Novica Tončev i vila Foto: Peđa Milosavljević/Starsport/Privatna arhiva

Sekretarijat za inspekcijske poslove grada Beograda naložio je rušenje vile na Dedinju, koja je u vlasništvu firme “Tončev gradnja”, a čiji je stopostotni vlasnik Novica Tončev, ministar i funkcioner SPS. Do ovakve odluke dolazi nakon što je tom objektu u elitnom delu Beograda oduzeta upotrebna i građevinska dozvola, iako je u postupku legalizacije izdata još 2010.

Firma Novice Tončeva odbila je da postupi po rešenju Sekretarija za inspekcijske poslove grada Beograda, donetog 23. juna i sruši velelepni objekat u Čakorskoj ulici na Dedinju.

Reč je o vili koju nije izgradila “Tončev gradnja”, već je kupljena od drugog investitora, koji je gradio bez potrebnih dozvola.

Međutim, uvidom u dokumentaciju do koje je došla “Nova”, Sekretarijat za poslove legalizacije objekata je u julu 2010. godine dodelio tadašnjem vlasniku objekta Goranu Mirjačiću rešenje o građevinskoj i upotrebnoj dozvoli. Međutim, prošle godine, nakon obaveštenja firme “Danica park”, koja je vlasnik susedne parcele, poništavaju se dodeljene dozvole i kreće njihovo preispitivanje.

Novica Tončev Foto:Kancelarija za saradnju s medijima

U dokumentu koji je podnela pomenuta kompanije piše da je postupak legalizacije vile Tončeva bio nezakonit i od nadležnih se traži da bude proverena celokupna legalizacija. Uz zahtev za poništaj dozvola priložen je i geodetski snimak iz jula 2021, “kao dokaz” da se garaža koja se nalazi u sastavu vile delom nalazi na katastarskoj parceli “koja je u vlasništvu grada Beograda i predstavlja javnu saobraćajnicu”.

Pročitajte još...

Nakon oduzimanja upotrebne i građevinske dozvole, firma ministra Tončeva podnela je žalbu, ali ju je gradsko veće Beograda odbilo kao neosnovanu. Kako se navodi u dokumentima u koju je “Nova” imala uvid, vila u Čakorskoj biće srušena, a troškove će snositi “Tončev gradnja”.

Tončev: Nije mi jasno

Ministar Novica Tončev kratko je za naš list govorio o ovom slučaju. On kaže da mu nije jasno zašto su mu oduzete dozvole i istakao da njegova firma nije gradila taj objekat.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

“‘Tončev gradnja’ je kupac tog objekta, koji je u trenutku kupovine imao urednu građevinsku dozvolu”, navodi Tončev.

Inače, ta vila na Dedinju u dokumentaciji je definisana kao porodično stambeni objekat koji se sastoji od prizmelja, prvog sparta i suterena. Piše da ima neto površinu od 383 kvadrata i garažu od 107 kvadratnih metara.

Novica Tončev je inače član član Predsedništva i potpredsednik Glavnog odbora SPS. U odlazećoj vladi bio je ministar bez portfelja zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih područja, a predsednik je i Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije.

Stanovi, kuće, poslovni prostor…

Jedan je od imućnijih političara aktuelne vlasti. Prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, poseduje dva stana i dve kuće, četiri poslovna i garažni prostor. Kao ministar je za godinu dana zaradio 1,4 miliona dinara, dok njegova godišnja zarada u Fudbalskom savezu iznosi 1,3 miliona dinara.

Zanimljivo je da u njegovoj imovinskoj karti ne piše da je vlasnik “Tončev gradnje”, iako je to javnosti poznato, a navodi se i na sajtu Agencije za privredne registre.

Njegovo ime se inače našlo u dokumentima iz međunarodnog projekta „Pandorini papiri“. Kako je objavio istraživački portal KRIK, Tončev je 2010. godine tajno osnovao ofšor firmu “Service for Efficient Energy” na Britanskim Devičanskim Ostrvima, koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, što je po zakonu bio u obavezi.

Prvo je negirao da je to učinio, uz navode da je njegov potpis možda bio falsifikovan, da bi potom objasnio da to nije prijavio Agenciji, jer ta firma nikada nije proradila.

Tončev je inače izabran za ministra u oktobru prošle godine. Neizvesno je da li će se naći u kabinetu budućeg premijera.

Ko stoji iza firme „Danica park“

Preispitivanje dozvola za vilu Tončeva tražila je firma „Danica park“, koja je vlasnik susedne parcele. Ta kompanija je u vlasništvu firme „ALStone d.o.o“, iza koje stoji biznismen Davor Macura.

BONUS VIDEO: Obišli smo gradilište Šapićeve vile

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram