Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na sastanku Evropske političke zajednice na kom će se razgovarati o ratu u Ukrajini i njegovim posledicama po Evropu. Kako saznaje Nova.rs, pored razgovora o energetskim problemima, evropski lidere će pred šefa srpske države postaviti zahtev da uvede sankcije Rusiji.

Većina lidera evropskih država okupiće se danas u Praškom dvorcu na dvodnevnom sastanku kako bi diskutovali o bezbednosnoj situaciji na kontinentu. Sastanku bi trebalo da pristuvuje više od 40 predstavnika država Evrope. Srbiju će na ovom sastanku predstavljati predsednik Aleksandar Vučić, koji će, kako navode izvori našeg portala, ponovo morati da odgovori na pitanje zbog čega Srbija još uvek nije uvela sankcije Rusiji.

Pročitajte još...

„Na sastanku će se posebna pažnja posvetiti energetskoj situaciji u Evropi i o tome kako se države pripremaju za predstojeću zimu. Govoriće se o posledicima rata u Ukrajini i ekonomskoj situaciji, rastućoj inflaciji i načinu kako se države mogu povezati kako bi prevazišle ove izazove.Kad je reč o predsedniku Srbije, od njega će se tražiti da obrazloži zbog čega Srbija još uvek nije uskladila svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom i koji su sad razlozi za to što još uvek nije uvela sankcije Rusiji. Evropske lidere će zanimati i kad će biti formirana Vlada Srbije“, objašnjava naš sagovornik

Izvor „Nove“ ističe da je predstavnicima Evropske unije jasno da se za izostanak važnih odluka koristi izgovor da je Vlada Srbije u tehničkom mandatu i da zbog toga žele da dobiju precizne informacije o tome kad će biti formirana nova izvšrna vlast.

„Vučić je ranije na ta pitanja odgovorao tako što je tvrdio da on ne bavi tom temom, već mandatarka Ana Brnabić, iako je svima jasno da on kao lider stranke odlučuje o svemu. Očekuje se da nova Vlada donese važne odluke i da se izjasni konkretno o tome da li će se Srbija, kao kandidat za članstvo, pridružiti zajedničkoj spoljnopolitičkoj i bezbednosnoj politici EU. Ne možete da učestvujete u izradi zajedničke strategije za bezbednost Evrope ukoliko niste deo tima“, navodi naš izvor.

Kako je do sada Vučić obrazlagao odluku da ne uvede sankcije Rusiji

Odluku da ne uvede sankcije zvaničnoj Moskvi, Vučić je obrazlagao time da bi to bilo pogubno po naše nacionalne interese, imajući u vidu da Rusija ne priznaje Kosovo i da podržava Srbiju u Ujedinjenim nacijama. Dodatno je prepreku za uvođenje sankcija predstavljala činjenica da je Srbija energetski potpuno zavisna od Ruske Federeacije.

Naši sagovornici ističu da je zvanični Beograd, kad je počela agresija Rusije na Ukrajinu, 24. februara, isticao niz razloga zbog kojih ne može da se uskladi sa spoljnom politikom EU, ali da se to do danas svelo na samo jedan – energetsku zavisnost.

„Ono što se moglo zaključiti iz poslednjih razgovora sa evropskim zvaničnicima to je da se Vučić pomirio sa tim da predsednik Rusije Vladimir Putin nije nikakav zaštitnik Kosova i da bi izostanak ruske podrške po ovom pitanju mogao da kompenzuje podrškom Kine i državama članicama EU koje nisu priznale Kosovo. S druge strane, problem enegretske zavisnosti od Rusije jeste složen, ali ne i nerešiv. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su u više navrata pokazale spremnost da pomognu Srbiji da se oslobodi zavisnosti od ruskih energenata i uveliko se radi na tome“, objašnjava naš sagovornik.

Šta je Evropska politička zajednica

Na predlog predsednika Francuske Emanuela Makrona predloženo je formiranje Evropske političke zajednice (EPZ). Ova zajednica, koju čine države EU i zemlje koje teže da postanu članice,uspostavljena je početkom maja. U non-paperu koji je Francuska predala državama članicama navodi se da bi Evropska politička zajednica bila otvorena za evropske države koje dele zajednički skup demokratskih vrednosti.

Brnabić kaže da Vučića čeka „baražna paljba“ u Pragu

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će Vučić u Pragu imati veoma teške sastanke, s obzirom na to da Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Ona je, tokom gostovanja na TV Pink, rekla da će šef srpske države biti „sam protiv svih“.

„U Pragu će sigurno biti pod brutalnim napadom i baražnom paljbom, biće izložen pitanjima – zašto nismo uveli sankcije, zašto smo jedini i kakva je naša spoljna politika“, rekla je Brnabić.

BONUS VIDEO: Kako Vučić plaši narod i kuka nad sudbinom zbog raznih teških situacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare