Daglas Vejk, Douglas Wake
Daglas Vejk Foto: N1

OEBS-ova Kancelarija za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je posmatračku misiju povodom predsedničkih i prevremenih parlamentarnih izbora, zakazanih za 3. april 2022. u Srbiji, na zvaničan poziv nadležnih institucija, i na osnovu Misije o proceni potreba, sprovedene u decembru 2021, saopšteno je iz OEBS.

Misiju vodi Daglas Vejk i čini je tim od 15 međunarodnih eksperata sa sedištem u Beogradu, kao i 27 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni na teritoriji Srbije, počev od 4. marta, 2022. ODIHR takođe planira da zatraži angažovanje 250 kratkoročnih posmatrača, koji bi došli nekoliko dana pre izbora, prenosi N1.

Misija će proceniti sprovođenje izbora u odnosu na usklađenost sa OEBS-ovim opredeljenjima i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom, navodi se u saopštenju.

„Posmatrači će pažljivo pratiti sve aspekte izbora, uključujući predizborne radnje, kao i sve aktivnosti nakon izbora. Fokus će naročito biti usmeren ka implementaciji novousvojenog pravnog okvira, registraciji kandidata, srovođenju predizborne kampanje, uključujući društvene mreže, kao i ka radu izborne administracije na svim nivoima, rešavanju eventuanih izbornih sporova i medijskoj pokrivenosti. Takođe će pratiti i usvajanje prethodnih izbornih preporuka od strane ODIHR-a“, dodaje se u saopštenju.

Sastanci sa predstavnicima vlasti, političkim partijama i kandidatima, predstavnicima civilnog društva, medija i međunarodne zajednice su sastavni deo aktivnosti misije u toku izbornog procesa, navodi se.

„Nije mogjuće posmatrati svako biračko mesto u jednoj zemlji sa međunarodnim posmatračima… imati 8.000 timova u nekoj zemlji umerene veličine kao što je Srbija, nije realistično. OEBS je napravio metodologiju koja podrazumeva statističko uzorkovanje, anlaizu onog što je potrebno da bi se stekla kvalitetna slika o onome što se dešava u nekoj zemlji. Preporuka u izveštaju misije se upravo zasniva na toj metodologiji. Uveren sam da neće biti problema sa brojem posmatrača u smislu metodologije, ali da li to znači da mi znamo šta se dešava na svakom biračkom mestu – naravno ne. To inače i nije naš posao. U tom kontekstu bih, takođe, pomenuo da u svakom izbornom procesu uloga domačih posmatrača i samih kandidata na izborima u praćenju procesa je izuzetno važna. Međunarodni posmatrači bi trebalo samo da dođu kao neka dopuna, dodatak“, poručio je na konferenciji za novinare Daglas Vejk.

Na dan izbora, ODIHR misija će udružiti snage s delegacijama Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskim parlamentom i zajednički posmatrati otvaranje birališta, proces glasanja, brojanje glasova i sumiranje izbornih rezultata, piše u saopštenju.

„Otprilike dve nedelje pre izbora, misija ODIHR-a će objaviti privremeni izveštaj, kako bi informisala javnost i predstavnike medija o aktivnostima posmatračke misije. Dan nakon izbora, na konferenciji za medije, misija će objaviti preliminarne nalaze i zaključke. Konačni izveštaj sa procenom celokupnog izbornog procesa, koji uključuje i preporuke, biće objavljen otprilike dva meseca nakon izbora.“, navodi se.

Ukazuje se da Posmatračka misija ODIHR-a i OEBS-ova misija u Srbiji deluju nezavisno i imaju odvojene mandate.

BONUS VIDEO: Mila Popović i Miljana Nešković: Gde ima kontrolora, nema izborne krađe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar