Hashim Thaci Miroslav Lajcak
Hašim Tači i Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, ocenio je da je "nepromišljena i neprimerena" izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka da "Ustav Kosova nije Biblija i da se može promeniti", navodeći da Kosovo ne treba da menja stavove, kao što se menjaju ljudi u EU. Nakon njega, oglasili su se brojni političari sa Kosova koji su osudili izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

„Smatram da je izjava da Ustav Kosova nije Biblija koja se ne može promeniti nepromišljena i neprimerena. Ako Ustav prema Lajčaku nije Biblija, onda je država Kosovo Biblija za građane Kosova. Svako rešenje koje našu državu čini nefunkcionalnom ne bi trebalo prihvatiti“, rekao je Mustafa za Koha.net.

Kako je naveo, sporazumi o Zajedinci srpskih opština (ZSO) predviđaju da se ona osniva na osnovu zakona Kosova. „U stvari, Sporazum o principima iz 2015. godine predviđao je da Vladin akt o osnivanju ZSO, kao i bilo kakve izmene i dopune Statuta, podležu oceni Ustavnog suda“, kazao je on.

Mustafa je kazao i da je tadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini 2015. godine iznela stav EU da ZSO nije treći nivo vlasti i da nema izvršna ovlašćenja.

Mustafa je juče predstavio pismo Mogerinijeve o principima za formiranje ZSO iz 2015. godine, na dan pre potpisivanja sporazuma, u kojem se kaže da ZSO nije treći nivo vlasti niti će imati izvršna ovlašćenja.

Osmani: Izjava Lajčaka nije tačna

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosovo Srbija, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kaže da je tokom susreta sa Lajčakom rekla da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO mora poštovati.

„Kao jedna od tri institucije koje su se sastale sa gospodinom Lajčakom mogu da potvrdim da ono što je on izjavio u Srbiji apsolutno nije tačno. Dakle, prvo, kao predsednik Skupštine ni u jednom trenutku na sastanku nisam rekla da se slažem da se Asocijacija uspostavi u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, već sam rekla upravo suprotno da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO mora poštovati“, izjavila je Osmani za prištinske medije.

Haradinaj Stubla: Suština razmena teritorije

Na izjavu Lajčaka je reagovala i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla koja je izjavila da takve inicijative u suštini imaju za cilj razmenu teritorije.

„Pretnje i diskusije koje nemaju veze sa realnošću, koje streme ustavnim promenama da bi se akomodirala Dodikova republika unutar Kosova u stvari streme ideji razmeni teritorija i etničkim granicama“, napisala je ona na tviteru i dodala da je dobra vest da takva stremljenja neće uspeti.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, Muharem Nitaj je izjavio da bi kosovska strana trebala da traži isključenje Lajčaka iz dijaloga.

I poslanica Samoopredeljenje, Fitore Pacoli koja je prisustvovala sastanku Lajčaka sa Aljbinom Kurtijem je rekla da na tom sastanku uopšte nije bilo reći o ZSO.

Poslanik Demokratske partije Kosova Gazmend Bitići je izjavu Lajčaka ocenio skandaloznom i podvukao da se Ustav Kosova nikako ne treba menjati zbog formiranja ZSO.

I bivša šefica pregovaračke ekipe Kosova za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri je napisala da onaj ko treba da promeni Ustav je Srbije koja iz svog Ustava treba da izbaci da je Kosovo njen deo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare