Obradović: Tadić u Vučićevom vinskom podrumu stvarao SNS

Politika 05. jul. 202113:08 > 14:00
Podeli:
Foto:Ivan Dinić/Nova S/Goran Srdanov/Nova.rs

"SNS je osmišljena i formirana u kabinetu bivšeg predsednika države Borisa Tadića, kao i u vinskom podrumu u Jajincima gde su se sastajali Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Boris Tadić i Miki Rakić, inače istovremeno Tadićev šef kabineta i Vučićev intimus", rekao je za Nova.rs predsednik Dveri Boško Obradović, reagujući na izjavu lidera Socijaldemokratske stranke koji je naveo da su Dveri podržavale naprednjake uoči dolaska na vlast, odnosno na izborima 2012. godine.

Podsetimo, bivši predsednik Srbije je, gostujući u emisiji „Probudi se“ na televiziji Nova S, rekao da je bila greška što su proevropske i stranke levog centra nastupale zajedno u istoj koloni sa Dverima, te je reč o stranci koja „koketira sa ljotićevstvom“ i koja ima ekstremno desničarski pristup.

„Oni su optuživali vlast do 2012. godine za pljačku glasova i time dali ideju naprednjacima da istovaraju vreće ispred Skupštine Srbije. Sa njima ne možete očekivati stvarnu koordinaciju u jednoj koloni. Neka nastupaju desničarske stranke u jednoj koloni, neka dobiju svoj deo glasova, kao što će i levi centar i proevropske stranke”, poručuje bivši predsednik Srbije i šef Socijaldemokratske stranke, dodajući da ne bi mogao da kaže da li Dveri koketiraju sa SNS zbog toga što su se taj pokret odazvao dijalogu pod pokroviteljstvom vlasti.

“Ja bih se suzdržao u tim ocenama ko šta čini. Ja Dverima ništa ne verujem od samog početka, jer je to stranka koja mahala mojom zatvorskom lutkom na izborima 2012. godine i bila suštinski podržavalac SNS na tim izborima, kao i neke druge ekstremno desničarske i profašističke organizacije, kao što je Obraz. Oni su uneli tu ideju lažne krađe na izborima, kako bi između dva kruga napravili malu preinaku u glasanju. Uspeli su u tome u poslednjem trenutku i ne mogu da ni da razumem zašto je sa njima stvaran politički savez prethodnih godina”, rekao je Tadić, dodajući da bi ponašanje Dveri u narednom periodu trebalo pažljivo vagati i poveravati.

Boris Tadic Utisak nedelje
Boris Tadić u Utisku nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

Na njegovu izjavu, reagovao je lider Dveri, Boško Obradović, koji je naveo da to što ga istog dana, kako kaže, napadaju Tadić i Milan Krkobabić, signal da je na dobrom putu.

„Kad te u istom danu napadnu stari koalicioni partneri Boris Tadić i Milan Кrkobabić, koristeći bukvalno iste reči, to je znak da ste na dobrom političkom putu i da se politički kartel koji ovde vlada već više od tri decenije ozbiljno uznemirio. Ima i zbog čega: dolazi do smene političkih generacija i promene ne samo vlasti već kompletnog korumpiranog sistema koji se ovde nije menjao već 30 godina.
Politička odgovornost Borisa Tadića za katastrofalnu političku situaciju u kojoj se danas nalazimo je višestruka i najpre se ogleda u tome što je bivši režim sa njim na čelu razlog dolaska SNS na vlast, i to dvojako. Prvo, sve ono što je prethodna vlast radila bilo je toliko loše da je većina građana Srbije naivno poželela da dođe bilo ko samo da Tadić ode. Drugo, SNS je osmišljena i formirana u kabinetu bivšeg predsednika države Borisa Tadića, kao i u vinskom podrumu u Jajincima gde su se sastajali Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Boris Tadić i Miki Rakić, inače istovremeno Tadićev šef kabineta i Vučićev intimus“, rekao je Obradović.

Predsednik Dveri dodaje da je zajednička da je najveći problem Srbije što su insistira na tome, kako ističe, da postane dvopartijska.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Njihova zajednička ideja i tada i sada bila je dvopartijska Srbija, po uzoru na SAD, u kojoj bi se samo njihove dve političke stranke stalno smenjivale na vlasti. To je upravo najveći politički problem Srbije – politički kartel na vlasti koji nas drži kao taoce u začaranom krugu srpske politike koji traje više od tri decenije a u kome se ništa suštinski ne menja bez obzira ko je na vlasti. To je i razlog zašto Srpski pokret Dveri i ja lično toliko smetamo i sadašnjoj i bivšoj vlasti – zato što nikada nismo bili deo ni jedne ni druge, zato što nismo pod njihovom kontrolom i što zastupamo ideju promene sistema i razbijanja ovog političkog kartela. I sadašnja i bivša vlast vas toleriše samo ako ste deo njih i pod njihovom kontrolom, a napada uvek i svuda ako ste samostalni i ne pristajete da igrate onako kako oni sviraju. Dveri su svoje i nezavisne, nismo ni Vučićevi ni Tadićevi, i takvi ćemo ostati u borbi za promenu korumpiranog političkog sistema koji su njih dvojica zajednički napravili“, rekao je on.

Obradović je rekao da postoji sprega između Tadića i SNS, te da to potvrđuju, kako ih on opisuje, korumpirani predsstavnici bivše vlasti koji su i sada na visokim funkcijama.

Pročitajte još...

„Jedan od dokaza o sprezi između Tadića i SNS jeste da su svi korumpirani predstavnici bivše vlasti preživeli dolazak naprednjaka na vlast, a mnogi se našli i u njihovim redovima. Takođe, nova vlast nikada nije ispitala izbornu krađu od Đurđevdana 2012. godine na koju su ukazivale Dveri, kao i mnogi drugi učesnici tih izbora. Podsetiću javnost da su Dveri bojkotovale drugi krug predsedničkih izbora 2012. i da za razliku od Tadića nikada nismo podržali SNS dok je on bio spreman da pravi postizbornu koaliciju sa njima. Ko se toga ne seća, neka pogleda zajedničku konferenciju Tadića i Vučića od 10. aprila 2014. Ni tada nismo hteli da biramo između Tadića i Nikolića, kao što i danas odbacujemo predlog da protivkandidat Vučiću na predsedničkim izborima bude bilo ko iz bivše vlasti, a posebno ne Tadić. Tadić je idealan protivnik Vučiću jer nema nikakvih šansi na predsedničkim izborima. Setimo se samo kako je izviždan na velikom opozicionom mitingu ispred Narodne skupštine 13. aprila 2019. Nije nemoguće da su stari drugari iz podruma napravili i neke nove aranžmane uz podršku zajedničkih savetnika i saradnika Nebojše Кrstića, Jelene Trivan i Gorana Vesića“, poručio je Boško Obradović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar