Stevan Nedeljković Foto:fpn.bg.ac.r

Ključna tema na sastanku Aleksandra Vučića i Ane Brnabić sa Karen Donfrid, prethodnog sastanka sa američkim senatorima i svim budućim razgovorima sa predstavnicima SAD jeste uvođenje sankcija Rusiji. Samo taj odgovor za njih simbolizuje privrženost Srbije pristupanju Evropskoj uniji, ali i celom zapadnom svetu”, kaže za Nova.rs direktor Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative i docent Fakulteta političkih nauka Stevan Nedeljković.

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Karen Donfrid u poseti je Beogradu, gde će se u toku dana, kako je najavjeno, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Donfrid je juče bila u Prištini, gde je nakom sastanaka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem rekla da su za SAD dve ključne stvari što se Srbije i Kosova tiče – međusobno priznanje i uvođenje sankcija Rusiji.

Karen Donfrid i Vjosa Osmani
Karen Donfrid i Vjosa Osmani Foto: KoSSev

Danas će se Donfrid sastati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, ali koliko je za sad poznato neće se obratiti javnosti nakon toga, već će biti izdato saopštenje.

Bilo kako bilo, poruke slične onim koje je Donfrid objavila u Prištini, nedavno su uputili i američki senatori nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i bivši ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter. On je rekao da je pred Srbijom odluka o tome na kojoj strani svetske realnosti će se naći u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i dodao da će Srbija biti zaboravljena ukoliko se ne uskladi sa Zapadom.

Komentarišući seriju poseta američkih zvaničnika Beogradu i njihove poruke, direktor Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative i docent Fakulteta političkih nauka Stevan Nedeljković za Nova.rs kaže da Amerika i ne pokušava da sakrije da joj je glavni zahtev uvođenje sankcija Rusiji.

“Karen Donfrid je u Prištini govorila o međusobnom priznavanju, zato što oni to žele da čuju. Međutim, to nije visoko na agendi Vašingtona. Ključna tema na sastanku Vučića i Brnabić sa Donfrid, prethodnog sastanka sa američkim senatorima i svim budućim razgovorima sa predstavnicima SAD jeste uvođenje sankcija Rusiji. Samo taj odgovor za njih simbolizuje privrženost Srbije pristupanju Evropskoj uniji, ali i celom zapadnom svetu”, kaže Nedeljković.

Zato ne treba da čudi što se Amerika sve otvorenije meša i povećava pritisak na Srbiju.

“Pritisak Amerike svakako jeste veći. Ovi događaji, poput ukrajinsko-ruskog sukoba u međunarodnim odnosima su poznati pod nazivom “crni labud”, jer predstavljaju transformaciju celokupne svetske diplomatije. Ovaj ukrajinsko-ruski “crni labud” definitivno dovodi pod veliki znak pitanja celokupnu spoljnu politiku Srbije, zasnovanu na balansiranju između Vašingtona, Moskve, Brisela i Pekinga. Koliko takva politika u ovom trenutku može da bude održiva, nisam siguran. Sasvim je izvesni da je pojačan američki pritisak na srpske vlasti da donesu tu prelomnu odluku i da se konačno i nedvosmisleno svrstaju na stranu zapadnog sveta. Nadam se samo da će državno rukovodstvo Srbije biti dovoljno mudro da pita šta mi time dobijamo. Da konačno umesto o štapu, počnemo da razgovaramo o šargarepi”, zaključuje Nedeljković.

BONUS VIDEO: Srbija glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar