Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Priča o prisluškivanju šefa srpske države, Aleksandra Vučića, izbacila u je u etar brojne, do sada nepoznate detalje, o načinu rada policijskih službenika i njihovih rukovodioca koji su prisluškivali građane. Dnevni list “Nova” došao je u posed iskaza policajca (ime poznato redakciji) koji je u Sektoru unutrašnje kontrole (SUK) do detalja ispričao na koji način su praćeni politički protivnici vlasti i kako su rukovodioci u MUP-u zloupotrebljavali svoje nadležnosti.

Pročitajte još...

Policajac je objasnio da je tokom protesta “Stop diktaturi”, koji su se održavali u Beogradu tokom 2017. godine, operativnom obradom sa terena došlo do saznanja da je Jelena B. mogući organizator i tada je odlučeno, kako kaže, da se uspostavi mera posebne dokazne radnje tajnog nadzora komunikacija.

“I to za jedan jedini broj za koji je bilo provereno da ga imenovana koristi kao lični. Istog dana u prostorijama SBPTE (Služba za borbu protiv terorizma i eskremizma) održan je sastanak gde je tadašnji načelnik Odeljenja za ekstremizam saopštio trojici prisutnih, da lice, Jelena B koristi još jedan broj telefona, te da je potrebno da se za taj broj inicira naredba za tajni nadzor komunikacija”, objašnjava policajac.

Načelnik Odeljenja za ekstremizam je, kako kaže policijski službenik, saopštio da drugi telefonski broj dobio od strane načelnika službe Darka C, koji je naložio da se u inicijativu za donošenje naredbe kod Višeg suda stave oba broja.

EPS, oprema za prisluškivanje
Foto: N1

“Odluka da drugi broj neće eksploatisati niko od nas iz SBPT, već policijski službenici Srećko L. i Predrag J. S obzirom na to da je takva odluka načelnika Službe bila nelogična, mi smo izvršavali proveru drugog broja na radnoj stanici gde je kao podatak o vlasniku stajalo ime ženske osobe Dragana S”, opisuje on.

Policajac dodaje da je 09. maja 2017. godine, na osnovu naredbe suda, otpočeto sa ekspolatacijom oba telefonska broja, s tim što je drugi broj telefona, dobijen od strane Darka C, eksploatisan isključivo od strane Predraga J. i Srećka L.

“Njih dvojicu smo, u pomenutom periodu, gotovo svakodnevno zaticali u službenoj prostoriji u zgradi SIV 1, u koju se ulazilo putem ključ kartice, a namenjenoj za eksploataciju mera TNK. I dan danas ostaje nepoznanica iz kog razloga je Darko C., kao načelnik jedne ozbiljne službe naložio takve odluke koje se kose sa razumom, jer je zakon kristalno jasan i eksplicitan kad je u pitanju primena posebne dokazne radnje. Po principu koji je omogućio Darko C., degradira se postojeći zakon i sam smisao ove radnje, jer to onda znači da svako može svojim poznanicima dati pristupne šifre stanice i obesmisliti nešto što se s razlogom zove tajni nadzor komunikacija”, rekao je on u svom iskazu.

On da se zapitao zašto je Darko C. dao pristupne šifre trećim licima koja, kako je rekao, nemaju zakonski osnov za vršenje navedene radnje i o tome ne poseduju nikakvu naredbu u pisanoj formi”.

“Službena beleška, koja je sačinjena od strane nas trojice policijskih službenika, sačinjena je iz razloga da bi se mi, slobodno mogu reći, časni policajci, ogradili od zloupotrebe i povreda radnih obaveza koje je u svojim postupcima svesno ili nesvesno učinio Darko C.”, zaključio je on.

BONUS VIDEO: Žaklina Tatalović otkrila tamnu stranu Aleksandra Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare