Nebojša Stefanović, Aleksandar i Aleksandar Vulin Vučić Foto: Printscreen Pink

Scena iz Raške, gde za istim stolom kao prva linija odbrane Kosova i Metohije sede predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministri odbrane i policije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, delovala je nadrealno. Zato što smo samo u poslednjih desetak dana toliko gnusnih stvari čuli o ministru vojnom, da to što bi narod rekao “ni pas sa maslom ne bi pojeo”, pa je u najmanju ruku bilo neočekivano da se Stefanović posle svega nađe u pratnji predsednika države. Upravo to je, prema mišljenju sagovornika portala Nova.rs najbolji pokazatelj da živimo u partijskoj državi, u kojoj je sve moguće pa i da čovek koga njegove stranačke kolege optužuju za pokušaj državnog udara i rušenje Vučića, u isto vreme bude ministar. I to vojni.

Nakon dramatičnih događaja na severu Kosova, kada su kosovska policija i jedinice ROSU pretresale lokale i apoteke, hapsile, pa i ranjavale Srbe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se uputio u Rašku da razgovara sa prestrašenim građanima.

U normalnim okolnostima je očekivano da se pored njega nađe ministar odbrane. U aktuelnim, nije. Pogotovu nakon vrlo uzavrelih dana za nama, ali i meseci u kojima Stefanović stranačke kolege optužuju da je pokušao da sruši Vučića.

Svuda se čuje Nebojša, Nebojša

Krenulo je od intervjua vlasnika plantaže marihuane Predraga Koluvije. Vodio ga je njegov advokat Vladimir Đukanović, inače poslaniku SNS. Koluvija je u ovom intervjuu rekao da su policajci, po nalogu nekoga iz kabineta tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, od njega tražili da krivicu svali na Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto:printscreen/Youtube/Objektiv TV

Zatim je načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP) Tomislav Radovanović izjavio da je ubeđen da je u MUP postojala paralelna struktura “s precizno odabranim ljudima“ čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Radovanović je kazao da je grupa, formirana u vreme kada je resorni ministar bio Stefanović, imala logističku i svaku drugu podršku „jedne zapadne obaveštajne službe“, kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod „tajkuna“ i organizovanih kriminalnih grupa.

Na priču o Stefanoviću nadovezao se potom i bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Ilija Milačić, koji je prilikom gostovanja opet kod Vladimira Đukanovića, tvrdio da je istragu u slučaju kriminalne grupe Veljka Belivuka i kuće u Ritopeku zakočio upravo Stefanović.

Nisam kriv, volim predsednika

Napadnut sa svih strana, ministar se obratio javnosti i rekao da je sve laž.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

“Monstruozne laži, želim da zaštitim svoju zemlju, svoju porodicu i predsednika republike i mog prijatelja od svih laži i manipulacija. Želim da kažem istinu, i spreman sam da sve potvrdim i poligrafski da budem testiran. Najteže je izrečeno s ciljem da pokvare moj odnos sa predsednikom. Laž je da sam predvodnik grupe zaverenikom. Istovremeno, spreman sam odmah da odem na poligrafsko testiranje. Nadam se da će to učiniti svi koji iznose laži o meni“, rekao je Stefanović.

Tu se nije završilo.

Kad je do morala…

Reagovao je Vladimir Đukanović.

“Hm, nije mi jasan dr Nebojša Stefanović. Sutra je predsedništvo stranke. Zar nije logično da u sedištu stranke održi konferenciju za štampu, a ne da optužbe na njegov račun demantuje tako što zloupotrebljava Dom Vojske Srbije. Vojska Srbije nema nikakve veze sa onim što se odnosi na njegov privatni život i šta je nekada radio ili nije radio“, napisao je Đukanović na Fejsbuku, a zatim je u izjavi za medije dodao:

“Ja da skrivam istinu i glumim budalu i da obojica i dalje sedimo u Predsedništvu SNS, ne pada mi na pamet. Ja držim do morala. Ja da ga teram iz stranke neću, neka rade s njim šta god hoće”.

Epilog – Stefanović kao pratnja i podrška Vučiću u Raškoj.

Ministar “dvojni”

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović ovim povodom kaže da uopšte nije iznenađen ovakvim razvojem događaja.

Dragan Popović Foto;N1

“Iskreno meni to nije bilo čudno. Mi imamo iskustva i znamo dobro kako funkcioniše Srpska napredna stranka kao pokret obožavalaca Aleksandra Vučića. Sve ono što se u javnosti dešava među članovima partije nikad nije dovelo do ozbiljnog poremećaja njihovih međusobnih odnosa. Više bi me iznenadilo da Nebojša Stefanović nije išao u Rašku, jer je nemoguće da Aleksandar Vučić pošalje poruku da smo moćni, jaki i da ćemo zaštiti sve Srbe, a da ne povede ministra odbrane. Da je sve to izgovorio, a da ministar odbrane ne sedi pored njega, to ne bi imalo tu snagu”, kaže Popović.

Na pitanje da li onda ministar vojni ima dvojaku ulogu, u jednom trenutku glavnog osumnjičenog za državni udar, a u drugom glavnog branitelja države, Popović odgovara:

“U partijskoj državi to ne može drugačije da funkcioniše. Kad padnete u nemilost, to ništa ne znači. Ne možete vi sad da prestanete da budete lojalni i recimo izbegnete poziv da negde odete, da odbijete… Ovde je sve moguće, pa i da neko bude optužen za najgora krivična dela, a da istovremeno bude ministar odbrane”, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO: Šok bombe i suzavac na ulicama Kosovske Mitrovice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar