Foto: Facebook/Sačuvajmo Naš parkić/Promo

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti saopštilo je danas da je Drugi osnovni sud u Beogradu odbacio tužbe protiv stanara dve zgrade u naselju Banovo brdo, koje je tužio investitor jer pokušavaju da spreče izgradnju stambene zgrade na zelenoj površini za koju stanari tvrde da je korišćena kao park.

Udruženje je dodalo da građanska inicijativa „Sačuvajmo naš parkić“ očekuje i reakciju tužilaštva zbog prebijanja dvojice komšija u septembru 2019. godine.

„Iako je policija još tada identifikovala učinioca krivičnog dela do pokretanja krivičnog postupka nikada nije došlo. Pojedinim aktivistima se ponovo preti, a oni odbijaju da svedoče javno imajući u vidu dosadašnje ćutanje tužilaštva. Istovremeno predstavnicima inicijative ‘Sačuvajmo naš parkić’ je ekspresno počelo suđenje po privatnim krivičnim, ali i imovinskopravnim tužbama“, dodaje se.

Udruženje je ocenilo da investitor brojnim tužbama protiv predstavnika inicijative i stanara okolnih zgrada ima za cilj da zastraši i iznuri građane koji u tome učestvuju dugim sudskim postupcima.

Dodaje se da su u martu, pre početka vanrednog stanja, predstavnici inicijative „Sačuvajmo naš parkić“ na sastanku od gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i predsednika opštine Čukarice Srđana Kolarića dobili uveravanja da će se početak gradnje zaustaviti kako bi se probalo naći zadovoljavajuće rešenje za obe strane.

„Od početka smatramo da je dodeljivanje statusa zelene površine na tom delu jedino razumno rešenje, a da se investitor može obeštetiti ukoliko zaista ima sve potrebne papire. U suprotnom imamo izražavanje nezadovoljstva građana kroz proteste, zatim nasilje investitora nad građanima i još veće nemire“, navelo je to udruženje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare