Foto: EPA-EFE/FRANCISCO SECO

Prethodnog dana region je uzdrmala vest o non pejper dokumentu koji je premijer Slovenije Janez Janša navodno prosledio predstavnicima Evropske unije, a koji se odnosio na prekrajanje granica na Balkanu. Postojanje ovog dokumenta, u kojem se navodi da je bi završetak raspada Jugoslavije podrazumevao stvaranje velike Albanije, velike Srbije i velike Hrvatske, istovremeno je demantovala i Evropska komisija, Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije, ali i sam Janez Janša.

Jedna od glavnih vesti u gotovo svim medijima u regionu, juče je bila navodna inicijativa premijera Slovenije Janeza Janše za rešavanje krize na Zapadnom Balkanu. U dokumentu koji je premijer Slovenije, kako se navodilo, predao predsedniku Evropskog saveza Šarlu Mišelu, ističe da je potrebno promeniti granice Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Foto:EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Konkretno, dokument je podrazumevao podelu Kosova i stvaranje velike Albanije, i rasparčavanje Bosne i Hercegovine u korist Srbije i Hrvatske, odnosno otcepljenje Republike Srpske, pripajanje zapadne Hercegovine Hrvatskoj. Janšin navodni plan bi, između ostalog, podrazumevao i otcepljenje delova teritorija koje trenutno pripadaju Crnoj Gori i Makedoniji (s albanskim stanovništvom) i pripajanje istih velikoj Albaniji.

Tu informaciju je danas snažno demantovao ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar, ističući da je jedini non pejper o Balkanu koji je Slovenija potpisala pripremila Hrvatska.

“U dokumentu su države potpisnice podržale Bosnu i Hercegovinu u sticanju statusa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji ove godine, ali pre toga mora provesti niz reformi koje se trenutno sporo sprovode. Pitam se šta je ovde interes? Da se našteti Sloveniji, Bosni i Hercegovini? Ili da pucate kako bi neko pao?”, upitao je Logar na današnjoj sednici spoljnopolitičkog odobra slovenačkog parlamenta.

Ranije se povodom postojanja ovog dokumenta oglasila saopštenjem i Evropska komisija. U tekstu dostavljeno slovenačkoj agenciji STA napominje da to telo EU nije upoznato sa navodnim nezavaničnim dokumentom o granicama na Zapadnom Balkanu.

“Komisija nije primila ovaj nezvanični dokument i ne zna za njegov sadržaj”, navodi se u odgovoru na pitanje STA.

Ovim povodom se oglasio i portparol Evropske komisije Peter Stano, koji je istakao da je čitava priča izmišljena.

Foto:Screenshot/Youtube/EU Debates

“Definitivno nismo primili takvu vrstu dokumenta, niti smo je ikada videli. Tu je pozicija EU vrlo jasna i tu nema ništa što je potrebno menjati. Mi treba da radimo na regionalnoj saradnji i pomirenju. To je ideja i logika pristupnog procesa – pokušaj da se reše sva pitanja kako proces ne bi otišao u opasna područja, držeći se ebropskih zakona i načela”, poručio je Stano.

“Mišel nije dobio pomenuti dokument”

Iz kabineta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela ranije je saopšteno za slovenačku agenciju STA  da ne mogu da potvrde da su primili dokument u kojem Janša napominje da je vreme da se završi proces raspada Jugoslavije, dok je premijer Slovenije na svom Tviter nalogu naveo da se poslednji put susreo sa Mišelom prošle godine, te da je zato bilo teško da mu bilo šta fizički preda u februaru ili martu.

 

Komentarišući navode da je Janša predao Mišelu dokument o prekrajanju balkanskih granica, dopisnik Al Džazire iz Slovenije Gašper Lubej za Nova.rs kaže da je čitava priča veoma upitna.

“Problematično je što se kao navode anonimni izvori kao osnova za priču. Janša je rekao da to nije tačno, Evropska komisija je istakla da nema saznanja o tome. Ne postoji nikakva zvanična potvrda koja bi ukazala na postojanje takvog dokumenta”, napominje on.

Prema njegovim rečima, formulacije koje se pominju navodnom dokumentu nisu svojstvene diplomatskoj komunikaciji.

Neverovatno mi je da se koristi termin ‘završetak raspada Jugoslavije’. Prema dosadašnjim informacijama teško bi bilo poverovati da postoji non pejper dokument sa takvom sadržinom. Mislim da je čitava priča ima više veze sa unutrašnjim odnosima u Bosni i Hercegovine”, zaključuje Lubej.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar