Foto:zajecar.info

Povodom objava na društvenim mrežama o navodnoj otmici i prodaji maloletne N.S. iz Zaječara, koje su neistinite i netačne, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naložio je da se izvrši hitan nadzor nad stučnim radom Centra za socijalni rad u Zaječaru.

Đorđević je zatražio da se organizuje pomoć i podrška maloletnoj N.S. i njenoj porodici u cilju zaštite najboljeg interesa deteta, utvrđivanja činjeničnog stanja i sprečavanja daljih neprimerenih radnji, komentara i iznošenja neproverenih i netačnih tvrdnji.

Pročitajte još:

Nadležni su u obavezi da bez odlaganja izvrše nadzor i izveštaj dostave ministru na uvid, kako bi se dalje postupalo u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podseća se da je, prema Porodičnom zakonu, javnost isključena iz postupka rešavanja porodičnih odnosa, zbog čega se ne smeju iznositi podaci i informacije o maloletnom detetu i njegovoj porodici.

U saopštenju se ističe da se na osnovu odluke suda postupa u slučajevima izmeštanja dece iz porodica kao i oduzimanja roditeljskog prava, a u skladu sa propisima Ministarstvo ne sme uticati na rad prvostepenog organa, organa starateljstva, u donošenju odluka.

Foto:zajecar.info

Ministarstvo u sličnim slučajevima rešava po žalbi u drugostepenom postupku i vrši kontrolu rada centara za socijalni rad.

Neistinite tvrdnje, iznošenje neproverenih činjenica i neosnovanih optužbi na račun radnika Centra za socijalni rad u Zaječaru ugrožavaju profesionalni i lični kredibilitet zaposlenih u centrima za socijalni rad, bezbednost zaposlenih u tom Centru, stvara se atmosfera „linča“, izaziva panika i uznemirenje javnosti, upozorava Ministarstvo.

U cilju zaštite najboljeg interesa deteta i zaposlenih u sistemu socijalne zaštite Đorđević je pozvao javnost da se suzdrži od daljih neprimerenih komentara i iznošenja neproverenih informacija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar