Aleksandar Vučić, časopis, naučni časopis
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/fondacijasnd.rs

Časopis “Napredak”, koji izdaje Fondacija za srpski narod i državu, a koju je osnovao Aleksandar Vučić, dobio je status naučnog časopisa i to u kategoriji za “pravo i politikologiju”. To pokazuje zvanični registar Ministarstva prosvete i nauke, u kojem se “Napredak” pojavio prvi put ove godine.

Fondaciju za srpski narod i državu osnovala je Srpska napredna stranka, a kako se navodi na njenom sajtu, “tvorac vizije, ideje i inicijative” za njeno osnivanje je predsednik Aleksandar Vučić.

U roku od tri godine, koliko postoji, ta organizacija naprednjaka osnovala je “čuvenu” Akademiju mladih lidera, čiji se polaznici, kako smo mogli da vidimo, po svojim govorima “ističu” u parlamentu.

Sa druge strane, Vučićeva fondacija osnovala je i časopis “Napredak”, koji je velikom brzinom stekao status naučnog. Naime, na zvaničnoj listi kategorisanih naučnih časopisa za 2022. nalazi se i njegovog ime.

Njegovo ime svrstano je u kategoriji za pravo i politiku i dobio je oznaku M54. Kako piše u Pravilniku o načinu vrednovanja i kvantitativnom iskazivanju naučnoistraživačkih rezultata istraživača, ta oznaka znači da je reč o domaćem, novopokrenutom časopisu, koji je koji je zadovoljio zahteve iz uslova za uređivanje naučnih časopisa.

Stojković: Odluka doneta pod pritiskom politike

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta i članica stranke Zajedno, kaže za “Novu” da bi kategorizacija časopisa u Ministarstvu prosvete, sada u novoj Vladi u Ministarstvu nauke, morala da prati rad naučno akreditovanih institucija i/ili stručnih udruženja sa reputacijom kompetentnosti.

Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

“Koliko je meni poznato, takva akreditacija za SNS akademiju ne postoji, mada me ne bi uopšte iznenadilo da se i to desilo mimo očiju akademske javnosti. Takođe, ne znam u čemu su tačno stručni i koju oblast nauke pokriva takozvana akademija da bi zaslužili sopstveni časopis koji bi bio priznat u Ministarstvu. Ovo je definitivno odluka doneta pod pritiskom politike i volela bih da znam ko je tu odluku doneo – imenom i prezimenom”, ističe Stojković.

Ona navodi da je već duže vreme govori da je u Srbiji izvršena kontrarevolucija, ili bolje rečeno, koruptivna revolucija. Stojković kaže da je državno uređenje promenjeno, da smo postali privatizovana država, da je njen vlasnik Milenijum tim iza kog stoji Aleksandar Vučić.

“Milenijum tim je vlasnik paradržavnih institucija, paralelnih zvaničnim institucijama države. U nauci smo već videli preuzimanje kupovinom instituta Jaroslav Černi i Goša, u građevinarstvu već dobro znamo šta rade, u telekomunikacijama takođe. Paralelne strukture polako preuzimaju zvanične institucije države i jedino što predstoji je to da preuzimanje države bude obznanjeno. Ovaj časopis je samo malecna ilustracija čitavog procesa”, zaključuje Stojković.

BONUS VIDEO Zašto Tviter zanemi kada „Vladanka SNS“ progovori?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare