Foto: Beoinfo

Nesreća na pijaci „Stari Merkator“ u Beogradu, u kojoj je povređeno makar 7 osoba u obrušavanju tavanice, pokrenula je pitanje odgovornosti direktora pijaca Bojana Bajagića. Bajagić, inače poverenik SNS za Niš i Pirot, očigledno nije obavio rekonstrukciju objekta. Javno komunalno preduzece "Gradske pijace" svojim budžetom nije predvidelo novac za rekonstrukciju

Dok Centar za lokalnu samoupravu najavljuje krivičnu prijavu protiv direktora „Gradskih pijaca“ Bojana Bajagića ukoliko on ne podnese odgovornost zbog nedavne nesreće na gradskoj pijaci „Stari Merkator“, ostalo je otvoreno pitanje zašto je stavka o održavanju i intervencijama „nestala“ minule godine za razliku od ove i ranijih godina.

Predsednik Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović podseća za „Novu“ da je tekuće održavanje u nadležnosti JKP „Gradskih pijaca“, te da je ovo preduzeće dužno da ovo radi prema planu poslovanja kompanije.

On ističe da je neverovatno da „Gradske pijace“ nisu predvidele stavku održavanja i intervencija i podeća da je ovo komunalno preduzeće u dobitku, koji je „znatno manji nego ranijih godina“.

– Prosto je neverovatno i skandalozno da u 2021. godini ovo komunalno preduzeće nije predvidelo, a samim tim ni potrošilo jedan jedini dinar za održavanje i intervencije na objektima u kojima se nalaze pijace. To je zaista neverovatan primer, jer su oni nadležni za održavanje objekata i svega onog što se nalazi unutar tih objekata – kaže Jovanović.

Međutim, prema navodima Jovanovića, „Gradske pijace“ su uvidele napravljen „stravičan propust“ pa su ove 2022. godine predvidele 15 miliona dinara upravo za ovu namenu, ali i ovaj iznos je „jako mali“.

– To je suma koja neće moći da spreči slične nesreće, a podsećam samo da je čitav objekat TC Novi Beograd, kako se formalno zove, u jako lošem stanju i da može da se desi ne samo da padne taj niski plafon, već može da se desi da se čitava krovna konstrukcija sruši ako se ovako nastavi – upozorava naš sagovornik.

Odgovornost Grada postoji, poručuje Jovanović i dodaje da je ovaj „ogroman propust“ morao da bude primećen od strane Gradskog veća, ali i gradonačelnika Zorana Radojičića i njegovog zamenika Gorana Vesića.

– Ovo nije samo odgovornost direktora, već i čitave gradske izvršne vlasti u kojoj dominantni uticaj ima Goran Vesić – ističe naš sagovornik.

„Nova“ je pokušala da dobije odgovore od Grada Beograda i „Gradskih pijaca“ o tome da li se sprovede istražne radnje u slučaju Starog Merkatora, kao i da li će neko snositi odgovornost, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Pare idu na klime i softver

Inače, prema navodima Centra za lokalnu samoupravu, budžetom za 2021. godinu „Gradske pijace“ predvidele su 28 miliona dinara za održavanje rashladnih uređaja i sistema, kao i ventilacija po pijacama, dok je taj iznos u 2022. uvećan i iznosi  60 miliona. Kao interesantan podatak navodi se i da su „Gradske pijace“ u budžetu za 2022. godinu predvidele 10 miliona dinara za nadogradnju postojećeg softvera za elektronsko arhiviranje, ali i dva milliona dinara za izradu marketing strategije.

BONUS VIDEO: Kadrovi pijace „Stari Merkator“ posle urušavanja plafona

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare