Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako je godinu i po dana ostalo do održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, čini se da je proces pregrupisavanja opozicije još uvek u toku. Veliki broj stranaka još nije definitivno odlučio sa kim može da sarađuje u narednom periodu, dok će oni koji su do juče bili u koaliciji, po svemu sudeći, okončati zajedničko delovanje i krenuti svako na svoju stranu.

Savez za Srbiju je prestao da postoji, dok je novoformirana koalicija poznatija kao “Udružena opozicija Srbije” bila nedovoljno primamljiva kako bi se u nju uključili predstavnici Dveri. Ovaj, ujedno i prvi signal podela i pregrupiasvanja na opozicionoj sceni, bio je samo početak onoga čemu danas svedočimo.

Pročitajte još...

U opoziciji trenutno postoji nekoliko blokova, a jedan od njih mogao bi da bude, kako saznaje Nova.rs, formiran oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. Prema navodima izvora našeg portala, postoje ozbiljni izgledi da ta stranka formira blok sa Pokretom slobodnih građana i Demokratskom strankom. Ujedno, sve češće se može čuti da se SSP po brojnim pitanjima udaljava od Narodne stranke Vuka Jeremića, što su potvrdili i nedavni razgovori o mogućoj saradnji sa strankama koje su učestvovale na izborima. Dok iz Jeremićeve stranke stoje čvrsto na stanovištu da ne postoji mogućnost saradnje sa onima koji učestvovali na izborima, lider SSP Dragan Đilas je u nekoliko navrata istakao da je neophodno sarađivati sa svim protivnicima režima Aleksandra Vučića.

Kako je nedavno našem portalu rekao izvor iz opozicije, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatrali su i da deo opozicije koji je učestvovao na prethodnim izborima, treba da stane sa njima iza zajedničkog predloga o slobodnim i poštenim izborima.

Na naše pitanje da li je insistrao na ovakvom predlogu i da li je tačno da je tražio da svi iz opozicije zajednički nastupe pred predstavnicima Evropske unije na narednim međustranačkim pregovorima, Đilas je odgovorio potvrdno.

“Stav SSP o potrebi dogovora svih koji su protivnici režima, kad su u pitanju izborni uslovi, više puta je iznet u javnost”, rekao je Đilas za Nova.rs, potvrđujući da je zbog toga došlo do mimoilaženja u stavovima sa pojedinim učesnicima sastanka.

Ideja lidera SSP da je potpuno u redu sarađivati sa strankama koje su protiv režima, a koje su učestvovale na izborima(poput PSG), govori u prilog tezi brojih analitičara da je u pitanju Đilasova namera da jasno profiliše svoju opciju i da se udalji od stranaka desnog centra poput Narodne stranke, Dveri i Oslobođenja Mlađana Đorđevića.

Za desnicu u opoziciji takođe sledi period pregrupisavanja. Pored pomenutih organizacija, ovom korupusu pripada i Demokratska stranka Srbije, koja je u prethodnom periodu intezivirala saradnju sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića i Novom strankom. Ovaj neformalni savez delom je sačinjen usled činjenice da proces ujedinjenja Nove stranke i Pokreta slobodnih građana ne ide u željenom pravcu, dok SDS Borisa Tadića ne može da pronađe zajednički jezik sa DS i SSP. Takođe, različiti stavovi po pitanju učešća na prethodnim izborima, odnosno bojkota, ometaju saradnju DSS sa strankama desnog centra(Dveri i Narodna stranka).

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Blok oko Zelenovića – smisleno ujedinjenje, nepoznatog potencijala

Nakon što je izašao sa predlogom “Tri tačke”, bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i njegova stranka Zajedno za Srbiju je sklopila koalicione sporazume sa Građanskim demokratskim forumom(GDF) i Inicijativom Ne davimo Beograd(NDMBGD).

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema ocenama analitičara, ova koalicija ima potencijal, pre svega jer su se ujedinile stranke i organizacije sa istog političkog pola – partije levog bloka. Ipak, razvoj ove koalicije u mnogome će zavisti od načina delovanja, imajući u vidu skromne organizacione kapacitete sve tri organizacije. Značajno pojačanje ovoj grupaciji moglo bi da predstavlja eventualno pridruživanje Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana, partija koje takođe čine levi centar i koje su ovom trenutku bliže dogovoru sa Draganom Đilasom, odnosno Strankom slobode i pravde.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare