Aleksandar Jeftović, Gornji Milanovac
Aleksandar Jevtović Foto: Privatna arhiva

Donedavni direktor Centra za socijalni rad u Gornjem Milanovcu Aleksandar Jevtović smenjen je krajem oktobra prošle godine odlukom Skupštine opštinei tad se bukvalno našao na ulici.

On tvrdi da je to učinjeno mimo zakona i da se radi o osveti predsednika opštine Dejana Kovačevića, jer se usprotivio kršenju zakona u procesu javnih nabavki oko izgradnje novog objekta Centra za socijalni rad u ovom gradu. Nakon smene, Jevtović se nije vratio ni na svoj raniji posao u opštinskoj upravi, jer je Opštinsko veće sistematizacijom radnih mesta ukinulo njegovo radno mesto, ali i još desetak mesta na kojima se tražila pravnička struka. Sredstva od Republike u iznosu od 15 miliona su došla u februara mesecu 2019. godine.

Prema njegovim rečima, opština je imala obavezu da pripremi dokumentaciju za sprovođenje javne nabavke i da obezbedi dodatna sredstva za izgradnju zgrade i da obezbedi projekat za izgradnju objekta.

Gornji Milanovac
Foto: Privatna arhiva

„Međutim, niko iz Centra za socijalni rad nije učestvovao u izradi projekta. Imali smo samo jedan sastanak u opštini i jedan sastanak u toj ustanovi, gde nam je prezentovana samo jedna skica kako bi trebalo da izgleda zgrada spolja i raspored prostorija u zgradi. Ništa dalje od projekta nismo dobili. Tek u septembru mesecu opština nam dostavlja predlog ugovora o zajedničkoj izgradnji po kome bi opština učestvovala sa 15 miliona dinara i Centar za socijalni rad koji bi takođe dao 15 miliona“, kazao je on Nova.rs i dodao da ugovorom nije preciziran ni početak, ni završetak izgradnje.

On dalje navodi da se od Centra zahtevalo da uplati avans od 15 miliona, ali nije bio predviđen sistem zaštite, tj. garancija.

„Zahtevao sam bankarsku garanciju, kao i da se preciziraju rokovi za završetak radova. Opština je to uvažila da bismo 30. 10. 2019. godine zaključili ugovor o zajedničkoj izgradnji, a nov objekat je trebalo da ima 604 metra kvadratna i izmenjen je plan o javnim nabavkama“, objašnjava Jeftović.

POTOM SLEDI PREOKRET

Jeftović naodi da je na sastanku početkom marta, projektant koga je angažovala opština rekao je da je cena ove vrste objekta  objekta 450 evra po m2, da bi na sastanku 6. novembra uvećana na 700 evra po m2. Nakon toga je, kako ističe, 14. novembra dobio mejl od načelnika opštinke uprave u kome stoji da treba da potpiše odluku o sprovođenju javne nabavke, kao i ovlašćenje opštinskoj upravi da sprovede javnu nabavku, a da će vrednost investicije biti 45 miliona dinara, što je automatski kršenje prvobitno potpisanog ugovora.

„To bez aneksa ugovora nije moglo da se potpiše. Otvaranje ponuda bilo je planirano 16.decembra. Po Zakonu o budžestkom sistemu i Zakona o budžetu RS, budžet se zaključava 15. decembra, odnosno nakon toga se ne mogu preuzimati obaveze. Ako je otvaranje ponuda 16. decembra kako bi mi mogli da prenesemo avans od 15 miliona? Nisam smeo ni zakonski da potpišem takvu javnu nabavku i ubeđen sam da sam radio po zakonu“ , objašnjava Jevtović za naš portal.

Međutim, sva ta objašnjena nisu ništa vredela pa su odbornici Skupštine opštine 30.oktobra 2020. doneli odluku da se Jevtović smeni, a na njegovo mesto izabran je Dragan Vučićević. Kao glavni razlog za razrešenje, kako je navedeno od predsednika opštine na sednici Skupštine, jeste to što je Jevtović odbio da potpiše odluku o sprovođenju javne nabavke u vezi izgradnje zgrade Centra za socijalni rad.

I dok se spremao da se vrati na svoje staro mesto u opštinsku upravu, na mesto rukovodioca odseka za poslove organa opštine, po hitnom postupku, opštinsko veće, samo nekoliko dana nakon smene Jevtovića 6. novembra 2020. godine, ukida njegovo radno mesto, ali i sva ostala mesta za koje se tražilo zvanje diplomirani pravnik.

Gornji Milanovac
Foto: Privatna arhiva

Opštinsko veće menja odluku o sistematizaciji radnih mesta 6.novembra

„Ovom odlukom o izmenama i dopunama Pravilnika organizacije i sistematizacije radnih mesta koja je doneta početkom novembra, ukinuta su sva radna mesta za koja bih baš ja ispunjavao uslove. Ukinuto je negde oko desetak radnih mesta. Na primer, radno mesto za eksproprijaciju imovine. Godinama se priča o izgradnji pristupne saobraćajnice koja bi spojila Milanovac i auto-put Miloš Veliki, a ukida se radno mesto lica koje treba da vrši eksproprijaciju, a da nije navedeno da će te poslove obavljati neko drugo lice ili služba. Ukinuto je radno mesto evidentiranja opštinske imovine. Radno mesto gde mi je mirovao radni odnos – rukovodioca odseka je ukinuto, a ostao je odsek za poslove organa opštine. Kako može da postoji organizaciona jedinica, a da  ne postoji šef“, zapitao je Jevtović.

Jevtović neraspoređen

Jevtović je rešenjem opštinske uprave iz decembra meseca zvanično neraspoređen, a kako je najavio, žaliće  se na odluku, a potom Upravnom sudu. Opština je do sada izgubila nekoliko sporova zbog nezakonitih smena i otkaza neposlušnima, ali niko od njih nije vraćen na posao raznim pravnim smicalicama. Ubeđen sam da sam radio po zakonu,  kaže Jevtović.

Predsednik Kovačević široko – Za reprezentaciju u tekućoj godini 5,1 mioliona dinara

Sada želimo da konkretnim predlozima pomognemo u rešavanju problema sa kojima se građani Gornjeg Milanovca svakodnevno suočavaju, nastavlja priču Jeftović, koji je u međuvremenu osnovao GG „Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jeftović“  Jedan od tih načina je, kako kaže, i preusmeravanje delova budžetskog novca od neracionalnog trošenja ka onome za šta je prevashodno i namenjen – poboljšanju kvaliteta života u toj zajednici.

„Možda to do sada nisu znali, ali poreski obveznici Milanovca će u tekućoj godini milionskim iznosima finansirati ugostiteljske usluge predsedniku opštine. Smatramo da taj novac mora biti potrošen na važnije i korisnije stvari, a ugostiteljski troškovi smanjeni na razumnu meru. Name, pažljivo čitajući Finansijski plan budžetskog korisnika predsednika opštine Gornji Milanovac za 2021. godinu godinu, uočili smo da su na poziciji “423600 –  Usluge za domaćinstvo i ugostiteljstvo”, planirana sredstva u iznosu od 3.000.000 dinara, a na poziciji “423700 – Reprezentacija”, od 2.100.000 dinara; što znači da predsednik naše opštine planira da ove teške, pandemijske godine, potroši čak 5.100.000 dinara građana za ove usluge“, ispričao nam je on.

Kako je objasnio pozicija “Usluge za domaćinstvo i ugostiteljstvo”, prema kontnom okviru, podrazumeva pranje veša i hemisko čišćenje, a mi mislimo da nije realno da će javnim novcem predsednik ove godine prati veš ili nabavljati usluge hemiskog čišćenja. Jedina treća vrsta usluga u okviru ove pozicije su ugostiteljske usluge, što znači usluge ugostiteljskih objekata, ili narodski rečeno – kafana.

„Dakle, u našoj opšitini je planirano da jedan organ, predsednik opštine, na usluge za domaćinstvo i ugostiteljstvo, potroši čitavih 3.000.000 dinara godišnje. Tome treba dodati i 2.100.000 dinara, koliko je planirano za reprezentaciju, ukupno 5.100.000 dinara. To znači da će se na ugostiteljske usluge i reprezentaciju samo predsednika opštine potrošiti oko 425.000 dinara mesečno. Toliku platu imaju, kada se saberu, jedan lekar, jedan profesor srednje škole, jedan nastavnik osnovne škole, jedan policajac, jedan socijalni radnik i jedan radnik u proizvodnji, dakle zajedno. Poređenja radi, za bolesno dete su jedva izdvojili 100.000 dinara, a recimo za celokupno finsnsiranje Crvenog krsta, u okviru koga funkcioniše narodna kuhinja, predviđeno je nešto više od 5.000.000 dinara za ovu godinu“, naglasio je Jeftović.

On smatra da bi rebalansom budžeta opštine, trebalo smanjiti izdvajanja za usluge za domaćinstvo i ugostiteljstvo predsednika opštine na iznos od 750.000 dinara, što znači da bi 365 dana u godini za ugostiteljske usluge mogao da troši po nešto više od 2.000 dinara, što je pristojan ručak za dve osobe svaki dan u nekoj od milanovačkih kafana, a da bi reprezentaciju trebalo smanjiti na iznos od 365.000 dinara ili 1.000 dinara dnevno. Na taj način  bi bila oslobođena sredstva u iznosu od 3.985.000 dinara za namene koje su građanima potrebnije, ukazao je on.
U Gornjem Milanovcu smo svakodnevno smo svedoci nedostatka ekipa hitne medicinske pomoći u opštini , gde građani vrlo često dobiju odgovor da je sanitetsko vozilo u nekom od udaljenih sela i da ne može doći kod životno ugroženih, kaže Jeftović.

„Sredstvima u iznosu od 3.760.000 dinara godišnje bi se moglo finansirati 12 plata kompletne ekipe hitne pomoći u sastavu lekar, tehničar i vozač. Time bi se znatno poboljšao kvalitet pružanja zdravstvene zaštite u našoj opštini. Ostatak od 1.200.000 dinara bi mogao da bude utrošen za krpljenje 100 rupa veličine metar sa metar na ulicama našeg grada, ako uzmemo u obzir da je cena jednog kvadrata ugrađenog asfalta oko 10 eura.
Napominjemo da su za troškove usluga za domaćinstvo, ugostiteljstvo i reprezentaciju, na primer za organizacije svečanosti, kada u našoj opštini gostuju različite zvanične delegacije i slično, opredeljena posebna sredstva, na pozicijama za Opštinsku upravu i Skupštinu opštine, u iznosu od ukupno 2.360.000, koja smatramo da su opravdana“, ocenio je Jeftović.

Ukoliko budemo imali priliku da odlučujemo u nekoj budućoj vlasti, odmah bismo smanjili izdatke za reprezentaciju i kafanu predsedniku opštine, a navedeni novac, kao što i sada predlažemo, potrošili bismo za unapređenje pružanja zdravstvene zaštite i krpljenje rupa na ulicama. Smatramo da je bolje ugraditi u rupe na ulicama, ako ih već stalno imamo, nego pojesti i popiti, zaključio je on svoje izlaganje za naš portal.

PREDSEDNIK KOVAČEVIĆ – IMAM PRAVO DA NE KOMENTARIŠEM 

Povodom Jeftovićevih navoda pozvali smo i predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića, ali je on rekao da nema komentar. Na naše uporno insistiranje, kako bismo imali i drugu stranu, on nam je rekao da ima pravo da ne komentariše.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar