvatov.

Кako ste doživeli presudu Vladimiru Kara-Murzi. Da li je ovo najveća presuda jednom opozicionom lideru iz Rusije?

Jučerašnja presuda Vladimiru ubedljivo je najteža kazna u čitavoj istoriji moderne Rusije koju je izrekao ruski „sud” za delovanje opozicije. Vladimir je osuđen za „veleizdaju“, „učestvovanje u „nepoželjnoj organizaciji““ i „širenje falsifikata o akcijama Oružanih snaga Ruske Federacije“. Kara-Murza je optužen da je učestvovao u aktivnostima nepoželjne organizacije nakon toga što je 27. oktobra 2021. godine u moskovskom centru Saharov (u Rusiji prepoznat kao strana agentura) održao konferenciju, koja je bila tempirana na Dan Sećanja na žrtve političkih represija. Krivični postupak za izdaju pokrenut je u oktobru 2022. Kara-Murza je optužen po tri tačke, uključujući i kritikovanje ruskih vlasti na javnim događajima u Lisabonu, Helsinkiju i Vašingtonu. Širenjem “lažnih vesti” o delovanju ruskih vojnih snaga za ruske vlasti uvek podrazumeva širenje istine o ruskoj nezakonitoj agresiji na Ukrajinu. U slučaju Vladimira – to je zbog njegovog govora u predstavničkom domu u državi Arizona.

Ranije ste za naš portal rekli da njegovo hapšenje ima veze sa prisluškivanjem u Beogradu. Da li su vlasti u Kremlju pratile Vladimira i njegove izjave zajedničkom delovanju ruskih i srpskih službi bezbednosti?

Vladimir je jedan od najistaknutijih boraca za slobodu za demokratiju u Rusiji i jedan od glavnih promotera uvođenja ličnih sankcija protiv ruskih zvaničnika i biznismena umešanih u bezbrojna kršenja osnovnih ljudskih prava. Jedan od glavnih promotera zakona Magnitski, na primer. Njegove aktivnosti su pod strogim nadzorom ruskih vlasti dugi niz godina. Dva puta je bio trovan nervnim agensom Novičok 2015. i 2017. Ta beogradska epizoda, po mom mišljenju, nije bila okidač, ali je ipak uticala na opštu atmosferu netrpeljivosti prema njegovim postupcima od strane Vladimira Putina. Od skandala sa Aleksandrom Vulinova, priča o nelegalnom prisluškivanju ruske opozicije postala je nadaleko poznata.

Da li ima pravo na žalbu?

Sudija koji je osudio Vladimira, Sergej Podoprigorov, nalazi se na američkoj listi sankcija zbog umešanosti u smrt Sergeja Magnitskog, advokata Ermitaž Kapital Menadžementa. Američki zakon Magnitskog dobio je ime po ovom čoveku, a sam zakon o sankcijama promovisao je Vladimir Kara-Murza. Štaviše, 2018. godine, sudija Sergej Podoprigorov je podneo peticiju Ministarstvu finansija SAD 2018. da ga skine sa sankcione liste. Dakle, sukob interesa je očigledan, a sama presuda je cinično kršenje zakona, koje ruske vlasti čine pred celim svetom.

Kakva je trenutna situacija u Rusiji? Кoliko dugo će tamošnja vlast moći da izdrži sankcije koje joj je uveo Zapad?

Vlasti Ruske Federacije su u panici, jer shvataju da je rat izgubljen, da će uskoro Oružane snage Ukrajine ući na Krim i da će se fotelja Vladimira Putina još više zaljuljati. O tome da su sankcije na snazi može se videti po objektivnim pokazateljima. Na primer, prema podacima o potrošnji ruskog budžeta. Po prvi put posle dugo vremena, 2023. godine ruski budžet je u deficitu. Sredstva nemaju odakle da se dopune, a vlasti su već počele da razvijaju predlog zakona o uvođenju ciljanih poreza na preduzeća „za rat“. Monstruozni talas represije, kakav Rusija nije videla od 50-ih godina, samo potvrđuje atmosferu panike i straha koju vlasti doživljavaju. Vrlo brzo će doći do situacije kad vlasti Ruske Federacije više neće moći u dovoljnim količinama da korumpiraju evropske političare, kao što to već duže vreme rade, i tako će izgubiti mogućnost da podržavaju njima naklonjene autoritarne režime. Videćete ponovo kraj 80-ih, kada se raspao Varšavski blok. Međutim, još je rano za opuštanje, jer je neophodno da svim silama ljude upoznamo sa ovim kolapsom, kako bi se rat što pre završio pobedom demokratskih snaga, kako bi svi politički zatvorenici bili oslobođeni, a odgovorni za represiju i agresiju na Ukrajinu dobili zasluženu kaznu.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako su pratili ruske opozicionare u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare