Foto:Shutterstock

Srbija je oborila sve negativne rekorde u trajanju pregovaračkog procesa na putu ka Evropskoj uniji. I dok su zemlje centralne i jugoistočne Evrope pregovore završile za najduže šest godina, Srbija je, sedam godina od početka, otvorila tek polovinu poglavlja, a prošle godine nije nijedno. Sagovornici portala Nova.rs navode da je očito da je dinamika napredovanja ka Uniji u silaznoj putanji, da u Srbiji postoje otpori ka EU, koje pothranjuje vlast, te da sada deluje neverovatno da će se obistiniti najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo pregovore završiti do 2024, a da ćemo dve godine nakon toga postati članica EU. Članstvo u EU: Srbija posle sedam godina nazadovala

Umesto da već sada planiramo referendum o pristupanju Evropskoj uniji, vodeći se iskustvom zemalja koje su sva poglavlja u pregovorima sa EU zatvorila za šest godina, Srbija je jedva na polovini tog puta.

Sedam godina od formalnog početka pregovaračkog procesa, otvorili smo 18 od ukupno 35 poglavlja, a koliko god da taj podatak ne ohrabruje, dodatno brine činjenica da prošle godine prvi put nismo otvorili nijedno.

Razlog za zabrinutost je veća ako se pogleda statistika. Naime, Srbija je 2015. u pregovorima sa EU otvorila dva poglavlja, 2016. četiri, a 2017. čak sedam. Nakon toga kreće pad. U 2018. otvorili smo četiri poglavlja, a u 2019. samo dva.

Prošle godine, sedam članica bilo je protiv otvaranja novih poglavlja sa Srbijom i svi su kao obrazloženje naveli  stanje u vladavini prava.

Minić: Teško je verovati da ćemo za četiri godine zatvoriti sva poglavlja

„Ta krivulja napredovanja u evrointegracijama imala je uspon, a zatim pad koji je doveo do toga da nismo otvorili nijedno poglavlje u 2020. Kada je reč o vladavini prava, odnosno ljudskim pravima, slobodi govora… nije ostvaren nikakav napredak, čak ima i nazadovanja“, kaže Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji.

briselski pregovori jelica minić
Jelica Minić / Foto: Medija centar Beograd

Ona navodi i da se Srbija u spoljnoj politici nedovoljno priključivala odlukama, deklaracijama i saopštenjima EU. Kako dodaje, zbog činjenice da imamo praktično jednopartijski parlament, od srpskih vlasti se očekuje da otvori dijalog vlasti i opozicije.

„Što se tiče ranijih najava da ćemo pregovore završiti 2024, vrlo je teško verovati da ćemo za četiri godine otvoriti i zatvoriti sva ostala poglavlja. Do javnosti ne stižu čak ni signali da je Vlada imenovala glavnog pregovarača i ojačala pregovarački tim, niti bilo šta što bi išlo u tom smeru“, ističe Minić.

Đukić: Vučić ide u pravcu Rusije i Kine

Diplomata Srećko Đukić navodi za Nova.rs da Srbija tapka u mestu već neko vreme, kao i da to znači da idemo unazad. On kaže da je pesimista kada je reč o evrointegracijama, jer se na njima mora raditi svakodnevno i to cela unutrašnja i spoljna politika.

„Proces prisajedinjenja EU mora bi biti svakodnevno prisutan, a ne mogu ni da se setim kada se dešavalo nešto oko Evropske unije. Više toga je bilo oko Kine, Rusije, ‘malog Šengena’… Mi ostajemo na obodu, uvereni da imamo neki značaj u međunarodnim odnosima. Mislimo da su nam partneri Rusija, Kina, SAD…, kao da je u pitanju Jugoslavija, a ne Srbija, koja čak nije ni cela”, kaže Đukić.

Srećko Đukić Foto: N1

On navodi da u Srbiji postoje otpori prema Evropskoj uniji, te da se oni nalaze u javnosti, medijima…, kao i da ih pothranjuje vlast.

„Pred nama postoji masa problema. Ako izuzmemo Kosovo, naša granica sa Hrvatskom nije rešena, naša granica sa BiH nije rešena…, a otvara se pitanje i granice sa Crnom Gorom. EU neće dozvoliti članstvo sa graničnim problemima“, kaže Đukić.

On navodi da je i tada bila nerealna najava predsednika države da ćemo ući u EU 2026, „kao i sve druge njegove najave oko EU“.

„Vučić je to govorio da bi u Briselu čuli da je Srbija na evropskom putu. A on u stvari ne ide evropskim putem, on ide u pravcu Rusije i Kine“, zaključuje Đukić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar