„NOVA“ KONTROLA Imovina Ane Brnabić: Dedinje, Krk, a možda bude i vila

Politika 22. feb 202218:52 > 18:5834 komentara
Podeli:
Ana Brnabic konferencija
Ana Brnabić premijerka tokom konferencije za novinare Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Premijerka Ana Brnabić poseduje imovinu čija se vrednost procenjuje na oko 800.000 evra. Najvredniji deo njene imovine je stan na Dedinju i kuća na hrvatskom ostrvu Krk koju je dobila u nasledstvo.

Portal Nova.rs u nastavcima će objavljivati podatke o imovini najviših državnih funkcionera.

Ana Brnabić je u poslednjih pet godina na čelu Vlade Srbije, a 2016. je izabrana za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ona u svom vlasništvu ima nekoliko vrednih nekretnina, a trenutno živi u državnoj vili na Dedinju, u kojoj je do smrti živela Jovanka Broz.

Stan na Dedinju

U izveštaju o imovini Ane Brnabić piše da poseduje stan i potkrovlje površine od oko 328 kvadrata, te da ga je stekla kupovinom. Kako je ranije objavio Krik u svojoj bazi imovine političara, reč je nekretnini koja se nalazi na Dedinju, u blizini Belog dvora, a koju je kupila na kredit 2014.

Prema ranijem istraživanju KRIK-a mesečna rata kredita iznosila je oko 140.000 dinara i njena plata ( u tom trenutku oko 89.000 dinara) nije bila dovoljna da otplati ovaj kredit.

„Ratu kredita za stan isplaćujem iz ušteđevine koju sam prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije, a koju sam stekla radeći godinama na rukovodećim pozicijama u stranim kompanijama u privredi i kao konsultant u međunarodnim organizacijama“, rekla je Brnabić za Krik u vreme kada je bila ministarka.

Taj stan je ujedna i njena najvrednija imovina koja se procenjuje na oko 400.000 evra.

Premijerka je vlasnica i garaže koja ima 19 kvadrata.

Dve kuće na ostrvu Krk

Skupocene nekretnine Brnabić ima i na hrvatskom ostrvu Krk. Ona tamo poseduje četvorosobnu kuću od 167 kvadrata, koju je, kako pokazuju zvaničnu podaci, dobila u nasledstvo. Prema pisanju Krika, ta kuća je vredna oko 300.000 evra.

Brnabić je za taj istraživački portal ranije navela da su tu nekretninu izgradili njeni baka i deda 1980. godine.

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije navodi se da je Brnabić vlasnica automobila marke “Tojota Rav4”. Kupila ga je 2010. godine na lizing.

Krik je u svojoj bazi političara naveo da vrednost tog automobila iznosi oko 14.000 evra.

“Porodični dogovor je bio da se sva dedina imovina u Hrvatskoj prebaci na moje ime tokom ostavinske rasprave, ali je realno da je cela imovina u Hrvatskoj i dalje porodična… Nisam sigurna kolika je vrednost jer brat i ja nismo nikada želeli da je prodamo. Ona za nas ima prvenstveno emotivnu vrednost”, izjavila je ona.

Na istom ostrvu premijerka ima još jednu kuću, površine od svega 30 kvadrata. U njenoj imovinskoj karti ranije je pisalo da je reč o staroj devastiranoj nekretnini, koju je takođe dobila u nasledstvo.

Brnabić je rekla da je i ova kuća pripadala porodici njenog dede, a kako je Krik objavio, njena vrednost procenjivana je na oko 5.000 evra.

Na sajtu Agencije za malu kuću na Krku se više ne navodi da je devastirana, pa nije isključeno da je njena vrednost u međuvremenu porasla.

Premijerka je 2018. prijavila da je vlasnica zemljišta u više katastarskih opština ,a Krik je pisao da poseduje 89 ari zemlje na ostrvu Krk. Te parcele, prema njenom poslednjem izveštaju o imovini, više nisu u njenom vlasništvu.

Nema ušteđevinu

Kao predsednica Vlade Ana Brnabić mesečno zarađuje 110.164 dinara, a zanimljivo je da prema zvaničnim podacima nema ušteđevinu u banci. Ušteđevinu je Agenciji prijavila 2016, a dve godine kasnije je više nije bilo u njenom izveštaju o imovini.

U njenoj imovinskoj karti piše i da ima 14 akcija u Akcionarskom fondu, dve u Telekomu, 10 u NIS-u i 62 u Telekomu Srbije.

BONUS VIDEO Ana Brnabić: Vučić je nosilac svih izbornih lista SNS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar