Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako je sa puno entuzijazma ušao u pokretanje novog opozicionog bloka i sklapanje saradnje sa Inicijativom "Ne davimo Beograd" i Građanskim demokratskim forumom, bivši gradonačelnik Šapca i lider zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, prema mišljenju poznavalaca političkih prilika u Srbiji, nema mnogo šansi na izborima najavljenim za 2022. godinu ukoliko se ostatak opozicije ne konsoliduje.

To ne znači dalje udruživanje i ukrupnjavanje Zelenovićevog bloka, već dogovor o obustavljanju međusobnih razmirica i „izbacivanje“ konkretnih ideja i rešenja.

Umesto dugo najavljivanog ujedinjenja sa Demokratskom strankom, Nebojša Zelenović je dogovorio saradnju sa Inicijativom Ne davimo Beograd i Građanskim demokratskim forumom, koja će verovatno rezultirati zajedničkim izlaskom na vanredne parlamentarne i beogradske izbore 2022. godine.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prethodno je Zelenović pred građane, ali i pred potencijalne saradnike, izneo svoje tri tačke za ujedinjenje građanske opozicije, a koje se odnose na potpuno okretanje Srbije Zapadu, uključivanje u reševanje kosovskog problema i nove ljude u politici.

To je izazvalo mnogo polemika i u javnosti i u opoziciji, najviše zato što se pod rešavanjem kosovskog pitanja, Zelenoviću prišiva namera da se konačno prizna nezavisnost južne srpske pokrajine, iako je to u više navrata demantovao.

„Kao vanparlamentarna opozicija želimo da se uključimo u taj proces, iskreno verujući da je taj proces nemoguće rešiti ako svi nisu unutra. Potrebno je vremena da građani znaju šta je to što se pred njih stavlja. Drugo, pošto to treba da bude demokratsko pitanje, to znači da građani treba da se izjasne“, rekao je Zelenović.

Izvršni direktor organizacije Cesid Bojan Klačar smatra da upravo taj momenat kod srpske opozicije, da se konstantno deli i međusobno optužuje i jeste glavni problem, koji Zelenoviću ne može doneti značajan rezultat na izborima.

Ništa bez podrške ostalih

„Zelenović je očigledno reagovao na kontekst u kojem deluje opozicija, a to su podele i nerazumevanje. Opozicija se i dalje više bavi sobom i razlikama koje postoje među njima, nego izborima. On je rešio da pokuša da napravi neku koaliciju i logična stvar je saradnja sa Inicijativom „Ne davimo Beograd“, jer su programski vrlo slični. Razlike gotovo i da ne postoje. Očigledno je shvaćeno ono o čemu istraživači javnog mnjenja već dugo govore, a to je da prinudno ukrupnjavanje opozicije ne daje rezultate. To ne može da napravi potrebnu sinergiju“, kaže Zelenović i dodaje:

Bojan Klačar Foto:Nemanja Jovanović

„Zelenović je odlučio i da se bavi temama koje su za srpsku opoziciju u drugom planu, pre svega mislim na evropske integracije i Kosovo. Opozicija je što se tih tema tiče, uglavnom imala stav da Vučić dominantno treba time da se bavi. Sada Zelenović želi da se predstavi kao čovek koji se ne boji nijedne teme, ali male su šanse da bilo šta uradi, ukoliko sve drugo u opoziciji bude loše. Čitava opozicija mora da pokaže jasan plan i strategiju, bez međusobnih napada u borbi za svoje biračko telo“.

Ta podrška, prema njegovom mišljenju, može biti presudna.

„Ja i dalje ne vidim da su predstavnici opozicije isturili bilo koje teme, osim one „za i protiv Vučića“ što jeste neophodno, ali ne i dovoljno. On je prepoznao da se mora ići korak dalje, da se moraju otvarati nove teme, ali to nije dovoljno. Videli smo nedavno situaciju u Banjaluci sa Draškom Stanivukovićem. On je vodio ljutu borbu sa Dodikom, ali ne i sa opozicijom. Opozicija u Srbiji ima boljih ljudi od Draška, ali im nikada nije davala priliku, niti podršku, da ne govorimo o tome da ga niko nije napadao“, smatra Klačar.

GDF kao kamen spoticanja

Sa druge strane, politički analitičar Boban Stojanović smatra da bivšem gradonačelniku Šapca, veliki kamen spoticanja može biti upravo saradnja sa Građanskim demokratskim forumom.

Foto: Nova S

„Zelenović je jedan od retkih opozicionara kome je makar delimično oprošten izlazak na izbore i to mu je bila solidna početna pozicija bez obzira na gubitak Šapca. Takođe, partnerstvo sa Ne davimo Beograd je očekivano i racionalno, međutim deluje mi da drugo partnerstvo sa Građanskim demokratskim forumom koji je izašao na izbore na listi Ujedinjene demokratske Srbije može Zelenoviću da bude teg koji će ga držati na minimalnim procentima podrške. GDF koji je za veliki broj birača neprihvatljiv, verujem da će odbijati mnoge kojima je Zelenović suštinski prihvatljiv kao pojedinac“, kaže Stojanović i dodaje:

„Takođe, iako ne govori eksplicitno o priznanju Kosova od strane Srbije (već o rešavanju pitanja Kosova), deluje da se tako percipira u javnosti – a takvo pozicioniranje automatski političkog aktera ograničava na niske procente podrške. Tako da mi deluje da je Zelenović određenim potezima sebi ograničio ciljne grupe birača i pozicionirao se tako da mu rejting i podrška ne mogu biti visoki“, zaključuje Stojanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare