Nela Kuburović, Mladen Šarčević, Slavica Djukić Dejanović, Aleksandar Antić, Zoran Djordjević
Foto: Vesna Lalić/Vladislav Mitić/TANJUG/ JADRANKA ILIC

Nela Kuburović, koja će prema saznanjima portala Nova.rs biti nova ambasadorka Srbije u Švedskoj, samo je jedna u nizu bivših ministara koja će po odlasku sa te funkcije dobiti novu. I njene bivše kolega iz Vlade za koje nije bilo mesta u novom kabinetu Ane Brnabić postavljene su na mesta direktora državnih preduzeća ili specijalnih savetnika.

U poslednjih devet godina u Srbiji smo promenili četiri vlade, a iako su iste stranke ostale na vlasti, velika većina ministarskih funkcija popunjena je novim ljudima.

Međutim, nastavilo se sa starom “proverenom” praksom da oni koji nisu zadovoljili kao ministri, posle kraće, pauze bivaju nagrađeni novim foteljama.

Tako će i Nela Kuburović, prema našim saznanjima, otići u Stokholm, gde će obavljati funkciju ambasadorke, iako nema nikakvo diplomatsko iskustvo.

Nije imala veliko iskustvo ni kada je izabrana za ministarku pravde, a na toj funkciji ostala je četiri godine.

Foto: N1

Na ministarsku poziciju izabrana je 2016. kada je premijer bio Aleksandar Vučić, a na istoj funkciji je ostala i kada je na čelo Vlade došla Ana Brnabić. Međutim, nakon prošlogodišnjih izbora, za nju nije bilo mesta u novom kabinetu Brnabić, a nije poznato da li su razlozi privatne prirode, budući da je Kuburović postala majka, ili njenim radom nije bio zadovoljan Vučić.

Od fotelje je svega pola godine pauzirao Zoran Đorđević, koji je u martu ove godine postavljen za v.d. direktora Pošte Srbije. On je prethodno bio član Vlade u dva navrata – prvo kao ministar odbrane, a potom je preuzeo resor rada i socijalne politike.

Zoran Djordjevic
Zoran Đorđević Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Kako je Krik ranije pisao, pre nego što je postao ministar, Đorđević je osnovao nekoliko firmi. Bio je direktor misteriozne ofšor kompanije koja je sklopila vredan posao sa državnim “Telekomom”, a radio je i kao finansijski direktor u kompaniji “ComTrade”.

U zvaničnoj biografiji naveo je da je po obrazovanju master ekonomskih nauka – “oblast: međunarodno bankarstvo i finansije”, voli da ističe da je završio Školu nacionalne odbrane, kao da je i profesionalno iskustvo sticao na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u renomiranim domaćim i međunarodnim kompanijama.

Iako ni za njega nije bilo mesta u drugoj vladi Ane Brnabić, ni socijalista Aleksandar Antić nije ostao bez fotelje. Mada je gotovo celu svoju političku karijeru proveo na političkim funkcijama, u novembru prošle godine nasledio je Zorana Babića na mestu direktor Koridora Srbije.

Aleksandar Antić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Antić je bio narodni poslanik u tri navrata, a u septembru 2013. postao je ministar saobraćaja. Nakon izbora 2014. godine izabran je za ministra rudarstva i energetike, a taj resor dobio je i 2016.

Nakon ministarskih, na savetničke funkcije otišli su Mladen Šarčević i Slavica Đukić Dejanović.

Šarčević je četiri godine obavljao funkciju ministra prosvete i to je bila prva njegova politička funkcija. Pre ulaska u politiku rukovodio je privatnim obrazovnim sistemom “Ruđer Bošković”, čiji je osnivač i suvlasnik.

Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić

Nakon što za njega nije bilo mesta u “idealnom timu” Brnabić, on je postavljen za specijalnog savetnika za obrazovanje predsednika Srbije i premijerke. On je po izboru na ove pozicije izjavio da će biti zdužen za reforme u obrazovanju i nauci.

Foto: Vladislav Mitić

Funkciju savetnika dobila je i bivša ministarka Slavica Đukić Dejanović. Ona je zapravo postavljena na mesto posebne savetnice premijerke Ane Brnabić, a zadužena je za aktivnosti o implementaciji Agende UN 2030.

Đukić Dejanović je u prvoj vladi Brnabić bila zadužena za demografiju i brigu o porodici, a kako je i sama rekla pre postavljenja na savetničku funkciju ponuđeno joj je nekoliko opcija. Jedna od njih je da bude savetnica predsednika Skupštine Ivice Dačića, što na kraju nije prihvatila.

BONUS VIDEO Dan koji je odredio sudbinu Jugoslavije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar