Ekološki ustanak ispred Skupštine
Ekološki ustanak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Za 11. septembar, na Andrićevom vencu u Beogradu, ispred zgrade Predsedništva, zakazan je i najavljen veliki ekološki protest protiv projekta “Rio Tinta”, a organizuje ga više od 10 ekoloških organizacija i niz pojedinaca. Gotovo svi funkcioneri opozicionih partija u izjavama za list “Nova” navode će članovi njihovih stranaka ići na taj protest, jer “Rio Tinto mora da ode iz Srbije”, ali i ističu da taj skup partije ne organizuju, da ne sme da se koristi za samopromociju i da će se tamo pojaviti kao građani.

Pre četiri meseca u Beogradu je održan prvi ekološki “ustanak” na kome se okupilo više od 10.000 građana i aktivista različitih organizacija iz cele Srbije.

Očekuje se da će se na predstojećem protestu, koji se organizuje pod nazivom “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta“, okupiti više ljudi nego što je to bilo tada, što zbog povoda za ovo okupljanje (projekat “Rio Tinta”), što zbog ozbiljnih ekoloških problema sa kojim se trenutno suočavaju građani Beograda.

Na taj skup doći će i dobar deo članova opozicionih stranaka. Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, kaže za “Novu” da su demokrate uz građane na svom protestu, te da je problem koji uzrokuje “Rio Tinto” ozbiljan, pa njemu pristupaju sa posebnim interesovanjem.

“Na svakom protestu protiv ‘Rio Tinta’ koji je do sada održan učestvovale su i demokrate. Problem ‘Rio Tinta’ ne bi smeo da bude zloupotrebljen tako da ga za samopromociju koristi bilo koja politička partija ili pokret, jer je tema od javnog značaja”, navodi Rakić.

Dragana Rakić Foto:Filip Krainćanić/Nova.rs

Međutim, ona kaže i da s obzirom na to da DS nije suorganizator, niti je pozvan da učestvuje u protestu, članovi i simpatizeri će sami odlučiti da li će mu se priključiti.

“Ako dobijemo poziv od organizatora protesta, organi stranke će odlučiti o učešću, verujem potvrdno”, dodaje Rakić.

„Na svakom mestu sa građanima protiv Rio Tinta“

Na protest će ići i članovi Narodne stranke. Miroslav Aleksić, potpredsednik NS, kaže za naš list da je tu odluku donelo Predsedništvo stranke, te da je njihov zvaničan stav da Rio Tinto mora da ode iz Srbije.

“Ne sme da pokrene projekat eksploatacije litijuma. Mi ćemo nastaviti da se borimo svuda i na svakom mestu zajedno sa građanima protiv ideje ‘Rio Tinta’ da raskopa Srbiju, da uništi reke, vazduh, šume, zdravlje ljudi, da uzme profiti i pobegne iz države, a naši korumpirani vlastodršci napune svoje džepove na teret građana Srbije”, kaže Aleksić.

Miroslav Aleksic
Miroslav Aleksić Foto:Ivan Dinić/Nova S

On dodaje da u NS smatraju da svi treba da se uključe u taj veliki ustanak, bez obzira na politička opredeljenja, organizacije i ideologije.

“Projekat ‘Rio tinta’ je najopasniji projekat koji se nadvio nad Srbijom. On nadilazi nadilazi svako političko pitanje”, ističe Aleksić.

Da je na članovima stranke da odluka da li će ići na protest li ne, kaže Borko Stefanović, zamenik predsednik SSP.

Borko Stefanovic
Borko Stefanović Foto:FoNet/Zoran Mrdja

“Mi ne ogranizujemo ništa. Odlazak na taj protest je stvar svakog čoveka kao građanina, a ne člana partije. To je građanski protest i ko bude išao na njega, pojaviće se tamo bez stranačkih obeležja”, navodi za “Novu” Stefanović.

I Dobrica Veselinović, iz inicijative Ne davimo Beograd koja sarađuje sa pojedinim organizacijama koje organizuju protest, kaže da će članovi NDBG pojaviti na tom skupu.

Dobrica Veselinovic
Dobrica Veselinović Foto:FoNet/Zoran Mrđa

“Doći ćemo, kao što smo išli i na sve ostale proteste. Ne vidim zašto ne bi išli i ovaj put. Dolazimo kao građani”, navodi Veselinović za naš list.

#related-news_1

Kako je najavljeno, Ekološki “ustanak za opstanak” počinje svoj put u seluNedeljice, koje bi moglo da nestane zbog izgradnje rudnika “Rio Tinta”, a potom će nastaviti sa skupovima širom Srbije da bi sve kulminiralo u Beogradu.

Potom će uslediti skupovi širom Srbije i završni protest 11. septembra u 14 sati u Pionirskom parku, ispred Andrićevog venca, gde je sedište predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Te skupove organizuje niz ekoloških organizacija i pojedinaca koje su okupljene oko platforme “Ekološki ustanak”.

BONUS VIDEO Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare