Foto: Aleksandra Petrović/ Nova.rs, Dragan Mujan/Nova.rs, Shitterstock

Na konačne rezultate parlamentarnih izbora čekali smo duže tri meseca, a pojedini članovi Republičke izborne komisije tokom prethodnog izbornog ciklusa zaradili su blizu pola miliona dinara. Prema zvaničnim podacima koje je “Nova” dobila iz RIK-a, na ime naknada za članove i zamenike članova stalnog i proširenog sastava tog tela, radne grupe i koordinatore po upravnim okruzima potrošeno je 73,3 miliona dinara ili više od 620.000 evra.

Od trenutka raspisivanja izbora do proglašenja konačnih rezultata parlamentarnih izbora prošlo je skoro pet meseci, što je verovatno i rekord u srpskoj političkoj istoriji. Dužina trajanja izbornog procesa zapravo je najviše koristila članovima RIK-a, budući da za njih važe posebne naknade tokom izbora.

Prema podacima koje smo dobili po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, članovi i zamenici članova stalnog sastava RIK-a, članovi radnih grupa i koordinatori RIK-a u upravnim okruzima, sekretar i zamenik sekretara… mesečno su zarađivali 75.000 dinara od momenta raspisivanja izbora do saopštavanja konačnih rezultata. Sa druge strane, predsednik i zamenik predsednika RIK-a dobijali su 30 odsto veću naknadu, odnosno 97.500.

Pročitajte još...

To znači da je, primera radi, Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a, za pet meseci izbornog ciklusa zaradio oko 487.000 dinara.

Inače, maksimalna naknada za članove i zamenike članova proširenog sastava RIK-a nije mogla biti veća od po 75.000 dinara.

Ove naknade važile su za sprovođenje dva paralelna izborna procesa – predsedničke i parlamentarne izbore i predviđena je prethodno donetom Odlukom o naknadama vezanim za rad RIK-a.

Inače, to izborno telo dostavilo je “Novoj” i strukturu troškova naknada za rad članova i zamenika RIK-a. U njoj se navodi da su troškovi njihovog osnovnog rada koštali 20.190.974 dinara, a toliko su iznosili i troškovi radne grupe, kao i koordinatora po upravnim okruzima. Naknade za članove proširenog sastava RIK-a za parlamentarne izbore iznosile su 12.138.604 dinara, dok su za prošireni sastav za predsedničke izbore iznosile 614.000 dinara.

To znači da je Republička izborna komisija samo za naknade izdvojila 73.325.526 dinara ili oko 621.000 evra.

Na ovo treba dodati i troškove za korišćenje mobilnih telefona. RIK je izmirio mesečne račune za predsednika i i sekretara te izborne komisije u iznosu od po 4.500 dinara, dok su za članove i zamenike članova troškovi telefoniranja iznosili 4.000 dinara. U te svrhe ukupno je utrošeno oko 1,7 miliona dinara.

Članovi RIK-a koji su imaju prebivalište van Beograda imali su pravo i na naknadu troškova prevoza naza dolazak na sednice RIK-a i na to je potrošeno oko četiri miliona dinara.

BONUS VIDEO: Slučaj Evroprajd: Vučić prizivao Bajdena a javio se Blinken

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar