Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Đorđe Vukadinović, glavni i odgovorni urednik "Nove srpske političke misli", smatra da opozicija mora da oformi jedan front koji ne mora da rezultira jednom kolonom, i da nije učestvovao na današnjem drugom sastanku u prostorijama Nove stranke, na kojem nije bilo ni Udružene opozicije, zato što misli da tema nije u koliko će kolona ona izaći, već koje uslove će postaviti vlasti pred naredne izbore.

„Rekao sam da neću doći na ovaj sastanak, koji smatram da je loše pripremljen, tj. da smo odustali od onog malog napretka koji smo postigli na prošlom sastanku. Neko je mislio da se gvožđe kuje dok je vruće, pa je požurio sa sledećim sastankom… Treba da se stekne više stvari. Da se dogovorimo i o terminu i o dnevnom redu sastanka, što nije bio slučaj“, kazao je Vukadinović u Danu uživo na TV N1.

„Danas je tema bila u koliko kolona ćemo izaći, a ne koje ćemo uslove postaviti vlasti. Ni Beograd, ni međunarodna zajednica ni opozicija se nisu dobro snašli, što je odlično iskoristio režim. Moramo imati crvene linije, jer će nas pitati i građani i simpatezeri, kako ste prethodne izbore bojkotovali, a na sledeće ćete izaći“, istakao je Vukadinović.

On je dodao da misli da će iz poslednjih izbora svi izvući „određene pouke, pa čak i režim“.

„Ni (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić nije srećan sa ovim što je dobio. Prepobedio je. Srbija ima jedini parlament u kojem nema opozicije, čak ni kozmetičke. I opozicija je izvukla određene pouke, mislim da sigurno neće bojkotovati sledeće izbore“, smatra Vukadinović.

On je ukazao da ju stanje opozicije u Srbiji „vrlo loše, kao i u svakoj zemlji kao i u ovoj gde je vlast autoritarna“. „Nema tu pesme za opoziciju“, ocenio je Vukadinović, ali, dodaje da se Vučić „pomalo stidi parlamenta koji je dobio na kraju balade“.

„Udružena opozicija Srbije, koji nisu nikakvi sveci, nikakvi savršeni i bezgrešni lideri i opozicionari, ipak je izašla iz ovog procesa (bojkota izbora) sa nekim kredibilitetom koji bi mogao da se prenese i na ovaj drugi deo opozicije (koji nije bojkotovao izbore). I moj dolazak (na prvi sastanak) bio je korak u tom pravcu – ‘ajde da razgovaramo, da budemo benevolentni“, ističe Vukadinović.

„Sada nama (predsednik Nove stranke) Zoran Živković i neki drugi drže lekcije kako su bili u pravu, a nisu osvojili ni onoliko glasova koliko su potpisa sakupili. Tu sreće nema, slažem se. Slušali smo lekcije od onih koji su verovali Vučiću, a onda su se prilično ugruvali“, kaže bivši poslanik i politički analitičar.

Na pitanje da li opozicija treba da čeka da se reformiše Demokratska stranka (DS), Vukadinović odgovara da je to teško pitanje, kao i da je on jedan od malog broja opozicionara koji nije iz DS.

„Ja bih voleo da ona preživi, ona je potrebna, ne samo zato što je simbol, mi smo i važnije simbole pokopali, to je ozbiljna stranka, bar za naše uslove. Ali, ova suicidna spirala u koju su oni upali, plašim se da se neće završiti. Primećujem toliko zle krvi po društvenim mrežama i političkim kuloarima, da bi bio zaprepašćen ako se tu nađe neko razumno rešenje. Za polovinu zle krvi u opoziciji su odgovorni zaostali računi unutar DS, ili ovoga što je od nje ostalo“, smatra Vukadinović.

Daleko smo mi od Crne Gore

On je ukazao da je Srbija daleko od političke situacije u Crnoj Gori, u kojoj je opozicija, pre nego što je počela da se deli na kolone, „napravila otklon od Đukanovićeve opozicije“ (crnogorskog predsednika Mila Đukanovića).

„A onda, ono što je ostalo, ma koliko različito bilo, dogovarali su se u koliko će kolona da idu. Mi to još nismo dostigli“, rekao je Vukadinović.

On je ocenio da su politički događaji u Crnoj Gori značajni i da će imati „tektonske promene po ceo region, pa i po Srbiju“.

„Srpski režim je nesklon opoziciji, ali su se stvari izmakle kontroli“, poručuje Vukadinović i dodaje da u Srbiji nije ostvareno skoro ništa od onoga što je bilo preduslov za promenu vlasti u Crnoj Gori: dva vodeća dnevna lista koja su opoziciona, dve od četiri televizije su takođe opozicione, i crkva je bila protiv režima.

„Ništa od toga u Srbiji nema. Toliko mi je farsično kada pričamo u koliko kolona treba da izađemo, a ništa pre toga nismo uradili. U Srbiji se pojavio entuzijazam, gledajući slike iz Crne Gore. Vučića mnogo više brinu te slike, i taj entuzijazam, i mogućnost zaraznosti tog primera iz Crne Gore, ali može, neću da kažem, da mirno spava, ali, daleko smo mi od tog primera“, ističe Vukadinović.

„Uz sve nevolje, kada idete složno, kada imate jedan blok, front, imate dobre rezultate. U Crnoj Gori se moralo mnogo toga složiti – od korone, propale turističke sezone, a trebalo je i malo sreće. Mi, opozicija, u ovom trenutku nismo se ni kvalifikovali za to da očekujemo sreću, a kamoli šta drugo“, zaključuje Vukadinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare