Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bs

"Srbi u Crnoj Gori treba sami da odluče o svom statusu, a suštinski je jako bitno da stranka sa srpskim nacionalnim predznakom bude u vladi", rekao je za Novu.rs nekdadašnji crnogorski predsednik Filip Vujanović povodom zahteva predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbi u Crnoj Gori dobiju ista prava kao Albanci u Makedoniji.

Vujanović  je na pitanje novinara Nova.rs rekao da i među Srbima u Crnoj Gori postoji različito viđenje njihovog statusa.

„Jedan deo njih smatra da treba da budu konstitutivan narod što je u suprotnosti sa osnovnim načelom Crne Gore kao građanske države, a deo smatra da Srbi treba da bude autohtoni, dok postoji deo Srba koji smatra da su oni nacionalna manjina. Zato je potrebno da Srbi sami definišu svoj status u Crnoj Gori“, rekao je Vujanović u u pauzama Kopanik biznis foruma.

On je, kao pozitivan, istakao primer vlade koju je je on svojevremeno vodio a u kojoj je, kako kaže, kao predstavnici srpskog korpusa bila Narodna stranka.

Kada su u pitanju protesti u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovesti, on je ocenio da litije okupljaju mnogo ljudi i da dugo traju i poručio da to pitanje treba da se reši u dijalogu vlade i Mitropolije crnogorsko – primorske.

„Crkva ima jedno viđenje, država drugo i zbog toga je neophodan dijalog“, istakao je Vujanović, dodajući da je potrebno raditi na razbijanju ozbiljnih predrasuda koje postoje u vezi sa tim zakonom.

„Nikome u Crnoj Gori ne pada na pamet da oduzima crkve i verske objekte. To je ozbiljna predrasuda u delu naroda i  kroz dijalog treba raditi na njenom razbijanju“.

Prema njegovom mišljenju,  mogućnost rešenja tog problema je da država da dodatne garancije da neće biti oduzimanja verskih objekata.

“Važno je da finale dijaloga dođe što pre”, poručio je Vujanović i dodao da bi i sam bio na litijama da postoji namera da se oduzmu svetinje.

Sam Vujanović smatra da ne treba povlačiti sporni zakon jer, kako kaže, na tom zakonu je rađeno pet godina i urađen je uz preporuke Venecijanske komisije. On je više puta istakao da je to unutrašnje pitanje Crne Gore koje treba da se rešava u samoj Crnoj Gori.

Podsetio je da su odnosi Mitropolije crnogorsko -primorske i vlasti pogoršani 2015. godine.

„Važno je napomenuti da se mitropolit tada uključio u političku arenu, da je govorio na političkom skupu i učestvovao u kampanji protiv NATO saveza. Važno je da odvojimo crkvene i državne poslove, da damo crkvi crkveno, a državi državno“, istakao je nekadašnji crnogorski predsednik.

Vujanović je dodao da nema potrebe da se u dijalog uključuje predsednik Crne Gore Milo Đukanović već da on prevenstveno treba da se vodi između Mitropolije i  Vlade Crne Gore koja je zakon donela.