Vladimir Obradović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prof. dr Vladimir Obradović, poslanik iz grupe Pravac Evropa – SSP, PSG, Preokret, Sloga, danas je u autorskom tekstu za portal Nova.rs apelovao na evropske zvaničnike da ne uvode Srbiji nikakve sankcije ili pakete mera ocenjujući to kao "pogrešno i nepravedno".

Piše: Vladimir Obradović

„Poštovana g-đo von Kramon, gospodine Lajčak i gospodo evropski parlamentarci, Nemojte uvoditi Srbiji nikakve sankcije niti pakete mera! To bi bilo i pogrešno i nepravedno.

Decenijama nakon ratova devedesetih Međunarodni sud pravde u Hagu pokušava da nas nauči kako ne postoji kolektivna krivica već samo krivica pojedinaca koji su se ogrešili o zakone i pravila. Kako to da sada, nakon oružanih sukoba u Banjskoj, krivac postaje ceo narod, a ne pojedinci?

Vi ne kažete da ćete kazniti pojedince koji su do ubistava doveli, Vi želite da kaznite kompletno stanovništvo jedne države. Ukoliko sumnjate u pravosuđe Srbije, za šta imate puno pravo, a želite odgovornost pojedinaca, pokrenite međunarodne mehanizme, podignite optužnice, pa ako su krivi vodite ih u Alkatraz ili gde već… Ali nemojte bez suda deliti pravdu, kažnjavajući ceo narod koji u EU želi da gleda kao u partnera!

Da li zaista mislite da će ove mere koje nagoveštavate pomoći da popularnost EU u Srbiji poraste ili pak mislite da će se Srbija gurnuti dalje ka Rusiji i Kini ? Svi mi koji živimo evropske vrednosti i želimo Srbiju u EU, imamo problem da vas razumemo. Šta očekujete od evroskeptika?

Vladimir Obradović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Politika koja vam se sada ne sviđa, upravo je ona politika koju ste godinama podržavali i tapšali po ramenu. Ako ne vi lično, onda vaše Vlade i poslanici. Ako predlažete sankcije….razmislite da li treba da ih uvedete sebi? Vaše misije nisu imale uspeha prvenstveno jer ste podržavali političare koji više vole svoj opstanak na vlasti od mira u regionu, političare koji međuetničke tenzije vide kao sredstvo za učvršćivanje svoje političke pozicije. Ja ih, na primer nikad nisam podržavao, vi jeste.

Zašto onda sankcije meni, a ne vama? Iako znate, moram da podvučem, Vučić nije Srbija. Iako je donosilac najvećeg dela državnih i političkih odluka, kreator klime i atmosfere u društvu, on ipak ne predstavlja većinsku Srbiju koja želi da živi u miru sa susedima, Srbiju koja želi da bude deo porodice evropskih naroda, Srbiju koja želi normalnu budućnost. Ne prenagljujte sa odlukama koje mogu imati dalekosežne posledice po naše odnose. I na kraju, valjda, zajedničke ciljeve. Razgovarajte sa ljudima u Srbiji. Sa ljudima koji nisu Vučić“, napisao je Obradović u autorskom tekstu za naš portal.

***

BONUS VIDEO – Mihael Martens iz Frankfuter algemajne cajtunga: Nemačka traži sankcije protiv Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar