Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Lider pokreta Dveri, Boško Obradović, izjavio je danas, na konferenciji za medije ispred Predsedništva Srbije, da bi trebalo započeti direktne pregovore između vlasti i opozicije, te da oni moraju da se završe najkasnije u junu. On je predložio da na tim razgovorima učestvuju u ime opozicije Stranka slobode i pravde, Dosta je bilo, Narodna stranka i Demokratska stranka, a u ime vlasti Aleksandar Vučić, ispred SNS, i Ivica Dačić kao predstavnik SPS.

„U ime Srpskog pokreta Dveri u odvojenim dopisima danas sam se obratio predsedniku Narodne skupštine, predsedniku Republike i posredničkoj misiji Evropskog parlamenta za dijalog između vlasti i opozicije u Srbiji (preko delegacije EU u Beogradu). Svima sam uputio isti predlog Dveri: da dijalog između vlasti i opozicije o unapređenju predizbornih i izbornih uslova započne što pre, kao i da se dijalog završi najkasnije u junu ove godine kako bi ostalo makar 6-9 meseci za primenu dogovorenog sporazuma i da imamo koliko-toliko slobodne i poštene sledeće izbore. U tom smislu Dveri su izašle sa jednim veoma konstruktivnim predlogom: da se dijalogu pristupi odmah i to u sledećem formatu: sa jedne strane bi bila delegacija vladajuće koalicije na čelu sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem i predsednikom SPS Ivicom Dačićem, a na drugoj strani delegacija opozicije koja je bojkotovala prošlogodišnje izbore ili ih označila kao neregularne, a koju bi činili Srpski pokret Dveri, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret Dosta je bilo“, rekao je Obradović.

Pročitajte još...

On dodaje da ostatak opozicije nije imao primedbe na prošlogodišnji izborni proces i da zbog toga smatra da nema razloga da učestvuju u ovom dijalogu.

„Dijalog smo sveli na logičnu, realnu i optimalnu meru. U prilogu smo svima dostavili Platformu Predsedništva Srpskog pokreta Dveri za dijalog sa vlašću u sedam tačaka, zatražili prijem po ovom pitanju na sve tri adrese, a našu delegaciju na ovim konsultacijama i u budućem dijalogu činiće pored mene lično i prof. dr Tamara Milenković Кerković, potpredsednik Dveri i članovi Predsedništva Dveri Maja Mitić, Gordana Marinković Savović i Radmila Vasić“, rekao je Obradović, naglašavajući da ne vidi niti jedan razlog da njegov predlog bude odbijen.

„Želeo bih na kraju da naglasim da ne vidim niti jedan jedini razlog da ovaj predlog bude odbijen. Svestan sam da je interes vlasti da opozicija u Srbiji uvek bude prikazana u negativnom svetlu kao neki remetilački i rušilački faktor, ali ovaj predlog je upravo primer suprotnog: ovo je konstruktivan predlog kako da brzo i efikasno rešimo trenutno nedemokratsko stanje u Srbiji. Smatramo da je hitan početak i završetak dijaloga između nas jedini način za izlazak iz sadašnje političke krize u Srbiji, koja nesumnjivo stvara sve veće društvene tenzije koje apsolutno treba izbeći. Zato očekujem da vlast prihvati ovaj predlog, jer bi sve drugo značilo da vlast ne želi smirivanje građanskih tenzija već očuvanje nedemokratskog poretka po svaku cenu“, poručio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare