Bosko Obradovic Skupstina Srbije
Boško Obradović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da su danas na sastanku u Skupštini Srbije radne grupe za međustranački dijalog bile dve sesije: sa strankama nacionalnih manjina i sa urednicima medija. Od pozvanih šestoro urednika televizija sa nacionalnom frekvencijom i dnevnih novina "Novosti" i "Politike", dopli su samo glavni urednici televizija Prva i B92, i sa njima je, kako je rekao Obradović, vođen konstruktivan razgovor: obećali su da će u razumnom roku ponuditi programsku šemu po kojoj će opozicija biti zastupljenija.

Obradović je dodao da je najviše reči bilo o funkcionerskoj kampanji, odnosno da urednici treba da prepoznaju da ako prenose sve aktivnosti predsednika ili ministara koji svoje nastupe koriste i u predizborne svrhe, onda moraju i opoziciji dati vreme da kaže šta misli jer su se, kako je rekao, mediji „pretvorili u servis vlasti“.

„Njihova je zakonska obaveza da jednako tretiraju vlast i opoziciju u svojim programima i to ne samo u onih 30 dana koliko traje izborni proces“, rekao je Boško Obradović i izjavio nadu da će do nekog pomaka doći pre sledećeg četvrtaka, kada se očekuje poslednji razgovor u ovoj sesiji.

Potom se, kako je rekao, čeka da vlast odgovori na sva pitanja i onda će se videti da li ima dogovora vlasti i opozicije.

Obradović je rekao da će i sutra na sastanku s evroposlanicima postaviti pitanje zašto se taj kolosek dijaloga toliko odlaže i apelovaće da se stvari pomere ili da se spoji dijalog, kako bi od prvog septembra krenula primena dogovorenog.

Dodao je da će ponoviti svoju ocenu da REM ne radi svoj posao i da je to jedan od ključnih problema i da zato televizije sa nacionalnom frekvencijom krše zakone, a niko ih ne opominje.

Na pitanje da li od vlasti očekuje da utiče na medije da ispune dogovoreno, Obradović je rekao da to nije slučaj, već da oni treba da rade po zakonu.

Dodao je da su RTS i RTV poslali svoje planove informativnih programa i dosta neprecizne predloge kako će da izadju u susret opoziciji i da opozicione partije sada to razmatraju i očekuju dogovor.

Kada je reč o manjinama, Obradović je potvrdio da je najveći problem bile lažne manjinske liste koje su pojedinci ranije zloupotrebljavali.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare