Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs,Nova.rs, Tanjug, MUP Srbije

Nije da treba da nas iznenadi povratak Bratislava Gašića na funkciju ministra, ali njegovo članstvo u Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost bilo bi u domenu crnog humora da se zaista nije dogodilo. Jer, “ko voli novinarke koje lako kleknu” ne bi trebalo da obavlja bilo koju državnu funkcije, a naročito ne ovu. Ovaj slučaj nas je podsetio na isto tako neprijatno imenovanje Siniše Malog za predsednika Koordinacionog tela za sprečavanje pranje novca ili postavljanje Gorana Vesića za ministra građevinarstva.

Kadrovska politika vlasti u Srbiji svodi se izgleda na to da nam bode oči svojim izborima. To je onaj nivo kada više nema kriterijuma za bilo šta i kada strah od reakcija javnosti ne postoji.

A njih je bilo mnogo otkako je objavljeno da je Bratislav Gašić član Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Jer malo ko u Srbiji nije upamtio njegovu seksističku izjavu iz 2015.

Bratislav Gasic
Bratislav Gašić Foto:Vesna Lalić

Podsećamo, on se u Trsteniku kao ministar odbrane obraćao medijima. Kada je tadašnja novinarka B92 čučnula kako ne bi bila u kadru snimateljima, Gašić je rekao: „Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“.

Nakon ovakvog komentara, javnost, politički lideri, kao i predstavnici nezavisnih institucija tražili su njegovu ostavku, ali je on nije podneo. Ne treba je očekivati ni sad, jer, iako je i tada izjavio da se kaje zbog te izjave, Gašić sa ministarske funkcije bio razrešen na sednici Skupštine.

Nije za očekivati ni da ga Vlada skloni iz tela za rodnu ravnopravnost, jer da je marila na tu funkciju ne bi ga ni imenovala.

Siniša Mali i sprečavanje pranje novca

Kao vic je zvučalo i postavljanje Siniše Malog za predsednika Koordinacionog tela za sprečavanje pranje novca i borbu protiv terorizma. On je na tu funkciju postavljen pre tri godine, iako se sumnjalo da je učestvovao u pranju para.

Kako je ranije pisao KRIK, Agencija za borbu protiv korupcije i Uprava za sprečavanje pranja novca ukazale su na više problematičnih novčanih transakcija Siniše Malog.

Agencija je u izveštaju koji je sastavila nakon kontrole imovine Malog i poslala na proveru tužilaštvu navela da su bugarski organi otkrili da je veliki broj transakcija u vezi sa kupovinom 24 stana vrednih oko pet miliona evra sumnjiv „jer se radi o gotovinskim uplatama ili bezgotovinskim prilivima… u velikim iznosima, u kratkom vremenskom periodu i bez jasne logike.“ Ove stanove Mali je, prema pisanju KRIK-a, kupio kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Siniša Mali. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Po nalozima Agencije Uprava za sprečavanje pranja novca proverila je bankovne račune koje je Mali kontrolisao i posumnjala na pranje novca. Naime, Siniši Malom otac je poklonio firmu koju je on 10 dana kasnije prodao svojoj ofšor firmi za nešto više od pola miliona evra. Uprava je otkrila i da je Mali kontrolisao 45 bankovnih računa.

Zaključak Višeg javnog tužilaštva međutim bio je očekivan – “ne postoj dokazi koji bi ukazali da su se u radnjama Malog stekli elementi krivičnog dela”, a koji su iz njihove nadležnosti.

“Neimar” Goran Vesić

Upravo novizabrani ministar građevinarstva Goran Vesić rukovodio je radovima u Beogradu, koji je u protekle četiri godine neretko bio raskopan.

Radovi su stalno kasnili, a rokovi pomerani. Slike iz ulica Kraljice Marije i Cara Dušana, koje su se delile po društvenim mrežama, podsećale su nas na razrušeni Beograd tokom Drugog svetskog rata. Rekonstrukcija tih ulica, kao i Džordža Vašingtona i 27. marta, trebalo je da bude okončana za 200 dana, a ušlo se i u treću godinu.

Goran Vesić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ne treba zaboraviti ni radove na Trgu republike, vađenje i prevrtanje kocki, cene od 6,4 miliona evra.

Vesić je pomerao rokove i u slučaju nove autobuske stanice na Novom Beogradu, koja do danas nije sagrađena, a prva najava bila je da će biti završena krajem 2019.

On je u martu 2019. obećao da će za dve godine biti postavljen i spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu, ali ni to se nije dogodilo. Nema ni preuređenog Studentskog trga, zapravo radovi nisu ni počeli.

BONUS VIDEO Ministar Gašić voli kada novinarke lepo kleknu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare