Kris Marfi, Džin Šejhin, Tom Tilisa, Pres konfernecija američkih senatora Foto:FoNet/Milica Vučković

Troje američkih senatora koji su u poseti Beogradu danas su izrazili očekivanje da će Srbija kao demokratska zemlja biti uz zapadne saveznike u suprotstavljanju Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, američki senatori su naveli da su sa njim razgovarali i o odluci Beograda da ne uvodi sankcije Rusiji i o potrebi da uskladi spoljnu politiku sa EU.

Član Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD Kris Marfi rekao je da su Vučiću „preneli nadu“ da će politički i ekonomski odnosi Srbije i SAD „biti još jači“, ali i shvatanja o invaziji Rusije na Ukrajinu, odnosno „grubom kršenju međunarodnih normi“.

„Srbija je saveznik i partner SAD, mi shvatamo da Srbija ima duge veze sa Rusijom, ali je ovo trenutak kada postoji veliki rizik ako mi kao demokratska zajednica ne pošaljemo jedinstvenu poruku o posledicama ponašanja Rusije u Ukrajini“, kazao je Marfi.

On je naveo da je tok rata u Ukrajini „brutalan“, da su na meti civili i da demokratske države to ne mogu tolerisati.

„Nadamo se da ćemo moći da budemo uz Srbiju narednih nedelja i meseci, da pošaljemo tu jasnu poruku Rusiji. Ovo je prekretnica ne samo za Evropu, nego za ceo svet. Ako demokratske zemlje sveta sada nisu zajedno, onda će to ostaviti otvorena vrata drugim velikim državama da isto to učine u drugim delovima sveta“, dodao je.

Marfi je rekao i da svaka zemlja, dugoročno gledano, „treba da donese odluku da li je najpametnije da svoju bezbednost vezuje za Kinu“.

„Ako Srbija namerava da bude deo EU, onda verovatno nije u njenom dugoročnom interesu da razvija bezbednosne odnose sa Kinom. Ako Srbija nastavi da se kreće ka EU, stvari mogu biti komplikovanije u zavisnosti odakle Srbija dobija neka (oružana) sredstva“, kazao je američki senator.

Naveo je da put Srbije ka EU „traje duže i ima više prepreka nego što bi neki voleli“, ali je dodao da SAD veruju da Srbija želi da se pridruži Uniji i da srpski narod u tome ima podršku Vašingtona.

Marfi je rekao da je i Kosovo bilo tema sastanka sa Vučićem i izrazio razočaranje „što nema više napretka u sprovođenju sporazuma“.

Članica Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD Džin Šejhin rekla je da je na sastanku sa Vučićem bilo reči i o odbijanju Srbije da uvede sankcije Rusiji.

„Razgovarali smo o tome i sigurna sam da ćemo nastaviti da razgovaramo o tome i u budućnosti. Kao što je predsednik Vučić rekao, budućnost Srbije je uz ostatak Evrope, na Zapadu, i ona se kreće u tom smeru. Ako je to namera, onda njena spoljna politika treba da bude usklađena sa EU“, kazala je Šejhin.

Ona je ukazala na važnost Zapadnog Balkana za SAD, „posebno u vreme koje je veoma kritično za evropsku istoriju“.

„Nadamo se da će demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u tom, ničim izazvanom ratu. Imali smo dobre sastanke u Beogradu, želimo da saznamo šta možemo učiniti da podržimo Srbiju na njenom putu integracije sa EU i sa Zapadom“, dodala je.

Senator Tom Tilis, član Odbora za oružane snage, rekao je da je „veoma značajno“ da SAD nastave da grade sa Srbijom „veoma jake odnose“ i da podržavaju njene napore da se približi EU.

„U Ukrajini je ruska vojska izvršila invaziju na suverenu teritoriju zemlje koju je sama priznala. Mi kao zapadni savez moramo biti ujedinjeni i pozvati Rusiju na odgovornost. Moramo se ujediniti kao zemlje koje vole slobodu protiv ubilačkih i agresivnih aktivnosti Rusije“, naveo je Tilis.

BONUS VIDEO: Milošević: Svet Rusiji uvodi samo sankcije koje ga ne bole

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare