Obradović: Dijalog najbolji dokaz uspeha bojkota

Politika 11. jul. 202113:06
Podeli:
Medjustranacki dijalog opozicija vlast Bosko Obradovic
Boško Obradović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da je međustranački dijalog između vlasti i opozicije oko izbornih uslova "najbolji dokaz uspeha bojkota prošlogodišnjih izbora" i ocenio da to potvrđuje da su oni bili "nedemokratski".

„Aktuelni saziv Narodne skupštine u kome nema opozicije do kraja je raskrinkao nedemokratski karakter sadašnje vlasti u Srbiji i pred domaćom i pred međunarodnom javnošću, i vladajućem režimu sada treba legitimitet za sledeće izbore i novi skupštinski saziv. Tu se krije prostor za dogovor između vlasti i opozicije, ali predmet tog dogovora ne mogu biti kozmetičke izmene i bacanje mrvica sa stola vlasti već suštinsko poboljšanje svih izbornih uslova“, rekao je Obradović za portal Direktno, saopštile su Dveri.

Pročitajte još...

Obradović je istakao da su zahtevi opozicije „veoma slični“ i da se pre svega tiču „slobode medija, sprečavanja pritisaka na birače i zabrane funkcionerske kampanje, kao i provere Jedinstvenog biračkog spiska, novog sastava Republičke izborne komisije (RIK) i novog načina kontrole izbornih rezultata“.

„Ovo poslednje se odnosi na jedan od najvećih problema u izbornoj praksi, a to je da se konstantno ponavlja da se brojke o izbornim rezultatima u biračkim zapisnicima ne slažu sa stanjem u biračkim vrećama, što su pokazale razne provere u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa. Sva konkretna rešenja ovih pitanja u više navrata su izložena na oba koloseka dijaloga i sada je vlast na potezu da se izjasni o svim predlozima opozicije“, rekao je Obradović.

Lider Dveri je podsetio da su prihvaćeni predlozi da se dijalog na oba koloseka, i sa prisustvom i bez prisustva delegacije Evropskog parlamenta, završi najmanje šest meseci pre sledećih izbora, kao i da su na dijalog pozvani predstavnici najvećih elektronskih i štampanih medija, sa kojima će biti dogovorena ravnomernija zastupljenost vlasti i opozicije.

„Treća stvar na koju su pregovarači iz vlasti pristali jeste da se formira zajednička Radna grupa vlasti i opozicije koja će pregledati birački spisak i utvrditi sve nepravilnosti u njemu, kao i u daljem baratanju sa njim na biračkim mestima“, istakao je Obradović.

Prema njegovim rečima, moglo bi da bude dogovoreno i da svi zapisnici sa biračkih mesta odmah budu skenirani i objavljeni na sajtu RIK-a, ali dodao da vlast ne želi da razgovara oko razdvajanja izbora i zabrane da nosilac liste na izborima bude „neko ko nije kandidat za poslanika ili odbornika i ko nema prebivalište u toj izbornoj jedinici“.

„Takođe, vlast nije spremna da se u ovom trenutku otvori dijalog o promeni izbornog sistema, a tvrde i da neće biti promene visine izbornog cenzusa, već da obe teme treba ostaviti za nastavak ovog medjustranačkog dijaloga nakon sledećih izbora. Najteže će biti napraviti pomake u onome na čemu vlast bazira svoj izborni uspeh, a to je pritisak na birače i funkcionerska kampanja“, rekao je Obradović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar