Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Narodna stranka zatražila je od Vlade Srbije da objavi sve detalje oko kredita koje Srbija uzima od stranih poverilaca, jer to moraju biti javni podaci a ne ekskluzivitet male grupe ljudi na vlasti, pošto se radi o interesima države i naroda koji će vraćati te kredite, saopštila je NS.

Kako je u saopštio Borislav Borović, predsednik Odbora NS za privredu i finansije, javni dug Srbije zvanično je danas nešto ispod 31 milijardu evra, ali ako bi se računao zbir zvaničnog javnog duga, ugovorenih kredita, garancija, duga javnih i državnih preduzeća, lokalnih samouprava i kamata, on bi iznosio najmanje 65 milijardi evra.

Oba podatka govore da je stanje dramatično i da zaduživanje države mora biti potpuno javno i transparentno, istakao je Borović.

On je baveo da je posebno je važno da se zna šta Srbija daje kao kolateral ili garanciju vraćanja kredita ako dođe do teškoća ili zastoja u otplati, jer iskustva nekih zemalja uče da to može biti pogubno i dramatično za zemlje dužnike, jer se i arbitražni sudovi u principu nalaze u zemljama poverilaca.

Vlada mora dati i odgovor zašto zaobilazi Zakon o javnim nabavkama, zašto se sve više opredeljuje za tajne međudržavne sporazume s poznatim izvođačima i cenama bitno većim nego što bi se postiglo kroz međunarodne tendere i zašto ne prezentuje studije izvodljivosti i isplativosti investicija koje se rade novcem iz tih kredita, naveo je Borović.

BONUS VIDEO: Zaduživanje: Srbija živi na kredit

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar