Konstantin Samofalov Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bez slobodne Radiotelevizije Srbije, nema ni slobodne Srbije, smatraju predstavnici opozicije koji su u sredu imali sastanak sa rukovodstvom RTS o potrebi da se u emisijama javnog servisa čuje kritičko mišljenje, uz napomenu da su u RTS spremni da otvore prostor za politički pluralizam i da su "zatražili rok da izlože ideje".

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov je rekao da je dobro što je otvoren dijalog sa rukovodstvom RTS, uz napomenu da su jasno na sastanku istakli da privatna televizija TV Pink preuzima ulogu javnog servisa, sa višesatnim debatnim emisijama.

Samofalov je, na konfereniji za novinare, rekao da su predsednici Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, Nove stranke Aris Movsesijan i on na sastanku sa rukovodstvom RTS predstavljali devet stranaka i organizacija, ali da su govorili o potrebi da cela opozicija, koja se zbog različitih razloga nije našla u parlamentu, bude predstavljena na javnom servisu.

Samofalov: Motorna testera nije rešenje

Nije rešenje da se motornom testerom ulazi u RTS, razgovorom želimo da dođemo do rešenja, rekao je Samofalov.

Konstantin Samofalov Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ako se ulazi na RTS onda se tamo i ostaje, a ne da na svakih šest meseci besmisleno upada u ovu kuću. Bez slobodnog RTS nema slobodne Srbije, mi smo posvećeni dijalogu, jer samo tako možemo do rešenja i vraćanja kulture dijaloga i kritičkog mišljenja na nacionalni servis. Cela opozicija je dobrodošla da se pridruži ovim pregovorima sa RTS, bez obzira na naše međusobne razlike, u tome bi trebalo da budemo istrajni“,  kaže Samofalov.

On je istakao da je rukovodstvo RTS izrazilo spremnost da otvori prostor za politički pluralizam, ali tražili su rok da izlože ideje.

Movsesijan: Nova strategija izveštavanja

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan kaže da se niko nije nadao da će tri ključna čoveka RTS izaći na sastanak sa predstavnicima dela opozicije, kao što su generalni direktor javnog servisa Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović i urednik internet portal Zoran Stanojević.

Aris Movsesijan Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Složili smo se da su ovo vrlo specifični uslovi, jer opozicije nema u parlamentu, međutim, mora se napraviti nova strategija izveštavanja na RTS. U jutarnjem programu, recimo, u listanju štampe može biti i neko ko kritikuje vlast, a ne samo oni koji je hvale“, rekao je Movsesijan.

Jovanović: Nema pritiska na uređivačku politiku 

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže da ovde nikako nema reči o pritisku na uređivačku politiku javnog servisa, već prosto o uvođenju javne rasprave u politički život Srbije.

Miloš Jovanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„RTS će sam odlučivati koga će, kada i zašto zvati u svoj program, Ovde se radi samo o vraćanju mogućnosti da se čuje kritičko mišljenje. Nevažno je da li će to biti neko od nas koji smo bili na sastanku ili članovi drugog dela opozicije. Naravno da nismo pregovarali samo o našem gostovanju na RTS, već svih predstavnika opozicije“, zaključio je Jovanović.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare