Protest Bara Reva, stanari Bloka 37 i Makisko polje
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs/BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC

Reke u njihovim koritima, čist vazduh, voda i čuvanje svakog pojedinačnog stabla jesu politika. To je ono što dotiče svakog građanina ove zemlje i to je ono što su dokazali mnogobrojni ekološki aktivisti u Srbiji odbranom reka, parkova, zelenih površina. Interesantno je, međutim, da se baš nekako uporedo sa tim i opozicija ekološki osvestila ili dosetila da ovo može biti put do glasova. Možda i više nego bilo koja tačka njihovog programa. Istinska zabrinutost ili samo falsifikovanje ideje koja može da "povuče", pokazaće izbori pred nama...

Ništa nije uspelo da pokrene građane proteklih godina kao borba za životnu sredinu. Ono gde žive, šta udišu i piju, gde im se deca igraju…

Odbranjene su reke Stare planine, Rakitska reka nastavila je da teče, odbranjen je parkić na Banovom brdu, bara Reva više neće biti deponija… Ekologija je očigledno postala jedini pokretač građana Srbije na bunt i otpor. Tema koja može da okupi veliki broj građana.

I to je prepoznato.

To se barem da zaključiti iz aktivnosti opozicionih stranaka, koje jedna po jedna postaju “zelene”. Rio Tinto, litijum i potencijalno zagađenje Podrinja tema su broj jedan u Srbiji, kako aktivista, tako i opozicije. Sve više lideri stranaka pričaju i o zagađenom vazduhu i vodi, opasnostima koje sa sobom nose projekti dati stranim kompanijama, a koje vlast pravda zaradom i radnim mestima.

Diskreditovanje Ćute

Ekologija je u nekom svom obliku prethodnih meseci bila tema za Stranku slobode i pravde, Narodnu stranku, Zajedno za Srbiju, Ne davimo Beograd…

Aleksandar Jovanović Ćuta
Foto: Nova.rs/Video

Istovremeno najava Aleksandra Jovanovića Ćute da će sa pokretom “Odbranimo reke stare planine” zvanično ući u politiku izazvale su reakcije i vlasti i opozicije. Činjenica je da upravo ovaj pokret uživa najveće poverenje ekološki osvešćenih građana i da njihov broj nije mali, a reakcija je takva da i vlast i opozicija Jovanovića istovremeno optužuju da je “igrač” one druge strane?!

Da li se iza toga zapravo krije borba za potencijalne Ćutine glasove i je li ekologija u ovom trenutku dobitna tema?

Tema i vlasti i opozicije

Na pitanje da li je prepoznato da jedan takav problem trenutno može da animira veći broj građana nego program bilo koje stranke opozicije, politički analitičar Boban Stojanović kaže svakako.

Foto:Printscreen/Youtube

“To svakako. Naravno da će partije da prate stavove javnog mnjenja, pa i da artikulišu zahteve građana i partije to i treba da rade. Da štite interese svojih birača. A dodatno, ekološka udruženja su pokazala da mogu da pobede. Da ostvaruju te neke male pobede, poput odbrane reka Stare planine i sl. To je važno i za građane i za političke aktere – ne može baš sve da prođe i upornim aktivizmom se neke stvari mogu sprečiti”, kaže Stojanović.
Ekologija, smatra Stojanović, podjednako postaje i tema vlasti.

“Neće ni stranke da animiraju eto tako jer su stranke, nego na osnovu tema. A neke od ključnih tema u Srbiji su zaposednute od strane vlasti i partija vlasti. Teme plata, životnog standarda, razvoja, kriminala i korupcije – uz pomoć svojih propagandih medija vlast drži tapiju nad ovim temama. Tako čak pokušava da preuzme i ekologiju, optužujuci opoziciju za stare ugovore ili kao svi populisti odmah pozivaju na referendum i izbor građana”.

Ipak, ne misli da je ekologija postala tema broj jedan.

Najbolja je saradnja

“Makar ne za veliku većinu birača. Ali jeste primetan ozbiljan rast ekoloških problema i povećanja svesti građana. Ekološki problemi su toliko veliki i više nisu priča o “ozonskim rupama i globalnom zagrevanju, klimatskim promenama i sl.” nego su postali vidljivi. Zimi se vazduh u Beogradu vidi, neki veliki gradovi poput Zrenjanina i dalje nemaju pijaću vodu, reke nestaju, u Smederevu npr. vidite prašinu koja ulazi u stanove, najavljuju se ozbiljni radovi koji mogu da izazovu ogromne katastrofe i jednostavno ljudi vide da je dogorelo na mnogo mesta i da to više nije stvar o kojoj ekolozi pričaju, nego svi vidimo ozbiljne probleme. Svakako je sada samo pitanje da li će građani više verovati ekološkim aktivistima ili partijama i ko će ih izvući na ulicu ili bilo kakav protest. Najbolja bi bila saradnja i zajednički rad. I najgore bi bilo da se sada opoziciona javnost najšire gledano podeli i na ovoj temi”, zaključuje Stojanović.

U Srbiji se svaka kritika vlasti završava ozbiljnim kontranapadima po pravilu putem režimskih medija . Kroz to prolaze i ekološki aktivisti.

Premijerka Ana Brnabić je ocenila da su aktuelni protesti u Srbiji zapravo politički motivisani. I ta izjava nije rezultat straha od ekoloških pokreta, već je motiv sasvim drugi. Očuvanje, odnosno zaštita ugovorenih biznisa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar