Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu izjavila je danas da Kosovo povećava svoje kapacitete za prihvat avganistanskih izbeglica i da je spremno da prihvati prve izbeglice.

U intervjuu za Skaj Njuz (Sky News), Vjosa Osmani nije kazala koliko konkretno izbeglica može u ovom trenutku da primi Kosovo i dodala je da sve zavi od prevoza izbeglica koje organizuju SAD.

„Upravo smo spremni da prihvatimo prve izbeglice. Ono što sada radimo je da povećavamo kapacitete kako bismo mogli prihvatiti više. Ne mogu da pomenem konačan broj dok ih ne proučimo i bilo koju lokaciju na Kosovu koja ih možemo primiti. Pitanje je dana, ali spremni smo da prihvatimo prvu grupu, pa će to zavisiti od toga kako je njihov prevoz organizovan iz SAD“, rekla je ona.

Kako je navela, pet gradjana Kosova je u Avganistanu zatražilo pomoć od institucija za evakuaciju, kao i da nema drugih.

Prema njenim rečima, mnogi građani Kosova su radili za američke i britanske vojne snage, ali do pre nekoliko meseci svi su otišli, osim pet građana koji su sada evakuisani.

„Razgovori koje smo vodili sa SAD bili su o ljudima, zaposlenima koji rade sa američkom vojskom, koji su već izrazili interesovanje za direktan odlazak u SAD“, rekla je ona.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar