EPS, oprema za prisluškivanje
Foto: N1

Opremu za prisluškivanje, koju najčešće koriste tajne službe, prema istraživanju BIRN-a nabavljala je Elektroprivreda Srbije. Reč je o više nabavki tokom 2019. i 2020. godine. BIRN navodi da je u ovom slučaju pokrenuta istraga, ali "strogo poverljiva". Iz EPS-a negiraju da su takvu vrstu opreme nabavljali.

Programi za prikupljanje ličnih podataka, audio-snimači za skrivenu upotrebu, dronovi, kamere za prepoznavanje lica, lokatori koji se mogu staviti ispod automobila, ometači signala, softver za zaštitu mobilnih telefona… Sve to je, prema saznanjima BIRN-a, nabavilo preduzeće koje se bavi proizvodnjom i distribucijom električne energije – Elektroprivreda Srbije.

„Ono što je glavni nalaz je to da je EPS naručivao opremu koja ne priliči njegovom delokrugu, ono što dodatno brine je da su tu opremu direktno naručivali najodgovorniji ljudi u EPS-u“, kaže Aleksa Tešić, novinar BIRN-a.

Iz EPS-a za N1 odgovaraju da navedenu opremu nisu nabavljali i poručuju da se obratitimo nadležnim organima:

„U Elektroprivredi Srbije nije pokrenuta ni realizovana javna nabavka za kupovinu uređaja koje pominjete. Sve nabavke su javne i konkursne dokumentacije su objavljene na portalu Javnih nabavki. U njima se, između ostalog, definiše oprema i lokacija gde se oprema isporučuje i implementira“.

„Oni nisu specifično navedeni u tehničkoj specifikaciji, ali mi smo kasnije ustanovili da se iza tih nabavki krije ova oprema koja je plaćena ukupno negde preko 500.000 evra“, navodi Tešić, novinar BIRN-a.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Grbović: Pred izbore hapšenje 20 osoba povezanih sa prislušnim centrom EPS

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar