Foto: TANJUG / NIKOLA ANDJIC/ an, TANJUG/ FILIP KRAINČANIĆ, N1, Arhiva

Dok je pogled javnosti fiksiran najpre na formu koju će nova Vlada imati (koaliciona, koncentraciona ili jednoobrazno naprednjačka) i na raspodelu ministarskih funkcija, iza kulisa stranke koje će činiti većinu prave kombinatoriku podele pravog plena - direktorskih fotelja u javnim preduzećima.

Zato nije slučajno što je, primera radi, Novica Tončev jula ove godine zakukao na sednici lokalnog odbora SPS da će, ukoliko SNS nastavi da im otima direktorska mesta, socijalisti blokirati autoput.

„Topli zec“ kroz kog je potom prošao pokazuje koliko je i jednima i drugima bitan plen javnih preduzeća koja su (prečesto) i gubitaški, ali uprkos tome služe kao mašine za zapošljavanje stranačkih kadorva i „štampanje“ novca.

Nova.rs vas podseća na najdugovečnije i najbahatije funkcionere u Srbiji, i na njihovu ulogu u partijama.

Foto: TANJUG / NIKOLA ANDJIC/ an

Dušan Bajatović

Duboki naklon već na početku teksta najvećem od svih srpskih foteljaša – Njegovom Veličanstvu Dušanu Bajatoviću.

Bajatović se na čelu državnog preduzeća „Srbijagas“ nalazi još od oktobra 2008. godine, i u tome je bez sumnje rekorder. Rekporder je, takođe, i u broju penala plaćenih za neobjavljivanje informacija od javnog značaja, koje od njega novinari bezuspešno traže godinama unazad.

„Srbijagas“ je, iz tog ugla gledano, više privatna nego državna firma, a pogotovo ne javno preduzeće.

Ipak, turbulelantan odnos SPS i SNS, ali i više od toga turbulentan odnos na relaciji Vučić-Rusija, mogao bi uzdrmati njegovu poziciju.

Zoran Drobnjak Foto:TANJUG/ FILIP KRAINČANIĆ

Zoran Drobnjak

Vršilac dužnostio direktora Puteva Srbije od 2012. godine v.d. stanju, ali ne mari. Osim toga, protiv njega je podneseno (ali i odbačeno) nekoliko krivičnih prijava.

Drobnjaku se, takođe, sudilo za zloupotrebu službenog položaja, za šta je oslobođen.

Pre tri godine konkurs za direktora bio je raspisan, Drobnjak je rekao da će se prijaviti, ali rezultati javnog poziva do danas nisu obelodanjeni, a on ostaje neuznemiren na pomenutoj poziciji. Osim što vodi jedno od najznačajnijih srpskih javnih preduzeća, Drobnjak služi i za razonodu predsedniku Vučiću, koji voli da ga ispituje i ispravlja pred kamerama tokom obilaska puteva širom zemlje.

Radoš Milovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Radoš Milovanović

Direktor fabrike „Milan Blagojević – Namenska“ nalazi se od 1982. godine, što ga čini živim fenomenom.

„Za 36 godina na toj poziciji ‘preživeo’ sve političke garniture, video leđa svim ministrima odbrane, šefovima država i vlada od 1982. godine, od kada je na čelu te fabrike.“, piše, primera radi, Danas.

Je li vreme za kraj? Jeziva smrt radnika fabrike, koji je poginuo u eksploziji 14. jula 2017. godine u fabričkom krugu, ali pre svega nečovečan odnos Milovanovića prema porodici stradalog radnika, mogao bi mu, konačno, otvoriti staž penzionera. Osim toga, srpska namenska industrija na teškim je mukama tokom ove i prošle godine, a afere koje je potresaju mogle bi izroditi neke nove kadrove.

Foto: N1

Zoran Babić

Bivši potpredsednik Skupštine nije najdugovečniji, ali je svakako funkcioner koji je u najkraćem vremenskom periodu uspeo da izazove najstrašniju aferu, vezanu za smrt Stanike Gligorijević (53), žene usmrćene na naplatnoj rampi Doljevac.

I dok suđenje Babićevom vozaču traje, sam direktor Koridora Srbije – još jednog veoma profitabilnog putarskog javnog preduzeća – i dalje ostaje na poziciji na koju je postavljen pre tri godine, kao v.d.

Kako su mediji prenosli, na tu poziciju izabran je usred raspisanog konkursa za direktora Koridora, a ni u ovom slučaju nije poznato zašto je konkurs poništen, a funkcioner SNS ostao u direktorskoj fotelji.

Iako je njegovu ostavku najavio i sam predsednik Vučić, Babić je i dalje u fotelji.

Milorad Grčić Foto:Vesna Lalić

Milorad Grčić

U v.d. stanju već četiri godine je i Milorad Grčić, direktor EPS-a i funkcioner SNS, a prethodno je u istom preduzeću bio direktor Kancelarije za društveno i odgovorno poslovanje. Kao v.d. direktor vodio je RB Kolubara.

Grčić, za kog se pričalo da je pre karijere u „Kolubari“ bio vlasnik pečenjare, još jedan je od onih koji ovih dana sa pažnjom prate medijske navode o koalicionim sporazumima i čekaju sa nestrpljenjem da vide – „šta tu ima za mene“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare