Nebojša Zelenović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U Beogradu se održava skupština stranke Zajedno za Srbiju, a njen predsednik Nebojša Zelenović poručio je tom prilikom da je bolji život u Srbiji moguć.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju, Nebojša Zelenović, rekao je danas da je najvažnije ubediti građane da je promena moguća u Srbiji, da je moguće živeti dobro, napominjući kao nekadašnji gradonačelnik da oni koji u to ne veruju treba da dođu u Šabac i provere šta je urađeno.

„Imamo plan za dobar život svakog čoveka u Srbiji i to možete da prenesete svojim prijateljima i komšijama. Imamo plan kako dobro da živi svako domaćinstvo. To je moguće. Tamo gde smo imali priliku mi smo tako radili i tim rezultatima možemo da se ponosimo“, rekao je Zelenović u Beogradu, na početku skupštine stranke koja bi trebalo da usvoji „Zeleni dogovor za Srbiju“ kao svoj program.

Kako je naveo, trudio se da samo jednom pomene svoj rodni grad i naglasio da je to učini zbog „nevernih Toma, zbog onih koji misli da političke stranke ne služe da ponude bolji život nego da zamažu oči“.

Govoreći o planovima za bolji život građana, naveo je niz rešenja kao što je prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju.

„Sada se uzima iz zemlje neki resurs, sirovina, iskoristi se kroz industrijsku proizvodnju, posle se baci. Ideja je da što manje iskoristimo resurse i što manje bacati. Na primer, otpadna voda može da se više puta iskoristi, njome možete da se grejete“, rekao ja Zelenović.

On je rekao da je neophodno da postoji „direktno građansko odlučivanje“, navodeći da bi građani u svojim mesnim zajednicama, gradovima gde žive, trebalo da za početak bar a odlučuju o novcu od poreza na imovinu.

„To je revolucionarna stvar. Jer kad građani počnu slobodno da odlučuju oni donose dobre odluke. Zamislite da provedete ceo život u nekom gradu Srbije, a da ne možete da promenite ni klupu, o parku da i ne govorimo, o nečem što vaš život čini boljim i kvalitetnijim. O takvim promenama govorim“, rekao je Zelenović.

On je rekao da ovih dana prisustvujemo „skandalu sa ustanovama socijalne zaštite“ i da je „strašno i tužno da decu u ustanovama vezuju, da ne mogu da se kreću i nemaju osnove uslove“.

„Imamo politiku koja se zove ‘Da niko ne bude zaboravljen’, ona je u ‘Zelenom dogovoru za Srbiju’. To znači kvalitetna socijalna, zdravstvena zaštita“, rekao je Zelenović, prema čijim rečima novac postoji, ali ga „ova nesposobna vlast arči, pa izgradnja gradskog trga košta 10 miliona evra umesto dvadeset puta manje“ – što je on postigao u Šapcu.

Pozdravljajući učesnike skupštine, arhitekta Dragoljub Bakić je rekao da je stranka Zajedno za Srbiju „jedinstvena jer su joj prišli građanski pokreti i inicijative“ kroz otvorenu gradjansku platformu „Akcija“, okupljeni oko programa „Zeleni dogovor za Srbiju“.

„Vi ste jedina stranka koja može time da se pohvali. Mi u Beogradu imamo problem: niti građanske inicijative i pokreti hoće sa strankama, niti one s nama. Mi radimo na tome ako može da se osvestimo i da zajedno probamo da oslobodimo Beograd“, rekao je Bakić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar