Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas u Beloj kući ekonomski sporazum, uz posredovanje američkog predsednika Donalda Trampa. Potpisivanje "istorijskog" sporazuma izazvalo je burne reakcije stručne javnosti i građana na internetu.

Redovni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i gostujući profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka dr Dejan Jović, ocenio je da sporazum Beograda i Prištine „ima neke anti-kineske, neme pro-izraelske i neke anti-dačićevske elemente“.

„Zamrzavanje lobiranja za otpriznavanje (de-recognition) u sljedećih godinu dana. SAD involvirane u ekonomiju obje strane, kao i mini-Šengena (ako ikad bude formiran)“, napisao je profesor Jović na svom Tviter nalogu.

Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber napisao je na Tviteru da bi Kosovo uspostavilo diplomatske odnose sa Izraelom godinama ranije, jer nije na Bliskom Istoku i ima 0 uticaja na arapski svet.

Da na fotografiji iz Bele kuće nema ničeg iznenađujućeg, te da to nije vest, ocenila je stručna saradnica na Evropskom institutu pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE) Tena Prelec.

Prelec navodi da su ponovljeni ekonomski dogovori predstavljeni kao ogromno dostignuće, kao i da je sporazum pobeda kojom Tramp može da se pohvali pred izbore u novembru.

U svojoj objavi piše i da su medijska šarada u Srbiji i verovatno poboljšanje za građane Kosova i Srbije takođe već viđeni.

Kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove Karl Bilt takođe je prokomentarisao potpisivanje sporazuma u Vašingtonu.

Bilt smatra da je Trampu posebno drago jer je osigurao da Srbija i Kosovo otvore ambasade u Jerusalimu.

„To je sigurno dobro za Izrael, ali da li pomaže zemljama na njihovom putu ka EU, pitanje je za diskusiju“, napisao je Bilt na Tviteru.

Bilt je dodao i da se nada da napomene na različite postojeće infrastrukturne projekte u regionu podrazumevaju i američko finansiranje.

Novinar britanskog „Ekonomista“ i stručnjak za Balkan Tim Džuda podsetio je da je u martu Aleksandar Vučić rekao da je jedina zemlja koja može pomoći Srbiji – Kina.

„Danas je potpisao dokument u Trampovoj kancelariji kojim se Huaveiju zabranjuje da bude deo 5G mreže u Srbiji. Za Srbiju bi ovo moglo biti jedna od značajnijih tačaka „dogovora“ sa …. Kosovom“, napisao je Džuda na Tviteru.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare