Boško Obradović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aleksandra Vučića niko nikada nije ovlastio da u ime Srbije može da pregovara o Kosovu i Metohiji, izjavio je danas lider Dveri Boško Obradović na konferenciji za medije održanoj ispred sedišta predsednika Republike.

On je istakao da Vlada nije donela nikada donela odluku kojom ovlašćuje Vučića da u njeno ime pregovara i dodao da po podeli vlasti i njegovim ustavnim nadležnostima predsednik Srbije „to ne može i ne sme da radi“.

Obradović je podsetio i da Narodna skupština nikada nije usvojila pregovaračku platformu za pregovore o statusu Kosova i naglasio da građani Srbije „uopšte ne znaju sa kakvom platformom Vučić odlazi u Vašington i Brisel“.

Ni sam Vučić, naveo je Obradović, „nikada nije predstavio svoj dugo najavljivani plan“ za rešenje statusa Kosova.

„To govori da imamo pregovarača koji pregovara tajno, iza scene, sve radi mimo očiju javnosti i bilo kakve demokratske procedure, što je apsolutno skandalozno s obzirom da se radi o najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju“, rekao je Obradović.

On je podsetio da su Dveri svojevremeo u Skupštini predložile donošenje rezolucije o Kosovu, da taj pokret tretira kao okupirani deo Srbije i da Dveri „apsolutno ne prihvataju bilo kakvo stavljanje potpisa na nezavisnost lažne države Kosovo“.

Ako bi Vučić na bilo kom mestu prihvatio nezavisnost Kosova, istakao je Obradović, on ne samo da bi prekršio Ustav i Rezoluciju 1244, nego i „svoju predsedničku zakletvu datu na Ustavu i Jevanđelju“. Obradović je rekao i da je Vučić došao na vlast zahvaljujući „zapadnim mentorima“ kojima je između ostalog „obećao priznanje kosovske nezavisnosti“ i naveo da je Vučić polovinu tog obećanja „ispunio“ tako što su 2013. godine potpisani „antiustavni“ Briselski sporazumi.

Za Dveri „nema logike“ da se o Kosovu pregovara u Briselu i Vašingtonu, rekao je Obradović, jer su „upravo zapadne zemlje“ bombardovale Srbiju i one koje „sponzorišu nezavisno Kosovo“ i zbog toga ne mogu biti neutralni moderatori.

„Za nas je jedino pravo mesto za razgovor o statusu Kosova i Metohije Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ako se pregovara na bilo kom drugom mestu na planeti, na takvim pregovorima trebalo bi da bude prisutan predstavnik Ruske Federacije da bismo imali makar minimalan balans u međunarodnim odnosima“, zaključio je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare