Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U narednih desetak dana trebalo bi da bude poznato ko će se sve iz redova opozicije i u koliko kolona suprotstaviti vladajućim strankama na izborima u aprilu sledeće godine. Za sada je izvesno da će na njima učestvovati koalicija NADA i Dveri Boška Obradovića, verovatno i stranke takozvanog zelenog bloka, predvođeni Nebojšom Zelenovićem i pokretom Ne davimo Beograd, dok se na tu temu i dalje vode razgovori unutar najvećih stranaka “bojkot opozicije”. Prema saznanjima “Nove”, sprema se koalicija dr Dejana Žujovića i Pokreta ujedinjenih fantoma.

Pregovori vlasti i opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, su završeni, a najveći deo opozicionih stranaka nije zadovoljan sporazumom o izbornim uslovima koji su ponudili evroparlamentarci.

I dok pojedine partije i dalje vagaju da li da učestvuju na parlamentarnim, predsedničkim i beogradskim izborima, koji će verovatno biti održani 3. aprila, neke stranka su već donele odluku i čak saopštile ime predsedničkog kandidata.

Moguća zajednička lista SSP, DS i NS

SSP Dragana Đilasa, DS, PSG i PzP zvanično nisu doneli odluku o učešću na izborima. Kako navodi naš izvor, o tome se vode razgovori, a postoje i kontakti sa predstavnicima NS Vuka Jeremića.

Nije isključeno da sve te partije budu na jednoj listi u slučaju da odluče da izađu na izbore.

Njima bi mogla da se pridruži i SDS Borisa Tadića, ali prema našim saznanjima sa tom strankom još nisu vođeni razgovori. To je nedavno potvrdio i sam Tadić, koji nije isključio mogućnost da se ponovo kandiduje za predsednika države.

“Činim veliki napor da pokrenem opoziciju u borbi protiv Vučićevog režima. Ne ide mi najbolje, ali nadam se poboljšanju”, rekao je Tadić i dodao da se „u opoziciji koriste sve moguće okolnosti da dođe do novih podela“.

Koalicija NDBG i Nebojše Zelenovića

Gotovo je izvesno da će na izborima učestvovati koalicija stranaka okupljena oko “zelenog bloka”. Kako je pisao portal Nova.rs, pokret Ne davimo Beograd, ZZS Nebojše Zelenovića, aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta i predstavnici organizacije “Srce grada” vodili su razgovore o formiranju koalicije.

NDBG i Zelenović odbacili su predlog stranaka oko DS i SSP o zajedničkoj listi za beogradske izbore, a lider ZZS naveo je da to “ne dolazi u obzir”. Iz te potencijalne koalicije poručili da je moguć samo zajednički kandidat za predsednika.

“Videćemo sa drugim organizacijama, mislim da je jako važno da otvorimo to pitanje jer će ovaj kandidat predstavljati veliku grupu organizacija, važno je kakve vrednosti zastupa, a mi ćemo u dogovoru sa ostalim organizacijama možda i predložiti nekoga, ali smo zaista otvoreni da razgovaramo oko toga na najkonstruktivniji mogući način“, rekao je Radomir Lazović, jedan od lidera NDBG.

I Dveri izlaze na izbore

Sa druge strana, pokret Dveri doneo je odluku da učestvuje na izborima.

“Završili smo sa gubljenjem vremena u dijalozima sa vlašću i opozicijom, i čekanjem protesta kojih nema. Ostalo je manje od 6 meseci do izbora. Krećemo odmah”, poručio je Obradović koji će, u slučaju da ne bude postignut dogovor unutar opozicije, biti i kandidat tog pokreta za predsednika države.

Savez dr Žujevića i PUF

Da će na izborima učestvovati, najavio je pre pre više od godinu dana pulmolog dr Dejan Žujović. On je tada rekao da će biti predsednički kandidat, a potom je formirao pokret “Za sve moje ljude”.

Prema našim informacijama, on nije odustao od kandidature za predsednika, a na izborima će učestvovati u savezu sa Pokretom ujedinjenih fantoma.

NADA na parlamentarnim, Miloš Jovanović predsednički kandidat

Da će učestvovati na predstojećoj izbornoj trci najavila je i koalicija NADA, koju čine DSS, POKS i niz udruženja građana. Oni su tu odluku doneli još pre početka međustranačkog dijaloga i otkrili da će njihov kandidat za predsednika biti Miloš Jovanović, predsednik DSS.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, kaže za Nova.rs da dobar deo stranaka koje smo pomenuli je deo Vučićeve opozicione orbite – ili su članovi ili kandidati za članove takozvane konstruktivne opozicije.

“Lidera POKS-a sam četiri godine gledao kao člana poslaničke grupe SNS. Vučić ne želi samo vlast, već želi i potpunu kontrolu nad opozicijom. Njemu trebaju i oni koji će da budu opozicija, a ne samo oni koji će da budu vlast. Zato taj kriterijum učešća u vlasti, na žalost, za Srbiju nije dovoljan kriterijum za opoziciju”, ističe Vukadinović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On navodi da su opozicija manje-više oni koji su bojkotovali prošle izbore i neki pokreti, poput Ne davimo Beograda.

“Mislim da će se verovatno većina opozicije na kraju ipak odlučiti za izlazak na izbore, bez obzira što su uslovi katastrofalni, ili će posegnuti za aktivnim otporom, ne bi li došli do boljih uslova. Razumem što još nisu pale te odluke o izlasku, a za ozbiljnu borbu moraće ući u ozbiljnu borbu za koliko toliko popravljanje izbornih uslova. Da li će biti jedinstvenog nastupa ‘prave opozicije’ mislim da je rano za tu odluku, ali verujem da će ih neka vrsta pritiska vlasti, okolnosti i birača naterati da bar većinu na neko udruživanje”, zaključuje Vukadinović.

BONUS VIDEO Šta je vlast prihvatila, a opozicija odbacila

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare