Boris Tadić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da neće prihvatiti poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da se uključi u međustranački dijalog bez posredovanja evropskih parlamentaraca.

„Svakako neću. Potreban nam je međunarodni posrednik, i zato sam se zalagao za međunarodnog posrednika od početka“, rekao je Tadić za N1.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić predložio je prošle sedmice da se Tadić pozove da se uključi u međustranački dijalog bez učešća evroparlamentaraca, jer je poslao svoju platformu za dijalog u Narodnu skupštinu, kako je pisao list Danas.

Govoreći o ulasku Aleksandra Šapića i njegove partije SPAS u Srpsku naprednu stranku, rekao je da SNS time nadomešćuje kadrovski deficit.

„Šapić je opasan kandidat, on je stekao određena znanja, politička i tehnička, u Demokratskoj stranci i on je vredan čovek“, rekao je Tadić.

Dodao je da ne želi da govori više o Šapiću dok ne obavi sa njim razgovor u četiri oka, jer imaju prijateljski odnos.

Upitan o najavljivanim planovima za ujedinjenje sa Demokratskom strankom, predsednik SDS kaže da misli da je “ta stvar propala”.

Tadić navodi da je šest meseci po napuštanju DS 2014. godine predlagao ujedinjenje, ali je svaki naredni predsednik stranke to odbijao nadajući se da će povratiti rejting demokrata.

„To važi ne samo za Đilasa, nego i za Pajtića, Šutanovca a sada i za Lutovca. A od tada je Demokratska stranka polako gubila procente“, rekao je on.

Kazao je i da je koalicija SDS, DS i Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa bila moguća, a pitanje zašto se nije ostvarila je “za neke druge”.

Međutim, negirao je medijske navode da je o toj koaliciji bilo reči sa predstavnicima Partije evropskih socijalista ili da je takav savez bio ideja PES.

Tadić je kazao da je Dragan Đilas “napravio atmosferu u kojoj se ljudi lako optužuju za izdaju”.

Rekao je i da opozicija nije uspela da se konsoliduje, a da je on ponekad iz solidarnosti učestvovao u nekim greškama iz prošlosti, kao što je “ono besmisleno sedenje ispred Skupštine”.

Kritikovao je i upad pristalica opozicije u prostorije RTS-a tokom protesta protiv vlasti 2019. godine.

“Uđete u RTS a ne znate kako da izađete. Ne možete u politici da preduzmete akciju iz koje ne znate šta je izlaz”, rekao je Tadić.

Naveo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vrši pritisak tako da opozicione stranke ne mogu da izgrade infrastrukturu.

“On drži pod kontrolom stanovništvo perući mozak građanima, govoreći laži kao da su istinite”, rekao je predsednik SDS.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar