Foto: Zoran Lončarević, Goran Sradnov, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Saša Janković, bivši lider PSG i predsednički kandidat, dužan je građanima Srbije da kaže koji ambasadori su od njega tražili da se približi Vučiću da bi ga smenio. Ukoliko to ne kaže, njegova ispovest moći će da se tumači samo kao još jedna podrška Vučiću pred predsedničke izbore, ali i kao potvrda njegovim tvrdnjama da ga stranci ne vole, piše Danas, a tvrde predstavnici srpske opozicije.

Povod za ovakve reakcije opozicije bio je intervju koji je Saša Janković dao za Nova.rs, a u kojem je rekao kako su mu politički stratezi, ambasadori, kvaziprijatelji… govorili da treba da bude super sa Vučićem, da mu se podvuče pod kožu i da u jednom momentu sve preokrene.

„Apsolutno mi je bilo ispod časti da uzimam to u razmatranje. Treba da sedim sa nekim i da pletem zaveru kako da postanem kalif umesto kalifa? To je ružno. Dešavalo mi se i da čujem: Ako nećeš sa Vučićem, sa kim bi mogao u SNS-u. U slučaju da Vučiću otkaže srce… Šta na to čovek može da odgovori? Hajde da se pravimo da to nisam čuo, jer ako prihvatim da sam čuo to što ste rekli nikad više ne možemo da pričamo“, rekao je Janković u podkastu.

Ovim povodom sagovornici Danasa kažu i da je zanimljivo to što je Janković izabrao da se ispovedi baš u trenutku kada Angela Merkel Vučiću daje bezrezervnu podršku.

Na pitanje da li je on imao „dobronamerne savete“ iz stranih ambasada Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, kaže za Danas da mu niko ništa slično od predstavnika međunarodne zajednice nije rekao.

Dragan Đilas Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Međutim, Saša Janković je posle ovakve izjave dužan da građanima kaže ko su ambasadori koji su mu predlagali da se približi Vučiću da bi ga smenio i koji su govorili o njegovom zdravlju“, ističe Đilas.

Đilas ocenjuje da je Janković dužan da kaže i sve ostalo što su mu ambasadori, navodno, rekli.

„To su isuviše teške optužbe da bi ostalo nepoznato ko je takve reči izgovorio“, zaključuje lider SSP.

Novinar Srđan Škoro, nekadašnji Jankovićev blizak saradnik, kaže za Danas da bivši predsednik PSG nikada ni u jednoj prilici nije pominjao bilo šta o zahtevima stranih ambasada i stanju Vučićevog srca.

Srđan Škoro Foto:Nemanja Jovanović

„Ono što je Janković, pred više svedoka spominjao je da se Dragan Đilas sastaje redovno na jednoj novobeogradskoj pumpi sa Andrejem Vučićem. Ali mu to nije smetalo da sa Đilasem izađe zajedno na izbore“, napominje Škoro.

Lider PSG Pavle Grbović takođe je rekao da mu nikad tako nešto nije nuđeno.

Pavle Grbovic Pokret slobodnih gradjana
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Pozicija Saše Jankovića tokom 2017. i moja pozicija danas nisu uporedive, samim tim i količina i intenzitet pritisaka i izazova sa kojima smo bili ili smo i danas izloženi“, rekao je Grbović.

Komentarišući Jankovićeve tvrdnje da da su mu strani ambasadori nudili da bude „trojanski konj vlasti“, Grbović kaže:

„Iz ličnog iskustva znam da se pritisci mnogo lakše podnose kada nikome ništa ne dugujete. Tako je, duboko sam uveren, bilo i u Jankovićevom slučaju, iako su pritisci sa kojima se suočavao bili ozbiljni i sigurno su na određeni način uticali na njegovu dalju političku sudbinu“.

BONUS VIDEO: Šta je Janković zaista rekao

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare