Foto: Rik/ Privatna arhiva; Dragan Mujan/Nova.rs

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su pre više od mesec dana, a velike nepravilnosti na glasanju u Velikom Trnovcu, selu u Opštini Bujanovac sa oko 1.000 birača, dodatno će odložiti proglašenje konačnih rezultata. Samim tim i konstituisanje novog saziva Skupštine, a zatim i nove vlade. Ako se ovako nastavi, Srbija bi novu vlast mogla da dobije čak i u oktobru. Naravno,ukoliko to bude volja Srpske napredne stranke.

Ni više od mesec dana nakon izbora nema konačnih rezultata parlamentarnih izbora. Gotovo svi prigovori opozicije su redom odbijani, na nekim izbornim mestima ponovljeno je glasanje, ali saga oko izbora u Velikom Trnovcu još nije završena.

Reč je o biračkom mestu broj šest u opštini Bujanovac, gde pravo glasa ima 1.089 birača. I na izborima 3. aprila, ali i 25 dana kasnije, kada je glasanje ponovljeno, nepravilnosti su bile toliko velike da, prema oceni organizacije Crta, dovode u pitanje rezultate glasanja.

Kako je saopšteno, viđen je veliki broj slučajeva glasanja bez utvrđivanja identiteta, uz pojave koje izazivaju sumnju da je došlo do glasanja sa tuđim ličnim kartama, slučajevi kolektivnog glasanja, pokušaji da glasaju lica koja se ne nalaze u biračkom spisku, kao i slučajevi da iste osobe glasaju više puta…

Pojedini birači nisu mogli da glasaju, jer su se nečiji potpisi našli na njihovim mestima u izvodu iz biračkog spiska.

Prema rezultatima sa ponovljenih izbora, Koalicija Albanaca doline na čelu sa Šaipom Kamberijem ulazi u parlament, a bez jednog mandata ostaje Socijalistička partija Srbije.

Baš zbog toga, socijalisti su prvo podneli prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji, ali je on odbijen. Nakon toga žalba je upućena Republičkoj izbornoj komisiji, koja je odlučila da se po drugi put ponove izbori na tom biračkom mestu u Bujanovcu.

Vladimir Todorić, član RIK-a ispred koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije, navodi za “Novu” da je, kad neko želi, dovoljno jedno mesto da prolongira proglašenje konačnih rezultata.

“Pošto je sad donet novi zakon da se odgovornost prebaci na opštinske izborne komisije, jer one u prvom stepenu odlučuju o zahtevima za poništenje glasanja na biračkom mestu, ovde treba sačekati epilog tragikomičnog slučaja u Bujanovcu. Kako god se bude razrešilo, biće pod velikim znakom pitanja, da li se ovo koristilo za neko prolongiranje proglašenja konačnih rezultata”, kaže Todorić.

Vladimir Todorić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On navodi da sama činjenica da mi i više od mesec dana nakon održanja izbora nemamo proglašene konačne rezultate, ne govori baš u prilog kvalitetu održavanja izbornog proces.

“Ovde su dve stvari moguće. Ili da država Srbija ne postoji u Velikom Trnovcu, pa ne može da organizuje izbore tamo ili je u pitanju politički dogovor da se isceniraju razlozi za ponavljanje glasanja”, ističe Todorić.

Termin održavanja ponovljenih izbora u Velikom Trnovcu trebalo bi da bude određen danas. Kako nam je rečeno u RIK-u, glasanje bi trebalo da bude ponovljeno u roku od 10 dana, a to znači do 20. maja.

RIK, Republička izborna komisija, izbori 2022
Srđan Smiljanić i Vladimir Dimitrijević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

A tada ponovo kreću da teču rokovi – 72 sata za prigovor, pa ukoliko bude uložen Opštinskoj izbornoj komisiji, novih 72 sata za odlučivanje o prigovoru, pa za nezadovoljne opet žalba RIK-u i novih 72 sata… Kao krajnja instanca postoji i žalba Upravnom sudu i novih 72 sata.

I opet, mada zvuči nemoguće, ko može da garantuje da neće biti još neko ponavljanje izbora na istom biračkom mestu, jer glasanje u Velikom Trnovcu može da utiče na konačne rezultate.

Od ishoda na tom biračkom mestu zavisi da li će Koalicija Albanaca doline ući u parlament i koliko će mandata imati SPS.

U svakom slučaju, nije isključeno da čak u junu budu proglašeni konačni rezultati izbora, ukoliko se nastavi ovim tempom sa nepravilnostima prilikom glasanja i prigovorima učesnika izbora.

Ako rezultati budu proglašeni u junu, novi saziv Skupštine Srbije bi mogao da bude konstituisan u julu (krajnji rok je mesec dana od konačnih rezultata), a Vladu bi mogli da dobijemo i u oktobru (krajnji rok je 90 dana od konstituisanja Skupštine).

Naravno sve može i brže. Konstituisanje parlamenta i vlade može biti okončano u roku od mesec dana od proglašenja rezultata. Ako to bude želela Srpska napredna stranka.

Krivična prijava SPS

Socijalistička partija Srbije podnela je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju zbog sumnje da su na ponovljenim izborima u Velikom Trnovcu počinjena četiri krivična dela. Prema saznanjima “Nove”, zbog niza nepravilnosti SPS je podneo krivičnu prijavu protiv članova birčakog odbora zbog zloupotrebe prava glasanja, povrede tajnosti glasanja, falsifikovanja rezultata glasanja i uništavanje dokumenata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar